Δικαστήριο Αμμοχώστου: Τετραήμερη κράτηση σε 28χρονο για παράνομη διακίνηση μεταναστών

Ο συλληφθείς φαίνεται να διακινούσε έναντι χρηματικής αμοιβής, παράτυπους μετανάστες από τον Λίβανο και τη Συρία στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δια θαλάσσης και δια ξηράς μέσω κατεχομένων από τον Αύγουστο του 2020 - Σχετίζεται και με την υπόθεση άφιξης 51 μεταναστών μέσω του Κάππαρη τον περασμένο Σεπτέμβριο

DSC 9022 scaled exclusive, Δικαστήριο, Μετανάστες
Εικόνα Αρχείου

Κατόπιν αξιολόγησης πληροφοριών από την Ομάδα Πρόληψης Παράτυπης Μετανάστευσης της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του Αρχηγείου Αστυνομίας, εξασφαλίστηκε δικαστικό ένταλμα εναντίον 28χρονου κατοίκου Λευκωσίας, ο οποίος συνελήφθη το πρωί χθες στη Λευκωσία και τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Εναντίον του διερευνώνται αδικήματα συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, υποβοήθησης υπηκόου τρίτης χώρας για παράνομη είσοδο στη Δημοκρατία με πρόθεση και με σκοπό την αποκόμιση κέρδους, παράνομης εισόδου στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς την άδεια του Διευθυντή του Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και αδικήματα του περί της σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος και Πρωτοκόλλων.

Χθες, ο 28χρονος οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, το οποίο εξέδωσε διάταγμα κράτησής του για τέσσερις ημέρες. Σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία ο συλληφθείς φαίνεται να διακινούσε έναντι χρηματικής αμοιβής, παράτυπους μετανάστες από τον Λίβανο και τη Συρία στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δια θαλάσσης και δια ξηράς μέσω κατεχομένων από τον Αύγουστο του 2020. Η σύλληψη του εν λόγω προσώπου αφορά την υπόθεση σύλληψης άλλων τεσσάρων προσώπων, ηλικίας 31, 25, 21 και 19 ετών, στις 5 Σεπτεμβρίου 2020, τα οποία φέρονται να ενέχονται στην υπόθεση της άφιξης βάρκας με 51 παράτυπους μετανάστες, που προσάραξε σε βραχώδες σημείο της νεκρής ζώνης, παρά την περιοχή Κάππαρης, στο Παραλίμνι. Τα εν λόγω πρόσωπα βρίσκονται ως υπόδικοι στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι την ημερομηνία έναρξης της δικαστικής διαδικασίας στις 19 Οκτωβρίου, 2020.

Σχετικό ρεπορτάζ: Κάππαρης: Τέσσερις συλλήψεις για την άφιξη του πλοιαρίου με τους 51 μετανάστες

Η ανακριτική ομάδα εργάζεται εντατικά και αξιολογεί τις όποιες πληροφορίες λαμβάνει για εντοπισμό και σύλληψη των διακινητών. Υπενθυμίζεται ότι η Ομάδα Πρόληψης Παράτυπης Μετανάστευσης, η οποία εδρεύει στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του Αρχηγείου Αστυνομίας, ανέλαβε ενεργά καθήκοντα από τις 21 Σεπτεμβρίου, 2020 και τα μέλη της επικεντρώνονται στη συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση πληροφοριών σε θέματα παράτυπης μετανάστευσης και ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν στους διακινητές. Ειδικότερα, αξιολογούνται πληροφορίες που πιθανόν να συνδέουν παράτυπους μετανάστες με κυκλώματα παράνομης μετανάστευσης, εμπορίας προσώπων ή και τρομοκρατίας.

Famagusta.News