Δώρος Τάκκας: «Οριστικά χαμένη η φετινή τουριστική σεζόν»

«Δεν αποκλείεται φέτος ξενοδοχεία να μην ανοίξουν καθόλου» αναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου

4608B75A AD19 46FC BC15 940BB8883FF8 Coronavirus, exclusive, Θεόδωρος Τάκκας, Ξενοδοχεία, ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου

Οριστικά χαμένη χαρακτηρίζουν τη φετινή τουριστική περίοδο πράκτορες και ξενοδόχοι του της επαρχίας Αμμοχώστου, βλέποντας τις διαστάσεις που λαμβάνει σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία του κορονοϊού.

Οι προβλέψεις, σύμφωνα με τον Πρόεδρο ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρο Τάκκα, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο Πρωινό Δρομολόγιο στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, είναι δυσοίωνες, ενώ δεν αποκλείεται τα ξενοδοχεία φέτος να μην ανοίξουν και καθόλου.

Η παρούσα κατάσταση, αναφέρει ο κ. Τάκκας, αφήνει την τουριστική βιομηχανία σε αναμονή. Ακόμα και αν οι ξενοδοχειακές μονάδες ανοίξουν αυτό δεν θα γίνει νωρίτερα από τα μέσα Ιουνίου, όπως προβλέπουν οι πιο αισιόδοξα σκεπτόμενοι, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν πως ενδεχομένως ένα μεγάλο μέρος των ξενοδοχείων να μην καταφέρει να ανοίξει, καθώς η λειτουργία τους χαρακτηρίζεται ασύμφορη εάν οι πληρότητες δεν είναι μεγάλες.

Επιπλέον, πολλοί είναι οι ξενοδόχοι που φαίνονται διστακτικοί στο άνοιγμα των μονάδων τους πριν έχει καταλαγιάσει εντελώς η πανδημία, αφού όπως εξηγεί ο κ. Τάκκας «σε περίπτωση που υπάρξει ένα κρούσμα όσο σε μια ανοιχτή μονάδα θα μπει σε καραντίνα και θα πρέπει να μεταφέρει τους πελάτες σε άλλα καταλύματα»

Ταυτόχρονα, η διασπορά της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, και ο «αποδεκατισμός» χωρών που παραδοσιακά αποτελούσαν δεξαμενές τουριστών για την Κύπρο, όπως η Αγγλία, η Ρωσία έχει εντείνει τους φόβους για διεύρυνση των επιπτώσεων στο σύνολο της σεζόν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή την περίοδο δεν πραγματοποιούνται κρατήσεις ενώ οι ακυρώσεις αυξάνουν όσο η καραντίνα παρατείνεται.

Προβληματισμένοι, σύμφωνα με τον κ. Τάκκα, είναι και οι τουριστικοί πράκτορες, με τους οποίους οι ξενοδόχοι βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία.

«Ακόμη και αν τα σύνορα ανοίξουν και τα αεροπορικά δρομολόγια αποκατασταθούν, είναι μεγάλο ερωτηματικό το πόσοι τουρίστες θα προχωρήσουν σε κράτηση κάποια στιγμή μέχρι το τέλος της χρονιάς. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, τόσο η ταξιδιωτική κίνηση και εμπιστοσύνη θα αργήσουν πολύ να αποκατασταθούν»

Την ίδια ώρα, ο κ. Τάκκας θεωρεί πως ο εγχώριος τουρισμός θα είναι μεν μια σημαντική ένεση, εντούτοις δεν μπορεί να υποστηρίξει την ξενοδοχειακή βιομηχανία.

«Το να είσαι κλειστός έχει κόστος, είπε ο πρόεδρος, αλλά το να είσαι ανοιχτός χωρίς κόσμο, εχεί μεγαλύτερο κόστος. Να διατηρηθούν οι υποδομές λειτουργίσιμες είναι η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή και να μην γίνουν κινήσεις βεβιασμένες που θα θέσουν σε κίνδυνο και το 2021».

Η στήριξη των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο κρίνεται φλέγουσας σημασίας, καταλήγει ο κ. Τάκκάς, αλλά και η στήριξη στους ξενοδόχους επίσης.

Πηγή: Πρωινό Δρομολόγιο, ΡΙΚ / Δέσποινα Πούρεκκου