Δύο Δήμοι στην επαρχία Αμμοχώστου – Δήμος Αγίας Νάπας-Πρωταρά και Δήμος Κοκκινοχωρίων

Παραλίμνι, Αγία Νάπα, Σωτήρα, Δερύνεια και Αυγόρου, Λιοπέτρι, Φρέναρος, Αχερίτου, Άχνα

Τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης παρουσίασε πριν από λίγο ο απερχόμενος Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, η πολυσυζητημένη πρόταση έχει διαμορφωθεί μετά από σειρά διαβουλεύσεων ενώ θα κατατεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της παρουσίασης στρέφεται στο θέμα των συνενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων. «Οι αποφάσεις της Ένωσης Δήμων, αποτέλεσμα των εντατικών μεταξύ μας διαβουλεύσεων είναι κάτι που θωρακίζει τη μεταρρύθμιση αλλά και δεσμεύει ηθικά και πολιτικά την πολιτεία να εφαρμόσει αυτή τη μεταρρύθμιση» είπε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

17 Δήμοι από συνενώσεις 30 Δήμων και 48 Κοινοτήτων

«Με την πρόταση που παρουσιάζουμε σήμερα προτείνουμε τη δημιουργία 17 Νέων Δήμων που θα προέλθουν από τις συνενώσεις 80 υφιστάμενων Τοπικών Αρχών, 30 Δήμων και 48 Κοινοτήτων. Ο Πληθυσμός των δημαρχούμενων περιοχών αυξάνεται κατά 100,000 κατοίκους περίπου στους 700,000 κατοίκους, κάτι που ισοδυναμεί με το 83% περίπου του πληθυσμού από το 71% που είναι σήμερα» είπε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Αναφερόμενος στα κριτήρια με τα οποία λήφθηκαν οι αποφάσεις ο κύριος Πετρίδης εξηγεί ότι αυτά είναι πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, γεωγραφικά και αναπτυξιακά.

Δύο Δήμοι στην επαρχία Αμμοχώστου

Από τέσσερεις Δήμοι δημιουργούνται σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό, τρεις στην Πάφο και δύο στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Οι δύο νέοι Δήμοι προτείνεται όπως αποτελούνται από τα εξής δημοτικά διαμερίσματα:

  • Δήμος Αγίας Νάπας – Πρωταρά (Παραλίμνι, Αγία Νάπα, Σωτήρα, Δερύνεια)
  • Δήμος Κοκκινοχωρίων (Αυγόρου, Λιοπέτρι, Φρέναρος, Αχερίτου, Άχνα)