ΕΠ. ΑΜΜ/ΣΤΟΥ: Ροή τουριστών λόγω Πάσχα Καθολικών, κινητικότητα από Κύπριους

«Θεωρώ ότι την εβδομάδα κυρίως του Πάσχα θα δούμε πληρότητες της τάξης του 50% με 60%»

1 Copy 23 exclusive, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εισροή τουριστών κυρίως από Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία και Αυστρία και Σκανδιναβικές χώρες καταγράφηκε στην Κύπρο κατά την περίοδο του Πάσχα των καθολικών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, προσθέτοντας πως ήδη η ξενοδοχειακή βιομηχανία εισέρχεται στην περίοδο της καλοκαιρινής σεζόν.

Παράλληλα, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε πως αρκετοί Κύπριοι αξιοποίησαν τα πακέτα, τα οποία ξενοδόχοι και αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες δημοσίευσαν, έγιναν κρατήσεις και στα παραλιακά θέρετρα, Πάφο Λεμεσό και στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ενώ σημαντική κινητικότητα θα έχουν και οι ορεινές περιοχές.

«Οπότε θεωρώ ότι την εβδομάδα κυρίως του Πάσχα θα δούμε πληρότητες της τάξης του 50% με 60%», πρόσθεσε.

Άρχισε η ροή τουριστών από το εξωτερικό

Όσον αφορά την εισροή τουριστών λόγω και του Πάσχα των καθολικών την εβδομάδα που πέρασε, ο κ. Ρουσουνίδης είπε πως είδαμε τους πρώτους τουρίστες να αφικνούνται στο νησί και να καταλύουν σε ξενοδοχεία στα παραλιακά μέτωπα που είναι αυτή τη στιγμή ανοικτά.

Όπως είπε, αυτή την εβδομάδα η ροή τουριστών προήλθε κυρίως από Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία, Αυστρία και Σκανδιναβικές χώρες «και φαντάζομαι ότι από το τέλος του μηνός και εντεύθεν θα ξεκινήσει η ουσιαστική κάθοδος και από το Ισραήλ, που αποτελεί πλέον τη δεύτερη τουριστική μας αγορά».

«Θεωρώ ότι μέχρι και το τέλος Απριλίου η πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων και ξενοδοχειακών καταλυμάτων θα έχει ήδη ανοίξει, έτοιμη να υποδεχτεί τους πρώτους τουρίστες, οι οποίοι όπως είπα, ήδη ξεκίνησαν να κάνουν την εμφάνιση τους στο νησί», σημείωσε ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ.

Όσον αφορά τις τιμές, ο κ. Ρουσουνίδης είπε πως αυτές είναι αρκετά προσιτές, αρκετά συγκαταβατικές, καθώς «οι πλείστοι επιχειρηματίες του κλάδου έχουν αποφασίσει να απορροφήσουν τα αυξημένα κόστη που υπάρχουν αυτή τη στιγμή (ενέργεια, επιτόκια και κόστος πρώτων υλών κ.λπ.) και δεν τα μετακυλούν στις τιμές, διότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί».

«Δυστυχώς, λέω, τα πλείστα από τα κόστη αυτά θα απορροφηθούν, με αποτέλεσμα να μειώσουν σημαντικά την κερδοφορία μιας τουριστικής επιχείρησης, η οποία προέρχεται από μια καταστροφική διετία», πρόσθεσε.

Πάντως, ο η κ. Ρουδουνίδης είπε πως παρά τις προκλήσεις αυτές  αναμένεται «μία τουριστική χρονιά, που θα είναι καλύτερη από την περσινή ούτως ώστε να δώσει κάποιες ανάσες».

Στο 50% – 50% μεμονωμένες κρατήσεις και οι κρατήσεις από οργανωτές ταξιδίων

Σε σχέση με τον χαρακτήρα των κρατήσεων, ο κ. Ρουσουνίδης είπε πως η τάση των αυξημένων μεμονωμένων κρατήσεων, που δημιουργήθηκε ιδιαίτερα μετά την πανδημία του Covid-19, φαίνεται ότι συνεχίζεται και υπάρχει μια εξισορρόπηση μεταξύ μεμονωμένων κρατήσεων και των πιο μαζικών μέσω των οργανωτών ταξιδίων.

«Ενώ παλαιότερα οι κρατήσεις μέσω οργανωτών ταξιδίων ήταν στο 70% με 80%, και το υπόλοιπο σε μονωμένες κρατήσεις, η αναλογία έχει πάει πλέον στο 50% – 50%, ένα μείγμα το οποίο θεωρώ πολύ υγιές», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