Δώρος Τάκκας: “Δυσοίωνες οι προοπτικές για τουρισμό φέτος” (ΒΙΝΤΕΟ)

Στιγμιότυπο 2020 05 14 10.01.00 scaled Coronavirus, exclusive, Θεόδωρος Τάκκας, Ξενοδοχεία, ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου

Δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για την ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δώρος Τάκκας, Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Αμμοχώστου.

Δείτε τις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου:

Ο κ. Τάκκας είπε ότι πρόσφατα “μετά από παράκληση Ρώσου ταξιδιωτικού πράκτορα, πραγματοποιήθηκε ένα βίντεο για την εκεί αγορά, όπου παρουσιάζεται το καλό κλίμα που επικρατεί στην Κύπρο. Ουσιαστικά το βίντεο περιέχει σκηνές από ξενοδοχεία και παραλίες, ενώ στάλθηκε το μήνυμα στα ταξιδιωτικά γραφεία ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο είναι πολύ καλή, ότι οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, ότι η τουριστική βιομηχανία ετοιμάζεται για τη νέα τουριστική σαιζόν και ότι ευελπιστούμε να έχουμε ξανά στο νησί μας, τους Ρώσους τουρίστες, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν”.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος συνομίλησε με τους τρεις μεγάλους Ρώσους τουριστικούς πράκτορες “με στόχο να κωδικοποιηθεί η δική τους εκτίμηση για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και πως αξιολογούν τον τουρισμό από τη χώρα τους. Δυστυχώς δεν βλέπουν πολύ καλά τα πράγματα, επειδή πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στους πολίτες να πραγματοποιήσουν ταξίδια στο εξωτερικό”.

Οσον αφορά τη βρετανική αγορά, ο κ. Τάκκας είπε πως “είναι γνωστή σε όλους, η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα λόγω κορωνοϊού. Ωστόσο αναμένουμε να δούμε κατά πόσον η κυβέρνηση του Μπορίς Τζόνσον θα λάβει οποιαδήποτε άλλα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η μη πραγματοποίηση ταξιδιών εκτός χώρας, σε μια προσπάθεια έστω και αργά να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου ιού που μαστίζει όλες τις χώρες του κόσμου”.

Ερωτηθείς για το τι γίνεται στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, απάντησε πως “τα ξενοδοχεία και όλες οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό ετοιμάζονται για τη νέα τουριστική σαιζόν. Πιο συγκεκριμένα οι ξενοδόχοι είναι έτοιμοι να ανοίξουν εντός 15 – 20 ημερών από την ημέρα που θα δοθεί το πράσινο φως για επανέναρξη των πτήσεων”, είπε και πρόσθεσε πως “αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την έναρξη των πτήσεων από και προς την Κύπρο, με ποιες χώρες θα έχουμε αεροπορική σύνδεση, ποια πρωτόκολλα θα πρέπει να τηρηθούν όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας και υγείας και άλλα θέματα που άπτονται της κατάστασης που επικρατεί”.

Σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου είπε ότι “καθημερινά πραγματοποιούνται συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων, μέσω διαδικτύου, με όλους τους εμπλεκόμενους στην ξενοδοχειακή και ευρύτερα την τουριστική βιομηχανία για το τι εκτιμάται ότι θα γίνει με τη νέα σεζόν. Ωστόσο όλοι συνειδητοποιούν ότι οι πλείστοι τουριστικοί πράκτορες φοβούνται περισσότερο τι θα γίνει στις δικές τους χώρες και όχι στην Κύπρο”.

Συγκεκριμένα εξήγησε “στη Βρετανία και τη Ρωσία, που αποτελούν το 75% του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο, επικρατεί αυτή η πολύ δύσκολη κατάσταση που παρακολουθούμε καθημερινά, στην Γερμανία, μια άλλη σημαντική αγορά για το νησί μας, υπάρχει πισωγύρισμα, ενώ οι Σκανδιναβικές χώρες επίσης δεν πάνε καλά, αφού τώρα ξεκίνησαν να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό. Στην αρχή υπήρχε η εκτίμηση ότι η κατάσταση στις Σκανδιναβικές χώρες ήταν καλή, ωστόσο σήμερα βλέπουμε ότι αντιθέτως είναι πολύ άσχημη”.

Σύμφωνα με τον κ. Τάκκα “με δεδομένα τα στοιχεία που επικρατούν σήμερα σε αρκετές χώρες του κόσμου και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η αγορά από την οποία μπορεί η Κύπρος να αντλήσει τουρισμό είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες για όλο τον κόσμο και ειδικά για την ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία”.

Ανέφερε ακόμα ότι “ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία είναι το προσωπικό το οποίο, όπως δείχνουν τα πράγματα, όχι μόνο δεν θα εργαστεί φέτος αλλά ενδεχομένως αρκετά άτομα να οδηγηθούν και στην ανεργία”.

Οσον αφορά την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ σημείωσε πως “εάν δοθεί η ευκαιρία στους ξενοδόχους να ανοίξουν ακόμα και με ζημιά, θα προχωρήσουμε, ακόμα και σε περίπτωση που καταφέρουμε να έχουμε τουρισμό για 2- 3 μήνες μόνο, για να δώσουμε ζωή στην περιοχή μας. Ωστόσο, επειδή ακριβώς η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είναι αποκλειστικά τουριστική, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία έστω και με περιορισμένο αριθμό τουριστών, ενώ υπολογίζεται ότι η τουριστική βιομηχανία θα υποστεί μεγάλο πλήγμα”.

Ερωτηθείς για το θέμα του εσωτερικού τουρισμού, ο κ. Τάκκας απάντησε πως “είναι μεν σημαντικός αλλά όχι τόσο που να καταφέρει να στηρίξει την τουριστική βιομηχανία. Ο εσωτερικός τουρισμός δεν υπερβαίνει το 3 – 4%, αφού πολλοί Κύπριοι διαθέτουν εξοχικά σε παραλιακές πόλεις και στα ορεινά και με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, θα τους είναι δύσκολο να πάνε σε ξενοδοχεία για τις διακοπές τους”.

Famagusta.News / Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