Διαξιφισμοί Καροτσάκη-Χαριλάου – Στο επίκεντρο το Νοσοκομείο Αναφοράς

nosokomeio Coronavirus, exclusive, ΟΚΥπΥ

Σε ανταλλαγή πυρών και σε έντονους διαξιφισμούς προέβησαν Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ Λάρνακας – Αμμοχώστου και Εκπρόσωπος τύπου του οργανισμού, με αφορμή τις φωνές για υποστελέχωση αλλά και συνέχιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου Αμμοχώστου ως Νοσοκομείο Αναφοράς. Για ευπάθειες στα εσωτερικά του οργανισμού και μη τήρηση των διαδικασιών έκανε λόγο ο Γιώργος Καροτσάκης. Με τήρηση όλων των κανονισμών απαντά ο Χαράλαμπος Χαριλάου.

Δε λέει να κοπάσει η κόντρα που έχει ξεσπάσει στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας με τον Εκτελεστικό Γενικό Διευθυντή Λάρνακας-Αμμοχώστου να προβαίνει σε δημόσιες τοποθετήσεις και καταγγελίες σχετικά με τα εσωτερικά ζητήματα του οργανισμού.

Γεγονός που φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι στις ήδη τεταμένες σχέσεις του Γιώργου Καροτσάκη με τη Διοίκηση του οργανισμού ήταν η χθεσινή ημίωρη στάση εργασίας του προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, με κύριο αίτημα τον τερματισμό της λειτουργίας ως Νοσοκομείο Αναφοράς, έξι μήνες μετά την έναρξη της επίταξής του.

Διαμαρτυρίες για Νοσοκομείο Αναφοράς

Σε δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ ο εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ Λάρνακας-Αμμοχώστου Γεώργιος Καροτσάκης, ανέφερε ότι θα πρέπει το κάθε νοσοκομείο στην Κύπρο, ειδικότερα εκεί που υπάρχουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να αναλαμβάνει η κάθε περιφέρεια τα δικά της περιστατικά, τονίζοντας ότι δεν πρέπει το Νοσοκομείο Αμμοχώστου να είναι μόνο Νοσοκομείο Αναφοράς και να υπολειτουργεί αδυνατώντας να εξυπηρετήσει τους συμπολίτες της περιφέρειας. Τόνισε επίσης, ότι υπήρχαν γιατροί και προσωπικό και νοσηλευτές οι οποίοι έκαναν τρεις με τέσσερεις μήνες να δουν τις οικογένειές τους. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα μπορούσαν και οι ιδιωτικές κλινικές οι οποίες έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ να εξυπηρετήσουν και περιστατικά κορωνοϊού. Αναφερόμενος στην αντίδραση του προσωπικού με αποκορύφωμα τη χθεσινή συμβολική ημίωρη στάση εργασίας, ανέφερε ότι είναι δεδομένη η υποστελέχωση με τις δυσκολίες να αυξάνονται όσο αυξάνονται και τα περιστατικά. Επισήμανε ότι θα είναι δύσκολο να κληθούν εκ νέου τα ίδια άτομα να βρεθούν στη μάχη της πρώτης γραμμής σε περίπτωση συνέχισης της πανδημίας.

