ΕΠ. ΑΜΜ/ΣΤΟΥ: Αέρας ανάπτυξης από Ευρωπαϊκά προγράμματα

Γ. Κάρουλλας: «Αγωνιζόμαστε για αυτά που δικαιούται και αξίζει η επαρχία μας»

3764523C 5CE4 4BD9 A282 72F7C3F725CA exclusive

Σημαντική απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια για έργα ανάπτυξης στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα, η Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης (ΟΧΑ) Αμμοχώστου, η οποία αφορά στους Δήμους Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Δερύνειας και Σωτήρας και τα Κοινοτικά Συμβούλια Λιοπετρίου, Φρενάρους, Αυγόρου, Άχνας και Αχερίτου, εγκρίθηκε να λάβει το ποσό των €15εκ. μέσω του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027». Για αξιοποίηση του εν λόγω ποσού, οι εμπλεκόμενοι Δήμοι και Κοινότητες υπέβαλαν τις εξής προτάσεις έργων:

Δήμος Παραλιμνίου: Ανάπλαση του κέντρου Παραλιμνίου – Φάση Α΄

Δήμος Δερύνειας: Δημιουργία Αίθουσας Πολιτισμού

Δήμος Αγίας Νάπας: Δημιουργία πολυλειτουργικού πάρκου

Δήμος Σωτήρας: Κατασκευή Τοπικού Παρακαμπτήριου οδικού δικτύου στην περιοχή Καμινούδια και την Ανάπλαση και διαμόρφωση υπαίθριου χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων με υποστηρικτικές χρήσεις και χώροι πρασίνου

Κοινότητα Αυγόρου: Κατασκευή υπαίθριου αμφιθεάτρου

Κοινότητα Αχερίτου: Δημιουργία Γραμμικού Πάρκου

Κοινότητα Άχνας: Κατασκευή Δημόσιου Χώρου Αθλοπαιδιών (Θεματικό Πάρκο)

 

Το ποσό που κατανεμήθηκε στην Στρατηγική ΟΧΑ Αμμοχώστου, οπως συμβαίνει με τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, δεν καλύπτει τον συνολικό προϋπολογισμό των έργων που προτάθηκαν. Ως εκ τούτου,, οι εμπλεκόμενοι Δήμοι και Κοινότητες, είτε μπορούν να προτεραιοποιήσουν τα έργα τους είτε να εξασφαλίσουν τους απαιτούμενους πρόσθετους πόρους για την ολοκλήρωση της υλοποίησής των έργων που πρότειναν.

Σημειώνεται ότι πέραν των πιο πάνω, προωθούνται για συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» στην Επαρχία Αμμοχώστου και τα έργα Υδατικό έργο Κοκκινόκρεμος, Κατασκευή κυματοθραυστών, Κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής αποσυμφόρησης και τη δημιουργία Κέντρου Αυτισμού με συνολικό προϋπολογισμό €40 εκ. περίπου.

 

Επιπρόσθετα, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας η κατασκευή του Αλιευτικού Καταφυγίου στο Λιοπέτρι.

 

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. και Βουλευτής Αμμοχώστου Γιώργος Κάρουλλας, εργάστηκε μεθοδευμένα τα προηγούμενα χρόνια σε συνεργασία μεόλες τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με αρμόδιους φορείς, με στόχο την εξασφάλιση των όσο το δυνατό μεγαλύτερων κονδυλίων, με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου. Σε δήλωση του ανέφερε πως:  «Αγωνιζόμαστε για αυτά που δικαιούται και αξίζει η επαρχία μας». Πρόσθεσε πως τα συγχρηματοδοτούμενα έργα αποτελούν ανάσα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της περιοχής, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωης των κατοίκων.