Ελευθερία Σωφρονίου: Από το ΡΙΚ στη νέα ζωή στο Λονδίνο – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

34DFDDDC 8F3E 4F17 9A18 0FDB56C7EB61 exclusive, Ελευθερία Σωφρονίου

Γνωστή για την επιτυχημένη δημοσιογραφική της πορεία αλλά ιδιαίτερα αγαπητή στην επαρχία Αμμοχώστου, όπου εργάστηκε ως ανταποκρίτρια του ΡΙΚ αλλά και διαχειρίστρια τοπικής ιστοσελίδας, η Ελευθερία Σωφρονίου, λίγους μήνες μετά την απόφασή της να εγκαταλείψει (έστω για λίγο) το μικρόφωνο και την πένα του δημοσιογράφου για χάρη του συζύγου της, ανοίγει την καρδιά της στο Famagusta.News και μας μιλάει για τα νέα επαγγελματικά της βήματα και τη ζωή στο Λονδίνο.

sofroniou2 exclusive, Ελευθερία Σωφρονίου
Κατά τις ζωντανές ανταποκρίσεις της στην τηλεόραση του ΡΙΚ

Πώς πήρες απόφαση να εγκαταλείψεις την Κύπρο και να εγκατασταθείς μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Ήμουνα τόσο ευχαριστημένη και αντλούσα τόση ικανοποίηση από την επαγγελματική μου ζωή, που μόνο κάτι πολύ δυνατό θα με έκανε να αποχωριστώ τη δουλειά μου. Η γνωριμία μου με τον σύζυγό μου και τα συναισθήματα ευτυχίας που ένιωσα μαζί του έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση να μετακομίσω προσωρινά στην Αγγλία μαζί του μέχρι να επιστρέψουμε πίσω στην Κύπρο. Τότε συνειδητοποίησα ότι είχα αφήσει την προσωπική μου ζωή σε δεύτερη μοίρα, γι’ αυτό η απόφαση αυτή να ακολουθήσω τον σύζυγό μου και να είμαι μαζί του με ολοκλήρωσε σαν άνθρωπο και σαν προσωπικότητα και με έκανε ευτυχισμένη.

Πού διαμένεις και με τι ασχολείσαι σήμερα;

Διαμένουμε στο Λονδίνο. Ο σύζυγός μου μου έδωσε την ευκαιρία να ζω σε μια από τις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις του κόσμου με εκατοντάδες ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Στο παρόν στάδιο, παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στην Σύγχρονη Παγκόσμια Ιστορία και Πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Birkbeck). Θεωρώ ότι αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι η καλύτερη προέκταση της 10χρονης δημοσιογραφικής μου πορείας. Παράλληλα, διδάσκω σε ένα ελληνικό σχολείο της παροικίας φιλολογικά μαθήματα.

sofroniou3 exclusive, Ελευθερία Σωφρονίου
Κατά την εκφώνηση του Πανηγυρικού λόγου για τις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας στην περιοχή Camberwell στο Λονδίνο

Με τι ασχολείται ο σύζυγός σου; Αυτός ήταν ο κύριος λόγος της απόφασής σου να εγκατασταθείς στο εξωτερικό;

Ο σύζυγός μου είναι γιατρός και κάνει την ειδικότητά του ως ψυχίατρος στο Λονδίνο. Ναι, επειδή ο άντρας μου δραστηριοποιείται στο Λονδίνο, γι’ αυτό ήρθα κι εγώ στην πόλη αυτή.

Πριν από ένα χρόνο, ήσουν ένα δημόσιο πρόσωπο, αρκετά δημοφιλές στην επαρχία Αμμοχώστου ως ανταποκρίτρια του ΡΙΚ. Ο κόσμος σου έτρεφε μεγάλη αγάπη και το εξέφραζε. Πώς νιώθεις που όλα αυτά αποτελούν παρελθόν; Πεθυμάς εκείνες τις μέρες;

Η σχέση που κτίσαμε με τον κόσμο δεν αποτελεί παρελθόν, η αγάπη υπάρχει, είναι αμφίδρομη και ο κόσμος εξακολουθεί να την εκδηλώνει. Αν δεν υπήρχε πια η αγάπη και ήταν παρελθόν, θα σήμαινε ότι δεν ήταν αληθινή, θα ήταν ωφελιμιστική, συμφεροντολογική και επιφανειακή, κάτι που δεν παρατήρησα μέχρι τώρα. Είναι αλήθεια ότι η επικαιρότητα και η ειδησεογραφία ήταν στην καθημερινότητά μου, και ο κόσμος παρακολουθούσε τα νέα της επαρχίας Αμμοχώστου καθημερινά. Ήμουνα ο πομπός που «εξέπεμπε» καθημερινά τις ειδήσεις για την Αμμόχωστο γι’ αυτό ο κόσμος με ταύτισε με την επαρχία αυτή. Υπήρχε μια οικειότητα και μια επικοινωνία μαζί με τον κόσμο για να με τροδοφοτεί με τα προβλήματα της επαρχίας, να αφουγκράζομαι τις ανησυχίες του γενικότερα και να τις τοποθετώ στη «δημόσια σφαίρα». Αλίμονο όμως αν ο κόσμος με αγαπούσε μόνο επειδή κατείχα τη θέση της ανταποκρίτριας Αμμοχώστου. Ο κόσμος με γνώρισε και ως άνθρωπο λόγω της αναγνωρισιμότητας που μου έδωσαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Νιώθω πολύ τυχερή που ο κόσμος εκτίμησε τη δουλειά μου και κατάφερα να δώσω το δικό μου στίγμα στο ψηφιδωτό της κυπριακής ειδησεογραφίας. Νιώθω πολύ ευτυχής γιατί το κομμάτι της ζωής μου ως ανταποκρίτρια Αμμοχώστου στο ΡΙΚ αποτέλεσε μια όμορφη αξιοπρεπής πορεία που αγάπησα πολύ.

