Επ. Αμμ/στου: Ο ρόλος της παιδικής λογοτεχνίας στη διαμόρφωση των παιδιών

Αρκετές είναι οι επιστημονικές έρευνες που καταδεικνύουν την ύψιστη θετική επίδραση που έχει η ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας στα παιδιά. Είναι ένα εργαλείο καθοριστικής σημασίας στην πολύπλευρη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, αφού η παιδική λογοτεχνία ερεθίζει και εξιτάρει τη φαντασία τους. Η ανεπτυγμένη φαντασία, κατ’ επέκταση, επιδρά σύμφωνα με τους ειδικούς, με πολλαπλούς τρόπους στα παιδιά. Τα βοηθά στην ανακάλυψη νέων κόσμων και ιδεών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

H φράση που αποδίδεται στον Πυθαγόρα, «Το μυαλό είναι μία φωτιά που πρέπει να ανάψει, όχι δοχείο που πρέπει να γεμίσει», που στη μετέπειτα πορεία της ιστορίας παραφράστηκε από τον Γάλλο φιλόσοφο Michel de Montaigne και υιοθετήθηκε από τους ειδικούς -«Ένα παιδί δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει, αλλά μια φωτιά που πρέπει να ανάψει»- έρχεται να τονίσει τη σημασία της συναισθηματικής διέγερσης προκειμένου να ανάψει η «φωτιά».

Επιστήμονες και εκπαιδευτικοί συμφωνούν πως ένα παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο διαδραματίζει ρόλο καύσιμου, κάτι σαν κάρβουνο δηλαδή που τροφοδοτεί τη φωτιά, ώστε αυτή να φουντώνει και να καίει διαρκώς. Ένα καλό παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο προκαλεί συναισθηματική διέγερση και λειτουργεί ως αρωγός στην ανάπτυξη της φαντασίας των παιδιών, καθότι βιώνουν επιθυμίες, ανάγκες και προβλήματα άλλων χαρακτήρων και έτσι αποκτούν μεν μια δομημένη άποψη για τη ζωή, όμως παράλληλα αναπτύσσουν νέες, δικές τους οπτικές και κοινωνικές δεξιότητες, που τα βοηθούν να ερμηνεύσουν συμβάντα του άμεσου περιβάλλοντός τους και καταστάσεις που αντιμετωπίζουν ή και θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον, στον πραγματικό κόσμο. Η λογοτεχνία δημιουργεί πρότυπα και ανάλογα τους ήρωες που σκιαγραφεί –καλούς, κακούς, ιδανικούς, προς αποφυγή- βοηθά τα παιδιά να διαμορφώσουν κριτήρια, ηθική και αξίες. Μέσα από την ανάγνωση ενός καλού παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου τα παιδιά επηρεάζονται, ταυτίζονται, προβληματίζονται, εμπλέκονται, αναρωτιούνται, παρηγορούνται, ανακουφίζονται, συγκρίνουν, αντιδρούν… Η ελευθερία δε που παρέχει η φαντασία, κάνει την εξεύρεση λύσεων πιο… εφευρετική και τη λήψη αποφάσεων ευκολότερη και πιο… απολαυστική. Επιπλέον, η ανεπτυγμένη φαντασία, διεγείρει τη δημιουργικότητά τους.

Με γνώμονα τα πιο πάνω, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου συνεργάζεται φέτος με το Μουσείο Παραμυθιού και μαζί διοργανώνουν 12 εργαστήρια που, αξιοποιώντας ισάριθμες ιστορίες παιδικής λογοτεχνίας και με τη συμμετοχή διαφορετικών εκπαιδευτικών κάθε φορά, στόχο έχουν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες με ένα θετικό και δημιουργικό τρόπο. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο πρόγραμμα που ονομάζεται «Skills4Kidz – growing children’s potential», βασισμένο στη Solution Focused Therapy που αναπτύχθηκε από την ομάδα θεραπευτών του Brief Family Therapy Centerof Milwaukee, με επικεφαλής τον Steve De Shazer και την Insoo Kim Berg.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετώντα οποία, μέσα από τα εργαστήρια και μέσω συγκεκριμένων τεχνικών και εργαλείων της solution focused therapy, που επεξεργάζονται κοινωνικές δεξιότητες σημαντικές στη ζωή των παιδιών, θα βοηθηθούν στο να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους, να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, το θάρρος και την ψυχική ανθεκτικότητά τους, καθώς και να ενεργοποιήσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

Τα 12 εργαστήρια θα είναι διάρκειας 90 λεπτών το καθένα, θα αρχίσουν στις 29 Απριλίου και θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε Λευκωσία (Μουσείο Παραμυθιού), Σωτήρα (Πολύκεντρο Νεολαίας Αμμοχώστου) και Λάρνακα (Πολύκεντρο Νεολαίας Λάρνακας), κάθε Σάββατο απόγευμααπό τις 15:00 μέχρι τις 16:30. Κάθε εργαστήρι θα ανακοινώνεται ξεχωριστά μέσα από τα social media του Μουσείου Παραμυθιού και του Οργανισμού Νεολαίας. Σε κάθε ανακοίνωση θα υπάρχει μια φόρμα εγγραφής, όπου οι γονείς θα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή για το παιδί τους. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το FamilyInstitute of Cyprus το οποίο συνεργάζεται με το BRIEF, το Παγκοσμίου φήμης κέντρο θεραπείας και εκπαίδευσης στη Solution Focused Therapy.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να καλέσετε το 22 376522.

 

Tags: exclusive

Ροη Ειδησεων

Καταγγελία από ΚΔ για «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα για εικονικούς φοιτητές

Σε καταγγελία «ακαδημαϊκών ιδρυμάτων» στα κατεχόμενα προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία προς τον Ευρωπαϊκό Φορέα για…

17 Ιουνίου, 2024

Σκοπευτήριο Παραλιμνίου: Δεύτερη φετινή νίκη για τον Ιάσονα Τζιοβάνη στο ΚΟΜΠΑΚ

Δεύτερη φετινή νίκη για τον Ιάσονα Τζιοβάνη στο ΚΟΜΠΑΚ. Τη δεύτερη του νίκη σε τρείς…

17 Ιουνίου, 2024

Κενές θέσεις δασοπυροσβεστών στο Τμήμα Δασών – Όλες οι πληροφορίες

Ανακοίνωση για υποβολή αιτήσεων για πλήρωση νέων μόνιμων θέσεων δασοπυροσβεστών στο Τμήμα Δασών- 2024«ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ…

17 Ιουνίου, 2024

Μεσόγειος: Δέκα μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο, λέει γερμανική ανθρωπιστική οργάνωση

Η RESQSHIP, που διαχειρίζεται σκάφος διάσωσης μεταναστών, το Nadir, ανακοίνωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ…

17 Ιουνίου, 2024

Ανησυχία ΠΑΣΥΔΥ για εργοδότηση νοσηλευτών από τρίτες χώρες

Ανησυχία εκφράζει Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), ως προς την προσπάθεια που επιχειρείται από διάφορους…

17 Ιουνίου, 2024

Καμπανάκι κινδύνου για το θανατηφόρο σύνδρομο στρεπτόκοκκου – Σε ποια χώρα σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων

Σχεδόν 1.000 κρούσματα μιας θανατηφόρου λοίμωξης μετρά η Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός…

17 Ιουνίου, 2024