Ελ. Αμμόχωστος: Πνίγονται από σκυβαλότοπους

Σκυβαλότοπος Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου, Πράσινα Σημεία, Σκυβαλότοποι

Η απουσία «πράσινων σημείων» από την ελεύθερη Αμμόχωστο δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις Τοπικές Αρχές Αυτοδιοίκησης, καθώς οι παράνομοι χώροι απόρριψης σκυβάλων, μπαζών και κάθε λογής άχρηστων αντικειμένων αναδύονται ως μανιτάρια, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα καθαριότητας και κινδύνους στην υγεία των πολιτών.

Αυτό επισήμανε στον «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ» πηγή προσκείμενη στο Κοινοτικό Συμβούλιο Βρυσούλων – Αχερίτου, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στο Υπουργείο Εσωτερικών να δώσει κατά προτεραιότητα λύση στο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα. Το μέλος του Συμβουλίου Βρυσούλων – Αχερίτου, σχολίαζε τα σφοδρά παράπονα κατοίκων στον προσφυγικό οικισμό και κυρίως στις δυτικές παρυφές, ένεκα της ολοένα αυξανόμενης έκτασης που προσλαμβάνει ένας τέτοιος παράνομος σκυβαλότοπος, 300 μόλις μέτρα από τα πρώτα σπίτια του συνοικισμού και πολύ κοντά σε πάρκο ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με παράπονα και καταγγελίες κατοίκων στον «Φ», το τελευταίο διάστημα, η πιο πάνω περιοχή που γειτνιάζει και με τη νεκρή ζώνη, κατάντησε περιφερειακός χώρος ανεξέλεγκτης απόρριψης πάσης φύσεως απορριμάτων.

Δηλαδή (όπως διαπίστωσε και χθες επί τόπου ο «Φ»), εκεί απορρίπτονται από ψόφια ζώα και πουλερικά, μέχρι έπιπλα, κλαδέματα, οικοδομικά μπάζα και κοινά οικιακά σκουπίδια. Χωρίς, δυστυχώς, να υπάρχει μέχρι σήμερα αποτελεσματική θεραπεία του προβλήματος, παρά τα επανειλημμένα διαβήματα προς τις αρμόδιες Αρχές, από το Κοινοτικό Συμβούλιο.

Το Συμβούλιο δεν διαθέτει την οικονομική δύναμη και τα μέσα για 24ωρη επιτήρηση του απόμερου σχετικά αυτού χώρου (κάτι, που όπως μας τονίστηκε, δεν μπορούν να εκπληρώσουν ούτε η Επαρχιακή Διοίκηση, ούτε και οι Αστυνομικές Αρχές, προς τις οποίες έγιναν διαβήματα).

Ανεξέλεγκτη η δράση των επιτηδείων

Όπως μας ανέφεραν κάτοικοι του συνοικισμού Βρυσούλων- Αχερίτου, επανειλημμένα διάφοροι επιτήδειοι (κυρίως όσοι εμπορεύονται παλιά μέταλλα), βάζουν φωτιές στους σωρούς από σκύβαλα, με αποτέλεσμα οι καπνοί και η δυσωδία που αναδύονται να πνίγουν τον συνοικισμό και κυρίως όσους κατοικούν ανατολικά. Η μπόχα δε είναι ανυπόφορη όταν τυγχάνει να καίγονται ψόφια, πλαστικά ή ελαστικά, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να μην μπορούν να καθήσουν στις αυλές και τις βεράντες τους ή να ανοίξουν παράθυρα τώρα το καλοκαίρι.

Σημειώνεται, επίσης, ότι είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ο αυθαίρετος αυτός σκυβαλότοπος καταλαμβάνει πλέον έκταση συνολικού μήκους που ξεπερνά τα 500 μέτρα και ένεκα των συνεχών πυρκαγιών που ξεσπούν σε αυτόν, «η ζωή των κατοίκων ανατολικά του συνοικισμού έχει καταντήσει μαρτύριο», όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το τελευταίο διάστημα παρόμοια παράπονα διατυπώθηκαν και για παράνομους σκυβαλότοπους στην περιοχή Φρενάρους και Αγίας Νάπας – Παραλιμνίου.

Πηγή: Philenews/Πάμπος Βάσιλας