Απαντώντας μέσω του ΣΙΓΜΑ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η πολιτεία έχει ενεργοποιήσει ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Ο ΟΚΥπΥ, τόνισε, έχει καλεστεί να εκτελέσει αυτό το σχέδιο δράσης μέσω των νοσηλευτηρίων του και των κέντρων υγείας. Τόνισε ότι ο οργανισμός αντιλαμβάνεται τα όσα υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι και οι διευθύνσεις τόσο του Νοσοκομείου Λάρνακας όσο και της Αμμοχώστου, αλλά εκείνο το οποίο πρέπει να τονιστεί, είπε, είναι ότι η οποιαδήποτε απόφαση λήφθηκε από την πολιτεία βασίστηκε πάνω σε επιστημονικά κριτήρια. Όπως ανέφερε, “τα κριτήρια αυτά μεταξύ άλλων έχουν λάβει υπόψη τη διασπορά του ιού που είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, δηλαδή το να νοσηλεύονται θετικά περιστατικά σε ένα χώρο και να μην νοσηλεύονται σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, αυτό θα βοηθήσει στη μη εξάπλωση ή μια διασπορά του ιού μέσα στα ίδια νοσηλευτήρια, τόσο στους εργαζομένους όσο και στους ίδιους τους ασθενείς, Επιπρόσθετα έχει ληφθεί υπόψη ο αριθμός του υφιστάμενου προσωπικού.” Όπως εξήγησε, “το λειτουργήσεις πολλές μονάδες περίθαλψης επιβεβαιωμένων περιστατικών τότε απαιτείται πολύ περισσότερο προσωπικό απ’ ότι διαθέτουμε σήμερα”. Υπενθύμισε ότι και τα υπόλοιπα νοσοκομεία ενισχύουν το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου διαθέτοντας τις μονάδες εντατικής θεραπείας τους για να νοσηλεύσουν τέτοιου είδους περιστατικά και επιπρόσθετα όλα τα νοσοκομεία έχουν θαλάμους ύποπτων περιστατικών άρα και τα άλλα νοσοκομεία έχουν βάλει κόσμο να εργάζεται για την πανδημία και δεν είναι μόνο το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Όσον αφορά στη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο Νοσοκομείο είναι υπό την ευθύνη του ίδιου Υπουργείου Υγείας και όπως και την πρώτη φορά έτσι και τώρα, εάν παραστεί ανάγκη για ενίσχυση σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και άλλο προσωπικό, το προσωπικό αυτό αυτό θα παραχωρηθεί αναφέροντας παράλληλα, πως ήδη ο οργανισμός προβαίνει σε ενέργειες για την ενίσχυσή του, τόσο σε ιατρικές ειδικότητες όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Καροτσάκης: “Μονομερείς αποφάσεις”

Παράλληλα, ο Γιώργος Καροτσάκης δεν παρέλειψε να αποδώσει ευθύνες στη διοίκηση του ΟΚΥπΥ, αναφέροντας ότι η Κεντρική Διοίκηση και το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει καμία επαφή με τις διευθύνσεις των περιφερειών. Είπε, ότι αποφασίζουν μονομερώς σε σχέση με τα νοσοκομεία, τη λειτουργικότητά τους και τη βιωσιμότητά τους, χωρίς να έχουν επισκεφθεί οι περισσότεροι τα ίδια τα νοσοκομεία. Τα προβλήματα όπως είπε είχαν αναφερθεί και στην πρόσφατη Επιτροπή Υγείας της Βουλής. Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν τηρούνται οι νενομισμένες διαδικασίες, την ίδια ώρα που η αυτονόμηση προβλέπει ξεκάθαρα ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια διοικούνται στο επίπεδο διοικήσεων των περιφερειών.

Επίσης, είπε, η διαχείριση των προϋπολογισμών πρέπει να γίνεται από τις διευθύνσεις των περιφερειών. Δυστυχώς, τόνισε, παρ’ όλες τις παροτρύνσεις και προσπάθειες, αντιθέτως επιμένει ο Γενικός Διευθυντής και το Διοικητικό Συμβούλιο, να υιοθετεί διαδικασίες και πρακτικές σε αντίθεση με τη νομοθεσία. Αυτό, κατά την άποψή του είναι, όπως είπε, παράτυπο, θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει ένας υπάλληλος. Συνεπώς, ανέφερε, προσφέρεται συνδικαλιστική κάλυψη για να μην προβαίνουν σε ενέργειες και πράξεις οι οποίες είναι σε αντίθεση με τη νομοθεσία. Ανέφερε επίσης ότι κλήθηκε ο Γενικός Ελεγκτής και ο Γενικός Εισαγγελέας να εξετάσουν τις διαδικασίες και αν αυτές είναι νόμιμες να υλοποιηθούν. “Δε ζητήσαμε, ανέφερε, ούτε χρήματα, ούτε ωφελήματα. Ζητήσαμε να σώσουμε τον οργανισμό από τις εσωτερικές του ευπάθειας και αδυναμίες αλλά και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εξωτερικά συμφέροντα τα οποία στοχεύουν σε τελική ανάλυση στην κατάρρευση του οργανισμού”. Όπως είπε, “εμείς δημιουργήσαμε αυτή την συντεχνία και εφόσον δεν μας λάμβαναν υπόψη και εξακολουθούν να μη μας λαμβάνουν υπόψη, αναφέρουμε δημοσίως και είμαστε βέβαιοι ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Υγείας ο οποίος στηρίζει αυτή την προσπάθεια, οι προϋπολογισμοί είναι αυξημένοι αλλά δεν ακολουθούνται οι σωστές διαδικασίες για την ολοκλήρωση των έργων που πρέπει να γίνουν.”

