Δώδεκα νέες εισαγωγές αναμένονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς – Αναμένεται εφαρμογή του σχεδίου εκκένωσης των θαλάμων

Ολοένα και αυξάνονται οι ασθενείς με κορωνοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου το οποίο από τις 11 Μαρτίου λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς. Επιστέγασμα της συνεχούς αύξησης των τελευταίων εβδομάδων, αποτελεί η τελευταία πληροφορία που κάνει λόγο για δώδεκα νέες εισαγωγές στο Νοσοκομείο!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Famagusta.News, αναμένεται μέχρι απόψε ή μέχρι νωρίς αύριο το πρωί να γίνουν δώδεκα, συνολικά, νέες εισαγωγές στο νοσηλευτήριο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Famagusta.News, οι 5 εκ των 12 εισαγωγών αφορούν ασθενείς και άτομο του νοσηλευτικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να γίνει απόψε εισαγωγή πέντε ασθενών που νοσηλεύονταν στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου με σοβαρή συμπτωματολογία. Συνολικά, 7 κρούσματα εντοπίστηκαν στο Παθολογικό του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, πέντε ασθενείς και δύο άτομα από το προσωπικό.

Μέχρι στιγμής, πάντως, μετά και τρία εξιτήρια που δόθηκαν σήμερα, νοσηλεύονται 37 συνολικά ασθενείς στο Νοσοκομείο, εκ των οποίων 5 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, ενώ με τις νέες εισαγωγές, ο αριθμός των ασθενών αναμένεται να φθάσει τους 49.

Μετά την τελευταία εξέλιξη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν αποκλείεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας και την πλήρη εκκένωση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου ώστε να τεθούν στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας 88 συνολικά κλίνες για θαλάμους COVID-19 και οι υφιστάμενες έξι κλίνες στη ΜΑΦ για νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό.

Υπουργός Υγείας: “Πρώτα εκκένωση του Νοσοκομείου Αμμοχώστου και μετά ενεργοποίηση Νοσοκομείου Λεμεσού”

Την πλήρη εκκένωση των κλινών ώστε να χρησιμοποιηθούν για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό και την μετέπειτα ενεργοποίηση άλλων Νοσοκομείων σε άλλες επαρχίες προβλέπει το πλάνο του Υπουργείου Υγείας για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας μετά το πέρας της δημοσιογραφικής διάσκεψης και της παρουσίασης των νέων έκτακτων μέτρων για διαχείριση της πανδημίας, ερωτηθείς ο Κωνσταντίνος Ιωάννου εάν τα νοσοκομεία είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τη νέα έξαρση των κρουσμάτων, είπε ότι στο Νοσοκομείο Αναφοράς υπάρχουν διαθέσιμες 88 κλίνες, και σε περίπτωση που γεμίσουν οι κλίνες υπάρχει πλάνο από τον ΟΚΥπΥ για ενεργοποίηση θαλάμων πρώτα στο Νοσοκομείο της Λεμεσού και μετά στη Λευκωσία με σύνολο 200 κλινών. “Αντιλαμβάνεστε αν φθάσουμε σε αυτό το σημείο θα πάμε και σε άλλα νοσοκομεία. Αυτό το πλάνο προβλέπει την ταυτόχρονη λειτουργία των άλλων ειδικοτήτων με εξαίρεση το νοσοκομείο αναφοράς. Δηλαδή στο Νοσοκομείο της Λεμεσού θα χρησιμοποιηθούν κάποιοι θάλαμοι και θα συνεχίσει το νοσοκομείο. Θα γίνει επιστράτευση προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα κάτι που έχει προχωρήσει”.

Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ, ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι “οι κλίνες είναι 115, ενώ υπάρχουν γύρω στους 200 αναπνευστήρες, αλλά υπάρχει και ο περιορισμός του ανθρώπινου δυναμικού. Αν χρειαστεί θα πάμε, αλλά υπάρχουν οι 115 που είναι και πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ”.

