Διαφωνίες για νέο διαγωνισμό ΧΥΤΑ από Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Αποβλήτων Λάρνακας-Αμμοχώστου

λη Απόβλητα, Σκουπίδια, ΧΥΤΑ

Το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου διεμήνυσε στον υπουργό Γεωργίας ότι δεν θα υπογράψει για την παραλαβή της μονάδας ΟΕΔΑ Κόσιης σε περίπτωση που δεν αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού. Σημειώνεται ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει προχωρήσει στην προκήρυξη ανοικτού διεθνή διαγωνισμού για τριετή λειτουργία της μονάδας, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δύο χρόνια.

Τονίζεται ότι το Συμβούλιο στην επιστολή στον υπουργό υπογραμμίζει ότι η νέα προκήρυξη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα δύο χρόνια, σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται να αναλάβει τη διαχείριση. Το Συμβούλιο εγείρει ζητήματα μελλοντικού κινδύνου κακής λειτουργίας του εργοστασίου λόγω των χρόνων που έχουν περάσει, αλλά και του γεγονός ότι διπλασιάστηκε η ποσότητα των σκουπιδιών που παραλαμβάνει μετά το κλείσιμο του σκυβαλότοπου στον Κοτσιάτη και τη μεταφορά των απορριμμάτων από την επαρχία Λευκωσίας στη μονάδα της Κόσιης. Το Συμβούλιο ανησυχεί ότι θα περάσουν ακόμα πέντε χρόνια και θα συνεχίζουν να θάβονται σημαντικές ποσότητες σκουπιδιών με συνέπειες στο περιβάλλον και την υγεία των περιοίκων, λόγω αναθυμιάσεων και διαρροή υγρών αποβλήτων.

Η υφιστάμενη 10ετής σύμβαση με την κοινοπραξία Ηλέκτωρ- Ελληνική Τεχνοδομική –Cyparco λήγει σε πέντε μήνες, τον Μάρτιο του 2020. Η εκτιμώμενη αξία του διαγωνισμού στο σύνολο των πέντε ετών είναι 58,5 εκατ. συν ΦΠΑ. Για τα πρώτα τρία χρόνια η εκτιμώμενη αξία του διαγωνισμού είναι €30,5 εκατ. για λειτουργία και συντήρηση, €5 εκατ. για την παροχή τεχνικών υπηρεσιών (πρόσθετος τεμαχιστής ογκωδών αποβλήτων και κατασκευή νέου κυττάρου) και για τα υπόλοιπα δύο χρόνια για την επέκταση των υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης €23 εκατ. Προσφορές θα γίνουν δεκτές μέχρις τις 12/11/19.

Σημειώνεται ότι στην προκήρυξη του διαγωνισμού για διαχείριση της μονάδας της Κόσιης προβλέπεται ότι οι υποψήφιοι προσφοριοδότες έχουν δικαίωμα να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις και το Συμβούλιο ΧΥΤΥ αποφάσισε όπως επιτρέψει την επίσκεψη.

Στην επιστολή του Συμβουλίου ΧΥΤΥ προς τον υπουργό Γεωργίας ημερομηνίας 20 Σεπτεμβρίου 2019, εκφράζει τη διαφωνία με το χρονικό ορίζοντα της προκήρυξης για 3+1+1 χρόνια. Το Συμβούλιο επισημαίνει ότι η νέα προκήρυξη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα δύο χρόνια και ότι το υπουργείο θα πρέπει να είναι σε θέση να προκηρύξει στο διάστημα αυτό, καινούριο διαγωνισμό με καινούρια μέθοδο επεξεργασίας των απορριμμάτων η οποία να είναι εναρμονισμένη με την εθνική νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Επισημαίνει ότι η μονάδα της Κόσιης λειτουργεί για πάνω από 10 χρόνια, ενώ το τελευταίο διάστημα διπλασιάστηκαν οι ποσότητες που παραλαμβάνει με την ένταξη των περιοχών της Λευκωσίας και δημιουργούνται διάφορα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στη λειτουργικότητα της μονάδας.

Σε δεύτερη επιστολή ημερομηνίας 14/10/19, το Συμβούλιο αναφέρει στον υπουργό Γεωργίας ότι δεν πρόκειται να υπογράψει νέο συμβόλαιο με νέο ανάδοχο σε περίπτωση που τεθεί ενώπιόν του σύμβαση που προνοεί λειτουργία για περισσότερα από δύο χρόνια.

Πηγή: Φιλελεύθερος