ΕΠ. ΑΜΜ/ΣΤΟΥ: Ανεργιακό επίδομα και τον χειμώνα για υπαλλήλους ξενοδοχείων

hotel Coronavirus
business woman at the reception of a hotel checking in

Ανάσα για χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλους που εξάντλησαν το δικαίωμα ανεργιακού επιδόματος φέρνει η απόφαση της Κυβέρνησης να αυξήσει από τον Ιούλιο το ελάχιστο ποσό που δικαιούνται από €360 σε €500. Πρόκειται για χιλιάδες υπαλλήλους, ιδιαίτερα στην ελεύθερη Αμμόχωστο, που δεν εντάσσονται στα ειδικά σχέδια του υπουργείου Εργασίας, τα οποία επιδοτούν το 60% του μισθού. Με τις αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας, πλέον ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να τους εντάξει στην αναστολή των εργασιών, ώστε να αποκτήσουν ξανά ανεργιακό επίδομα τον Νοέμβριο και να μην μείνουν απένταροι τον χειμώνα.

Η απόφαση για αύξηση του ειδικού ανεργιακού ποσού, σύμφωνα με τον επαρχιακό γραμματέα της ΣΕΚ Αμμοχώστου Γιώργο Καρά, ήταν αποτέλεσμα έντονων πιέσεων των Συντεχνιών ΣΕΚ – ΠΕΟ. Όμως, πιο σημαντική χαρακτήρισε ο κ. Καράς την απόφαση της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, που υποχρεώνει τους ξενοδόχους να ενταχθούν στα Σχέδια Προσωρινών Αναστολών που εφαρμόζονται κατά τη χειμερινή περίοδο Νοέμβριος 2020 – Μάρτιος 2021. Χιλιάδες είναι οι υπάλληλοι στην Αμμόχωστο που αυτή την στιγμή πληρώνονται από τα ειδικά επιδόματα καθώς δεν θα μπορέσουν να εργαστούν καθόλου αυτό το καλοκαίρι. Έτσι, η υπουργός αίρει και μια στρέβλωση που ήθελε τους ξενοδόχους να απολύουν το προσωπικό τους τον Νοέμβριο και να τους επαναπροσλαμβάνει τον Απρίλιο. Αυτό σημαίνει ότι ένας ξενοδόχος δεν θα μπορέσει να απολύσει κάποιον υπάλληλο μετά τον Νοέμβριο (γεγονός που διασφαλίζει τη δουλειά των υπαλλήλων), αλλά να τους εντάξει στο σχέδιο αναστολής των εργασιών του.

Πρόκειται, συνέχισε ο επαρχιακός γραμματέας της ΣΕΚ, για σημαντικές ανακοινώσεις και αποφάσεις, ώστε να αποσοβηθούν φαινόμενα κοινωνικής εξαθλίωσης στην ελεύθερη Αμμόχωστο, που θα μπορούσαν να εμφανισθούν τη χειμερινή περίοδο 2020-2021. «Τουλάχιστον αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν διασφαλισμένο ένα μίνιμουμ εισόδημα για τους μήνες του χειμώνα μετά τον Οκτώβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καράς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι μόνο ανακούφιση προκαλεί στην Αμμόχωστο η εξαγγελία των δυο μέτρων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΣΕΚ, αυτή τη στιγμή στην ελεύθερη Αμμόχωστο εργοδοτείται ποσοστό μικρότερο του 50% των ξενοδοχειακών υπαλλήλων. Δηλαδή ένας αριθμός που ίσως να φτάνει και τις πέντε χιλιάδες ανθρώπους, δεν έγινε εφικτό να επαναπροσληφθούν στην εργασία τους. Και είναι αυτοί οι άνθρωποι, που πραγματικά καίγονται, για το τι θα γίνει με το ανεργιακό τους επίδομα τον χειμώνα, καθώς το μέτρο για το ειδικό επίδομα με τα 360 ευρώ (που αυξάνονται σε 500), τερματίζεται τον Οκτώβριο. Ικανοποίηση για τις κυβερνητικές αποφάσεις εξέφρασε και η ΠΕΟ, η οποία ωστόσο υποστηρίζει ότι το ποσό του ειδικού επιδόματος θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο.

