Τοπικα

ΕΠ. ΑΜΜ/ΣΤΟΥ: Διώχνουν μητέρες με τα βρέφη από διαμερίσματα (ΒΙΝΤΕΟ)

Γροθιά στο στομάχι οι καταγγελίες νοσηλεύτριας – μαίας του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου για μητέρες λεχώνες, οι οποίες θα μείνουν στον δρόμο με τα νεογέννητα τους βρέφη.

Πρόκειται για τρεις γυναίκες από τη Νιγηρία, οι οποίες έχουν πολιτικό άσυλο και τους παραχωρήθηκε προσωρινή διαμονή στην Κύπρο.

Ωστόσο, οι κοινοτικές υπηρεσίες μετά από οδηγίες διώχνουν τις μητέρες από τα δωμάτια ξενοδοχείου που διαμένουν, χωρίς να τους έχουν βρει εναλλακτικό χώρο διαμονής.

Σε παρέμβαση της στην εκπομπή, «Μεσημέρι και Κάτι» του Σίγμα, η νοσηλεύτρια – μαία του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, Χριστιάνα Γρηγορίου, η οποία ξεγέννησε τις εγκυμονούσες, κατήγγειλε ότι το κράτος έδειξε αδιαφορία για την τύχη των γυναικών.

Σοκαριστικό, μεταξύ άλλων, είναι και το γεγονός πως μια εκ των τριών γυναικών, έμενε για δύο ολόκληρους μήνες σε παραλία της Λάρνακας, ενώ διένυε τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της.

«Η Νάνσυ έμενε στην παραλία της Λάρνακας, Φινικούδες για δύο μήνες ενώ διένυσε τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της. Έμενε μέσα στην άμμο. Εργαζόταν στη Λάρνακα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μετά έμεινε χωρίς δουλειά. Πήγε στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για να ζητήσει να της δοθεί επίδομα και της είπαν πως πρέπει να περιμένει να εξεταστεί η αίτηση της», είπε η κ. Γρηγορίου.

Σύμφωνα, πάντα με τα όσα καταγγέλλει η νοσηλεύτρια, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας θα τις βγάλουν έξω από το ξενοδοχείο, στο οποίο τους είπαν να μείνουν, γεγονός που θα οδηγήσει τις μητέρες αλλά και τα μωρά τους στο δρόμο. «Ζουν σε ένα δωμάτιο με νεογέννητα μωρά σε ένα δωμάτιο, το οποία βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Είναι αχούρια και εγώ ρωτώ, δέχεται μια Κύπρια μάνα να ζουν τα παιδιά της σε έτσι συνθήκες;», διερωτήθηκε.

Το μοναδικό εισόδημα που λαμβάνουν οι λεχώνες – μητέρες είναι το επίδομα τέκνου, το οποίο δεν αρκεί για να μπορέσουν να ενοικιάσουν ένα σπίτι και να ζήσουν κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες.

«Εγώ σαν μητέρα, τεσσάρων παιδιών δεν το δέχομαι ότι συμβαίνουν αυτά τα πράγματα τον 21ο αιώνα. Όταν λέμε πως αποδεχόμαστε τους πρόσφυγες να είναι εδώ στην Κύπρο, σημαίνει πως αποδεχόμαστε και το κονδύλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το κονδύλι πού πάει τελικά;», δήλωσε η κ. Γρηγορίου.

Μια άλλη έγκυος γυναίκα που έπασχε με αιμοσφαιρινοπάθια, όπως ανέφερε η ίδια,  τριγυρνούσε στον δρόμο με το μόλις 14 ημερών μωρό της για να μεταβεί στην Επαρχιακή Διοίκηση ώστε να εκδώσει πιστοποιητικό γέννησης του μωρού, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έχανε την επιμέλεια του παιδιού.

Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών

Σοβαρότατατες είναι και καταγγελίες της μαίας, πως τα μωρά που γέννησαν κάποιες εξ αυτών προήλθαν μετά από σεξουαλική κακοποίηση και δεν έλαβαν την απαραίτητη φροντίδα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αμέτρητες επιστολές έστειλε η μαία – νοσηλεύτρια του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκείμενου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην μείνουν τα μωρά χωρίς στέγη πάνω από το κεφάλι τους.

Καμία απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Δεν πήρε καμία απάντηση για το τι μέλει γενέσθαι με αυτές τις γυναίκες.

«Κανένας δίπλα μας, όλοι απόντες. Τις βοηθώ όσο μπορούσα. Είμαι μάνα τεσσάρων παιδιών και δεν μπορώ να βλέπω αυτή την κατάσταση. Πρέπει οι αρμόδιοι να βοηθήσουν», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Μοναδικό αίτημα να βρεθεί ένα σπίτι σε οικονομική τιμή ώστε να μπορέσουν να διαμείνουν οι τρεις μητέρες με τα παιδιά τους.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει τοποθετηθεί κανένας από τους αρμόδιους φορείς για το ζήτημα που έφερε στην επιφάνεια το «Μεσημέρι και Κάτι».

Πηγή: Sigmalive

Tags: exclusive

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024