Επ. Αμμ/στου: Αγοράζουν πρώτη κατοικία με 5% ΦΠΑ και την ενοικιάζουν σε τουρίστες

Δηλώνουν ότι το υποστατικό είναι για ιδιοκατοίκηση, ενώ η χρήση είναι διαφορετική κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές - «Στην Αμμόχωστο όσους εντοπίσαμε ήταν 100% παρανομούντες»

27EB3580 5BB2 4086 8A4F 12A5B6D40196

Σημαντικά ευρήματα προέκυψαν από τους ελέγχους του Τμήματος Φορολογίας. Ιδιοκτήτες υποστατικών που έχουν αγοράσει την πρώτη κατοικία τους με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%, δηλώνουν ότι είναι για ιδιοκατοίκηση, ενώ η χρήση γίνεται για διαφορετικούς λόγους.

Σε αρκετές περιπτώσεις δηλώνουν το ακίνητό τους ως πρώτη κατοικία και ενοικιάζουν είτε το διαμέρισμα σε φοιτητές σε περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια είτε την εξοχική κατοικία σε παραλιακές περιοχές σε τουρίστες μέσω της πλατφόρμας Airbnb.

Όπως ανέφερε στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» η Λειτουργός Α’ στο Τμήμα Φορολογίας Ειρήνη Ιωάννου, «υπάρχει μεγάλη κατάχρηση αυτού του δικαιώματος. Στην Αμμόχωστο όσους εντοπίσαμε ήταν 100% παρανομούντες».

Σύμφωνα με την κ. Ιωάννου, υπάρχουν επίσης περιπτώσεις πολιτών που αγοράζουν το υποστατικό και το εκμεταλλεύονται για επενδυτικούς σκοπούς, καθώς και για άλλους λόγους.

«Για την ώρα στοχεύουμε εκεί όπου πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος κατάχρησης του δικαιώματος. Έχουμε επισκεφθεί περίπου πέραν των 2.500 υποστατικών, από τα οποία, όσοι μας άνοιξαν την πόρτα, εντοπίστηκαν περίπου 550 περιπτώσεις κατάχρησης του δικαιώματος και το αναμενόμενο ΦΠΑ που θα πρέπει να επιστραφεί υπολογίζεται πέραν των 35 εκατ. ευρώ. Από τον θόρυβο που έγινε λόγω της εκστρατείας, υπάρχουν και ιδιοκτήτες, οι οποίοι έρχονται από μόνοι τους και αποδίδουν το ΦΠΑ που έχουν καταχραστεί».

Όπως σημείωσε, από τις 36.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν για μειωμένο συντελεστή εγκρίθηκε το 90%.