ΕΠ.ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ: 74χρονος πλήρωνε ανήλικη για να την εκμεταλλεύεται σεξουαλικά – H ποινή

Οι κατηγορίες που κρίθηκε ένοχος και η ποινή φυλάκισης του

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 02 25T170626.463 74ΧΡΟΝΟΣ, exclusive, ΑΝΗΛΙΚΗ, Αστυνομία

Σε  επικύρωση της πρωτόδικης απόφασης του Κακουργιοδικείου, το οποίο είχε επιβάλει συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 14 χρόνων σε 74χρονο από την Επαρχία Αμμοχώστου για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού, προχώρησε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, στις 20.2.2018 περιπολικό της Αστυνομίας πλησίασε σταθμευμένο όχημα σε χωματόδρομο παρά τον αυτοκινητόδρομο Αμμοχώστου-Λάρνακας.  Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε από τους Αστυνομικούς, διαπιστώθηκε ότι εντός του οχήματος καθόταν στη θέση του οδηγού ο 74χρονος, ενώ στη θέση του συνοδηγού καθόταν ανήλικη από τη Μολδαβία, η οποία κατά τον επίδικο χρόνο ήταν μόλις 17 ετών.

Ο 74χρονος τότε ανέφερε στους Αστυνομικούς «Ήντα που θέλετε ολάν τωρά, εν συγγένισσα μου η κορού τζιαι ήταν να την πάρω Αγία Ναπα τζιαι έχασα το δρόμο». Σε έρευνα που διενεργήθηκε εντός του αυτοκινήτου του 74χρονου, εντοπίστηκε ένα σωληνάριο με λιπαντικό, ζελέ, και μια συσκευασία «ERVIΑGRA» με ετικέτα στην τουρκική γλώσσα.  Η εν λόγω συσκευασία ήταν φαρμακευτικό προϊόν για το οποίο δεν είχε εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου.

Η  ανήλικη με τη συγκατάθεση της εισήλθε στο αστυνομικό όχημα, όπου και μεταφέρθηκε στον Αστυνομικό Σταθμό Αγίας Νάπας. Κατά τη διαδρομή ξέσπασε σε λυγμούς  και ανέφερε πως ο πραγματικός λόγος που είχε συναντηθεί με τον ηλικιωμένο εντός του οχήματος του, ήταν για να έλθουν σε σεξουαλική επαφή επί πληρωμή κάτι που, ως ανέφερε, συνέβαινε για αρκετό καιρό.

Ανέφερε ακόμη ότι γνώρισε εντελώς τυχαία τον 74χρονο, όταν τον συνάντησε στο προαύλιο της εκκλησίας του χωριού Σωτήρα, στο οποίο διέμενε με τη μητέρα και την αδελφή της.   Αρχικά ο ηλικιωμένος έδινε χρήματα τόσο στην ίδια όσο και στην αδελφή της, οι οποίες είναι ορφανές από πατέρα, αφού αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.   Ακολούθως άρχισε να μεταφέρει την ανήλικη στο σχολείο της, ενώ τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2016 αυτή τον ακολούθησε, χωρίς τη συγκατάθεση της μητέρας της, στην Ευρύχου όπου διέμενε μαζί του για περίοδο περίπου 4 μηνών.   Η σεξουαλική επαφή με τον 74χρονο άρχισε όταν η ανήλικη του ζητούσε χρήματα και αυτός της έλεγε πως για να συνεχίσει να της δίδει χρήματα θα έπρεπε να έχει σεξουαλική επαφή μαζί του.  Αυτή ενέδωσε, και ο ηλικιωμένος άρχισε να έχει σεξουαλικές επαφές μαζί της έναντι χρηματικής αμοιβής.    Όταν δε σε κάποιες περιπτώσεις αυτή δεν υπέκυπτε στις ορέξεις του, αυτός της έλεγε «ε μείνε τζιαμέ απένταρη και αδέκαρη».