Δρ Αμαλία Χατζηγιάννη στο ΚΥΠΕ: “Έτοιμο το Νοσοκομείο Αναφοράς για διαχείριση της πανδημίας”

Το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου είναι επαρκώς στελεχωμένο με ιατρικό εξοπλισμό, γιατρούς, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό ώστε να αντεπεξέλθει στην αύξηση των ασθενών με κορωνοϊό που ενδεχομένως να χρειαστούν νοσηλεία, ανέφερε στο ΚΥΠΕ σήμερα το πρωί η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Η κ. Χατζηγιάννη ανέφερε πως “από την περασμένη εβδομάδα εκκενώθηκε και το Παθολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου το οποίο από την αρχή της πανδημίας λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για ασθενείς με Covid-19. Με την εκκένωση και του συγκεκριμένου Τμήματος έχουν αυξηθεί οι κλίνες οι οποίες μπορούν σε περίπτωση που χρειαστεί, να φιλοξενήσουν ασθενείς με κορωνοϊό”.

Σε ερώτηση αναφορικά με το προσωπικό που στελεχώνει τους θαλάμους του Νοσοκομείου, η κ. Χατζηγιάννη απάντησε πως “το προσωπικό που εργαζόταν στο Παιδιατρικό, το Γυναικολογικό και το Παθολογικό Τμήμα που έχουν κλείσει και νοσηλεύουν ασθενείς με κορωνοϊό, έχει μεταφερθεί και εργάζεται στις κλινικές Covid-19. Eπίσης, υπήρξε ενίσχυση του Νοσοκομείου από γιατρούς και αρκετούς νοσηλευτές με αποτέλεσμα το δημόσιο νοσηλευτήριο να είναι επαρκές από προσωπικό”.

Είπε ακόμα ότι “το Νοσοκομείο διαθέτει άρτιο εξοπλισμό ενώ το προσωπικό που στελεχώνει τις κλινικές Covid-19 λαμβάνει ειδική εκπαίδευση από λοιμοξιολόγο και τους νοσηλευτές των λοιμώξεων, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντα τους και για τη δική τους προστασία αλλά και για την προστασία των ασθενών, από τυχόν εξάπλωση του κορωνοϊού”. “Το προσωπικό λαμβάνει στο Νοσοκομείο την ειδική αυτή εκπαίδευση η οποία διαρκεί δύο περίπου 24ωρα, ενώ τυγχάνουν συνεχούς εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα τα θετικά κρούσματα εντός του προσωπικού να είναι πολύ περιορισμένα”, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα Τμήματα του Νοσοκομείου που μένουν ανοικτά για να εξυπηρετήσουν άλλους ασθενείς της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, η Αμαλία Χατζηγιάννη είπε πως “λειτουργούν οι Χειρουργικές Ειδικότητες, το Χειρουργείο, η Καρδιολογική Κλινική, το Τμήμα Αιμοκάθαρσης, τα Εξωτερικά Ιατρεία και το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών”. Σε σχέση με την κλινική ή τα Τμήματα του Νοσοκομείου που έκλεισαν, ανέφερε ότι “προσπαθούμε να αναπληρώσουμε το κενό που δημιουργήθηκε φιλοξενώντας τα συγκεκριμένα περιστατικά στους υπόλοιπους θαλάμους που έμειναν ανοικτοί ή (οι ασθενείς) στέλνονται σε άλλα δημόσια νοσηλευτήρια”.

Συγκεκριμένα είπε πως “το Γυναικολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου στεγάζεται μεν στο Νοσηλευτήριο αλλά σε άλλο χώρο, ενώ τα παιδιατρικά και τα παθολογικά περιστατικά αποστέλλονται για θεραπεία ή ό,τι άλλο χρειαστεί, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας”.

Σε ερώτηση κατά πόσον θα κλείσουν και άλλα Τμήματα ή Κλινικές του Νοσοκομείου για να νοσηλευθούν περισσότεροι ασθενείς με κορωνοϊό, απάντησε ότι “σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων με Covid-19 και ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία, τότε θα ενεργοποιηθεί αντίστοιχα το επόμενο πλάνο. Σε περίπτωση που συμπολίτες μας χρειαστούν νοσηλεία εμείς θα τους βοηθήσουμε και να τους παρέχουμε ό,τι χρειαστεί”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Χατζηγιάννη είπε πως “από τις 11 Μαρτίου που το Νοσοκομείο Αμμοχώστου λειτούργησε ως Νοσοκομείο Αναφοράς και μέχρι τις 6 Ιουλίου, που το Νοσοκομείο δεν είχε κανένα ασθενή, έγιναν συνολικά 155 εισαγωγές και δόθηκαν 139 εξιτήρια σε ασθενείς που αποθεραπεύτηκαν και επέστρεψαν στο σπίτι τους. Για δέκα περίπου μέρες στο Νοσοκομείο δεν είχαμε κανένα ασθενή, ενώ η πρώτη εισαγωγή έγινε στις 16 Ιουλίου” είπε και σημείωσε πως “από τις 11 Μαρτίου μέχρι και σήμερα, έγιναν συνολικά στο Νοσοκομείο Αναφοράς 314 εισαγωγές και δόθηκαν 248 εξιτήρια”.

