ΕΠ. ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ: 621 καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας – Περισσότερες από μία καταγγελίες την ημέρα

Αύξηση στις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, καταγράφεται στην ελεύθερη Αμμόχωστο - Περισσότερες από μία καταγγελίες την ημέρα, στο ειδικό κλιμάκιο διερεύνησης που συστάθηκε

souleia 4 exclusive

Αύξηση στις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, καταγράφεται στην ελεύθερη Αμμόχωστο, όπου γίνονται περισσότερες από μία καταγγελίες ή αναφορές την ημέρα, στο ειδικό κλιμάκιο διερεύνησης που συστάθηκε. Οι πλείστες υποθέσεις αφορούν σε βία ανδρών εναντίον των συζύγων ή των συμβίων τους, ενώ σημαντικός αριθμός καταγγελιών αφορά σε βία από μέρους παιδιών σε βάρος των γονιών τους. 

Η αύξηση που παρατηρείται αποδίδεται από τη μια στη λειτουργία του επαρχιακού κλιμακίου διερεύνησης υποθέσεων βίας στην οικογένεια, που στελεχώνεται από οκτώ ειδικά εκπαιδευμένα μέλη της Αστυνομίας και από την άλλη στο γεγονός ότι πλέον τα θύματα «σπάνε» πιο εύκολα τη σιωπή τους, λόγω των κινημάτων στήριξης που έχουν δημιουργηθεί.

Τα στοιχεία από το κλιμάκιο της ελεύθερης Αμμοχώστου, καταδεικνύουν και το μέγεθος του προβλήματος. Από τη σύσταση του κλιμακίου, το οποίου λειτούργησε στις 15 Φεβρουαρίου του 2021 μέχρι και το τέλος Αυγούστου του 2022, έγιναν 621 καταγγελίες/αναφορές για αδικήματα βίας στην οικογένεια, εκ των οποίων οι 312 προωθήθηκαν για ποινική δίωξη. Την ίδια περίοδο εκδόθηκαν 100 εντάλματα σύλληψης, ενώ κατασχέθηκαν 70 πυροβόλα όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός, που είχαν στην κατοχή τους οι θύτες.

Τα θύματα των υποθέσεων που τέθηκαν υπό διερεύνηση είναι 172 γυναίκες, 65 άνδρες και 60 παιδιά στα πλείστα εκ των οποίων, ασκήθηκε ψυχολογική βία, όπως μας ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Αμμοχώστου, Στηβ Θεοδούλου, σημειώνοντας πως υπάρχουν και υποθέσεις για σωματική βία εναντίον ανηλίκων.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