Μετά την πιο πάνω εξέλιξη, ο 74χρονος αντιμετώπισε ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας-Αμμοχώστου αριθμό σοβαρών κατηγοριών, οι οποίες αφορούσαν κυρίως σε σεξουαλικής φύσεως αδικήματα εις βάρος της ανήλικης.

Η επιβολή ποινής

Κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας κρίθηκε ένοχος στις ακόλουθες κατηγορίες:

«Έβδομη Κατηγορία

ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΙΝΙΚΟΥ  ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ

Σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιού κατά παράβαση των άρθρων 2, 7(7) του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου 91(1)/2014, όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ  ΠΟΙΝΙΚΟΥ  ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ

Ο κατηγορούμενος, στον ίδιο τόπο και χρόνο που αναφέρεται στην έκτη κατηγορία, τέλεσε σεξουαλική πράξη, δηλαδή ήρθε σε συνουσία, μέσω παιδικής πορνείας, με την I. C. από την Μολδαβία, ημερομηνίας γεννήσεως x/x/2001.

Ένατη Κατηγορία

ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΙΝΙΚΟΥ  ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ

Σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιού κατά παράβαση των άρθρων 2, 7(7) του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου 91(1)/2014, όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ  ΠΟΙΝΙΚΟΥ  ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ

Ο κατηγορούμενος, στον ίδιο τόπο και χρόνο που αναφέρεται στην όγδοη κατηγορία, τέλεσε σεξουαλική πράξη, δηλαδή ήρθε σε συνουσία, μέσω παιδικής πορνείας, με την I. C. από την Μολδαβία, ημερομηνίας γεννήσεως x/x/2001.

Εντέκατη Κατηγορία

ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΙΝΙΚΟΥ  ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ

Σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιού κατά παράβαση των άρθρων 2, 7(7) του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου 91(1)/2014, όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ  ΠΟΙΝΙΚΟΥ  ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ

Ο κατηγορούμενος, στον ίδιο τόπο και χρόνο που αναφέρεται στην δέκατη κατηγορία, τέλεσε σεξουαλική πράξη, δηλαδή ήρθε σε συνουσία, μέσω παιδικής πορνείας, με την I. C. από την Μολδαβία, ημερομηνίας γεννήσεως x/x/2001.

Δέκατη-τρίτη Κατηγορία

ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΙΝΙΚΟΥ  ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ

Άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας, κατά παράβαση του άρθρου 151 Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154, όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ  ΠΟΙΝΙΚΟΥ  ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ

Ο κατηγορούμενος σε άγνωστη ακριβή ημερομηνία περί τον Φλεβάρη του 2016, στην Αμμόχωστο, επιτέθηκε άσεμνα στην I. C. από την Μολδαβία, προσπαθώντας να της ανοίξει τα πόδια της και χαϊδεύοντας την στο σημείο των γεννητικών οργάνων πάνω από το παντελόνι.

Δέκατη-τέταρτη Κατηγορία

ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΙΝΙΚΟΥ  ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιού κατά παράβαση των άρθρων 2 και 6(3) του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου 91(1)/2014, όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ  ΠΟΙΝΙΚΟΥ  ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ

Ο κατηγορούμενος στον ίδιο τόπο και χρόνο με την 13η κατηγορία συμμετείχε σε σεξουαλική πράξη με παιδί, δηλαδή προσπάθησε να ανοίξει τα πόδια της I. C. από την Μολδαβία, ημερομηνίας γεννήσεως x/x/2001, και την χάιδεψε  στο σημείο των γεννητικών οργάνων.»

Το Κακουργιοδικείο, με την εμπεριστατωμένη απόφαση του ημερ. 6.9.2019, επέβαλε στον Εφεσείοντα τις ακόλουθες ποινές:

1.    Στην 5η κατηγορία ποινή φυλάκισης 3 ετών.

2.   Στην 6η, 8η και 10η κατηγορία ποινή φυλάκισης 10 ετών σε κάθε κατηγορία.