Σημείωσε ακόμα ότι “σήμερα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς 40 ασθενείς με κορωνοϊό ενώ υπάρχουν 15 άτομα που βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, πέντε εκ των οποίων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μέσος όρος των ασθενών που νοσηλεύονται στα Νοσοκομείο Αναφοράς είναι τα 55 έτη, ωστόσο επειδή τις τελευταίες ημέρες εισήχθησαν στο Νοσηλευτήριο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ο μέσος όρος έχει ανέβει”.

Ανέφερε επίσης ότι “οι εισαγωγές ασθενών στο Νοσοκομείο Αναφοράς γίνονται όλο το 24ωρο, ωστόσο η σημερινή εικόνα των νοσηλευόμενων, αντικατοπτρίζει τα επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα που είχαμε στην Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα”. Συγκεκριμένα η νοσηλεία των ασθενών γίνεται επτά περίπου μέρες αφότου εντοπιστούν ως θετικοί στην Covid-19 και άρα αυτοί που ανιχνεύονται σήμερα ως θετικοί, μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα πολύ πιο όψιμα, για να χρειαστούν τελικά νοσηλεία.

Όπως εξήγησε η κ. Χατζηγιάννη “εάν προσθέσουμε όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού των προηγούμενων ημερών, μας δίνουν περίπου 1.000 άτομα που βρίσκονται απομονωμένοι στα σπίτια τους ή κάπου αλλού. Από αυτά ένα περίπου 5% θα χρειαστεί τις επόμενες μέρες νοσηλεία, ένα μεγάλο νούμερο και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο το Νοσοκομείο Αναφοράς είναι επαρκώς στελεχωμένο και έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο”.

Σε άλλη ερώτηση η Επιστημονική Διευθύντρια του Νοσοκομείου Αμμοχώστου απάντησε πως “λόγω της αύξησης που έχουν τα θετικά κρούσματα, ενδεχομένως να χρειαστεί η “επιστράτευση” και άλλου Νοσοκομείου ώστε να νοσηλευτούν οι ασθενείς”.

Η κ. Χατζηγιάννη απηύθυνε “έκκληση στον κόσμο να τηρεί όλα τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, που κατά διαστήματα επιβάλλονται με διατάγματα από το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού”.

Famagusta.News

Ροη Ειδησεων

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Φυλάκιση 11 χρόνων σε 20χρονο για βιασμό

Ποινή φυλάκισης διάρκειας έντεκα ετών, επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου, σε άντρα ηλικίας 20 ετών,…

28 Ιουνίου, 2024

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν οι ναυαγοσώστες

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν στις 25 Ιουλίου οι ναυαγοσώστες, σε σχέση με την στελέχωση…

28 Ιουνίου, 2024

Γιάννης Καρούσος στην επίσημη διαβεβαίωση του: «Ξεκινάμε δουλειά για να υλοποιήσουμε το όραμα μας»

Την επίσημη διαβεβαίωση του ενώπιον της Εφόρου Εκλογής, Βοηθό Επάρχου κυρίας Φλώρας Γεωργίου, έδωσε ο…

28 Ιουνίου, 2024

Φόνος Αγγελή: Στη φυλακή για 9 χρόνια ο 42χρονος

Σε ποινή φυλάκισης εννέα χρόνων καταδίκασε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου τον 42χρονο κατηγορούμενο για τον…

28 Ιουνίου, 2024

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με τίτλο «Διαχείριση Αποβλήτων – Παρόν και Μέλλον»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με τίτλο «Διαχείριση Αποβλήτων - Παρόν και Μέλλον» την Πέμπτη…

28 Ιουνίου, 2024

Διευκρινίσεις Υπουργείου Παιδείας για κινητά στα σχολεία

Σε σχέση με τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού για τη χρήση κινητών…

28 Ιουνίου, 2024