Χαριλάου: “Να υποβάλει καταγγελία”

Απαντώντας στα όσα ανέφερε ο κ. Καροτσάκης, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε πως “αν ο κύριος Καροτσάκης, Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Λάρνακας-Αμμοχώστου έχει οποιεσδήποτε καταγγελίες για παρατυπίες ή μη υιοθέτησης σωστών πρακτικών ή παρατυπιών οφείλει, έχει υποχρέωση να τις καταγγείλει και αυτό αποτελεί και απαίτηση του ίδιου του Οργανισμού. Δεν μπορούμε όμως έτσι μονομερώς και χωρίς να υπάρξει ο οποιοσδήποτε διάλογος αυτά τα θέματα αόριστα να τίθενται στη δημοσιότητα.” Τόνισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού δεν είναι εκτελεστικό συμβούλιο, εκτελεστική εξουσία έχει η γενική διεύθυνση του οργανισμού και η γενική διεύθυνση του οργανισμού έχει συνεχή επαφή με όλες τις διευθύνσεις του οργανισμού, με όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια ούτως ώστε να υποβοηθήσει τον ρόλο τους και να δώσει λύσει εκεί και όπου χρειάζεται.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός αυτός συμφωνείται με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Οικονομικών, κατατίθεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και εγκρίνεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο οργανισμός ακολουθεί πιστά, όπως είπε, όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται και η κάθε διεύθυνση έχει τον δικό της προϋπολογισμό για τα λειτουργικά έξοδα του κάθε νοσηλευτηρίου. Τα μόνα κονδύλια, είπε, τα οποία παραμένουν κεντρικά είναι αυτά του προσωπικού, η μισθοδοσία δηλαδή, και των αναλωσίμων και του ιατρικού εξοπλισμού, όπου σύμφωνα με τον νόμο που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις και τους σχετικούς κανονισμούς, ο οργανισμός ακολουθεί διαδικασίες. Υπάρχει, είπε, σχετικό τμήμα, το τμήμα αγορών και προμηθειών όπου προηγουμένως ήταν στον Υπουργείο Υγείας και τώρα όλοι οι λειτουργοί έχουν αποσπαστεί στον οργανισμό, το οποίο αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση όλων των παραγγελιών τόσο σε αναλώσιμα όσο και σε εξοπλισμό. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι υπάρχουν διαδικασίες για το τί θα αγοραστεί για το κάθε νοσηλευτήριο όσον αφορά τον ιατρικό εξοπλισμό, υπάρχει επιτροπή ιεράρχησης σε κάθε νοσηλευτήριο, εκείνοι αποφασίζουν για το τί εξοπλισμό θα αγοράσουν για τα νοσηλευτήριά τους, υπάρχει κεντρική επιτροπή ιεράρχησης αναγκών όπου εκεί κατατίθενται όλες οι προτάσεις και σύμφωνα με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό που υπάρχει, τότε γίνεται προτεραιοποίηση αγοράς ιατρικού εξοπλισμού.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκονται στο στάδιο της αυτονόμησής. Έχουν, επισήμανε, δοθεί πάρα πολλές εξουσίες στα δημόσια νοσηλευτήρια και μία από αυτές, όσον αφορά στη διοικητική μέριμνα, είναι ότι πέραν της στελέχωσης που έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό, προσλαμβάνουν και το προσωπικό των νοσοκομείων τους. Αυτή είναι μία καινοτόμα πράξη, είπε, η οποία δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και επιπρόσθετα λαμβάνουν μέρος και στη λήψη απόφασης για οτιδήποτε διέπει τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Πηγή: SigmaTV/SigmaLive