sofroniou1 exclusive, Ελευθερία Σωφρονίου
Κατά τις ζωντανές πρωινές ανταποκρίσεις της στην τηλεόραση του ΡΙΚ

Παρακολουθείς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Πώς σου φαίνεται η σημερινή ανταποκρίτρια του ΡΙΚ Δέσποινα Πούρεκκου;

Ναι παρακολουθώ τα ΜΜΕ. Εξ όσων γνωρίζω η σημερινή ανταποκρίτρια του ΡΙΚ είναι πάρα πολύ καλή!

Θα επέστρεφες ως δημοσιογράφος στην Κύπρο;

Και βέβαια θα επέστρεφα ως δημοσιογράφος στην Κύπρο αν το επέτρεπαν οι συνθήκες. Εξάλλου το μεταπτυχιακό που επέλεξα έχει άμεση σχέση με το επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Σε λίγα χρόνια όμως -όταν ο άντρας μου ολοκληρώσει την ειδικότητά του και επιστρέψουμε στην Κύπρο- δεν ξέρω πώς θα είναι τα πράγματα και τι προτεραιότητες θα έχω.

sofroniou4 exclusive, Ελευθερία Σωφρονίου
Σε ένα από τα ταξίδια με το σύζυγό της στη Μαδρίτη της Ισπανίας

Το σκέφτηκες να ασχοληθείς με τη δημοσιογραφία στη Μεγάλη Βρετανία;

Το σκέφτηκα αλλά ακόμα δεν έχω εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον, γιατί δεν έχω ελεύθερο χρόνο. Ίσως στο μέλλον το προσπαθήσω.

Πώς είναι η ζωή στη Μεγάλη Βρετανία;

Το Λονδίνο είναι μια πολυπολιτισμική πόλη όπου άνθρωποι από όλον τον κόσμο επιλέγουν σαν προορισμό λόγω της υψηλής ποιότητας ζωής που προσφέρει και της προσφοράς εργασίας. Είναι πολύ ωραίο να ζήσεις κάποια χρόνια στη πόλη αυτή, να γνωρίσεις έναν άλλο τρόπο ζωής, άλλες κουλτούρες και διαφορετικούς τρόπους σκέψης.

sofroniou5 exclusive, Ελευθερία Σωφρονίου
Στο Ηράκλειο της Κρήτης

Τί πεθυμάς περισσότερο από την Κύπρο ή πιο συγκεκριμένα την επαρχία Αμμοχώστο;

Πεθυμώ την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τον ήλιο και τη θάλασσα.

sofroniou6 exclusive, Ελευθερία Σωφρονίου
Από την ημέρα του γάμου της τον περασμένο Ιούλιο

Ποια είναι η Ελευθερία Σωφρονίου

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην ελληνική φιλολογία και τη δημοσιογραφία, στην Ελλάδα και την Αγγλία, αντίστοιχα, η Ελευθερία Σωφρονίου εργάστηκε στις εφημερίδες Πολίτης και Σημερινή, ενώ από το Μάιο του 2012 μέχρι το Σεπτέμβριο του  2017 εργάστηκε ως ανταποκρίτρια Αμμοχώστου στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Με τις ανταποκρίσεις της και τα ρεπορτάζ της, ανέδειξε ποικίλα προβλήματα της επαρχίας Αμμοχώστου ενώ έβαλε το λιθαράκι της για την ισότιμη αντιμετώπιση της Αμμοχώστου από τα κέντρα λήψης απόφασεων. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο αποφάσισε να κάνει ένα… «διάλειμμα» από τα δημοσιογραφικά δρώμενα της επαρχίας Αμμοχώστου και να ακολουθήσει το σύζυγό της στο Λονδίνο, σε ένα νέο μονοπάτι ζωής.

Η δημοσιογραφική ομάδα του Famagusta.News της οφείλει πολλά ευχαριστώ και της εύχεται κάθε καλό και επιτυχία!

Famagusta.News