Zόρικος προβλέπεται ο χειμώνας

Ο δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Ττάκας ανέφερε πως είναι απορίας άξιο και το πόσο μπορούν να αντέξουν τα δημόσια οικονομικά και προσωπική του άποψη είναι πως όσον αφορά την κοινωνία της ελεύθερης Αμμοχώστου, τα πράγματα θα είναι στη συνέχεια πολύ δύσκολα. Για την ώρα, συνέχισε, ο κόσμος δείχνει να αντέχει τις οικονομικές επιπτώσεις λόγω κορωνοϊού, αλλά ήδη φτάνουν κάποια μηνύματα ότι αυτό δεν πρόκειται να συνεχίσει επ’ αόριστον, καθώς οι οικονομικές αντοχές πολλών νοικοκυριών εξαντλούνται. Ο δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης δήλωσε ότι κατά την άποψή του, «πίσω είναι ακόμη τα βάσανα του κόσμου στην ελεύθερη Αμμόχωστο». Όπως είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Δερύνειας, από τον Μάιο αποφάσισε να προβεί σε μειώσεις των δημοτικών τελών, της τάξης του 15% ώς 35%. Σημείωσε παράλληλα ότι βοηθούνται από το κοινωνικό παζαράκι του Δήμου Δερύνειας, γύρω στις 100 οικογένειες που κατοικούν στα όρια του Δήμου.

Βαρύ το πλήγμα και στη γεωργία

Πέραν του τουρισμού, ένας άλλος σημαντικός κλάδος που υποφέρει είναι αυτός της γεωργίας. Ένας κλάδος, πρωταρχικής σημασίας για τα Κοκκινοχώρια. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Λιοπετριού Κυριάκο Τρισόκκα, ένα ποσοστό 80-90% των επτά περίπου χιλιάδων κατοίκων του Λιοπετριού εξαρτάται από τη γεωργία και τον τουρισμό, με αποτέλεσμα αυτό το καλοκαίρι που υποφέρουν και οι δυο τομείς, τα δεδομένα να είναι δύσκολα για αυτούς τους ανθρώπους. Εάν το κράτος, ειδικά για τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων πρώτα δεν εξεύρει τρόπο ενίσχυσης του εισοδήματός τους τον χειμώνα, τα δεδομένα για πολλές οικογένειες θα είναι πολύ δύσκολα, επισήμανε ο κ. Τρισόκκας. Προσθέτοντας ότι παρόμοια δεδομένα ισχύουν και για τον αγροτικό κόσμο στην ελεύθερη Αμμόχωστο, αφού οι τιμές των πατατών και όλων σχεδόν των υπόλοιπων γεωργικών προϊόντων, έχουν καταρρεύσει.

Ο κοινοτάρχης Ξυλοφάγου Γεώργιος Τάσου, μιλώντας στον «Φ», ανέφερε ότι κατά την άποψή του πιο κρίσιμη είναι η κατάσταση των πατατοπαραγωγών και των υπόλοιπων γεωργικών κλάδων, καθώς οι τιμές λόγω πενιχρής ύπαρξης τουρισμού, έχουν περίπου καταρρεύσει. Για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στην Αμμόχωστο, πρόσθεσε, τα εισοδήματά του εξαρτώνται από τη γεωργία και τον τουρισμό. «Από τη στιγμή που αυτοί οι δυο τομείς παρουσιάζονται φέτος με προβλήματα λόγω κορωνοϊού, αυτό αναπόφευκτα αντανακλά αρνητικά στην τοπική κοινωνία». Ειδικά οι γεωργοί, συνέχισε, έχουν δαπανήσει σημαντικά ποσά το πρώτο εξάμηνο του έτους για παραγωγή προϊόντων που δεν διατέθηκαν και που τους άφησαν οικονομικά χρεωμένους. Αυτό το θέμα, όπως ασφαλώς και το θέμα των ανέργων ξενοδοχοϋπαλλήλων προβληματίζουν την τοπική κοινωνία και θα πρέπει να απασχολήσουν και τους αρμόδιους, κατέληξε ο κοινοτάρχης Ξυλοφάγου.

Πηγή: Philenews