3.   Στην 7η, 9η και 11η  κατηγορία ποινή φυλάκισης 14 ετών σε κάθε κατηγορία.

4.   Στη 12η  κατηγορία ποινή φυλάκισης 6 μηνών.

5.   Στη 13η  κατηγορία ουδεμία ποινή.

6.   Στη 14η κατηγορία ποινή φυλάκισης 8 ετών.

(να σημειωθεί ότι στη 13η κατηγορία δεν επέβαλε ποινή, αφού ως ανέφερε, τα γεγονότα αυτής εμπεριέχονταν στα γεγονότα της 14ης κατηγορίας στην οποία επέβαλε ποινή).

Το Κακουργιοδικείο διέταξε όπως όλες οι πιο πάνω ποινές φυλάκισης συντρέχουν, ενώ αποφάσισε όπως η περίοδος έκτισης των ποινών φυλάκισης, μειωθεί κατά το χρονικό διάστημα που ο Εφεσείων «τελούσε σε προφυλάκιση ή/και υπό κράτηση βάσει του άρθρου 117(1) του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, Κεφ. 155».

 Το σκεπτικό της απόφασης

Ως ελέχθη, ο 74χρονος κρίθηκε ένοχος σε σοβαρές κατηγορίες οι οποίες εδράζονταν στον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμο του 2014, Ν 91(Ι)/2014.   Σύμφωνα με τις πρόνοιες του εν λόγω Νόμου, «παιδί» σημαίνει πρόσωπο ηλικίας κάτω των 18 ετών, ενώ «ηλικία συναίνεσης» σημαίνει την ηλικία κάτω της οποίας απαγορεύεται η τέλεση σεξουαλικών πράξεων με παιδί, και η οποία ορίζεται ως η ηλικία των 17 ετών.   Κατά τη διάπραξη όλων των αδικημάτων, η παραπονούμενη ήταν ηλικίας κάτω των 17 ετών.

Η γενετήσια ελευθερία είναι έκφανση της προσωπικής ελευθερίας.  Κάθε ενήλικο πρόσωπο έχει τη δυνατότητα να τελεί γενετήσιες πράξεις με πρόσωπα που συνειδητά επιλέγει.  Οι ανήλικοι βρίσκονται σε  μια κρίσιμη διαδικασία διαμόρφωσης της προσωπικότητας τους.  Έχουν μειωμένη δυνατότητα αντίληψης των δικαιωμάτων τους και των συνεπειών των πράξεων τους.   Κατ΄ επέκταση δεν έχουν την ωριμότητα να επιλέγουν τους ερωτικούς τους συντρόφους ή τα πρόσωπα με τα οποία θα αναπτύξουν σεξουαλικές δραστηριότητες.  Ο πιο πάνω Νόμος έχει στο επίκεντρο  του την προστασία των παιδιών.   Όσοι διαπράττουν αξιόποινες πράξεις εις βάρος των παιδιών, βρίσκονται αντιμέτωποι με αυστηρές ποινές.   Στην περίπτωση τέλεσης σεξουαλικών πράξεων με παιδί οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω παιδικής πορνείας, ως ο Νόμος ορίζει, η ποινή φυλάκισης φθάνει τα 25 έτη.

Ο καταδικασθείς κατηγορούμενος καταχώρισε προσωπικά, στις 12.9.2019, έφεση στην οποία αναφέρει ότι  «λανθασμένα καταδικάστηκε στις κατηγορίες 7, 9, 11, 13, 14 και ότι η ποινή είναι έκδηλα υπερβολική».   Ενώπιον μας ο ευπαίδευτος συνήγορος του ηλικιωμένου απέσυρε στις 15.2.2021 την έφεση εναντίον της καταδίκης, και έτσι παρέμεινε μόνο η έφεση εναντίον των επιβληθεισών ποινών.    Για τα αδικήματα στα οποία ο 74χρονος κρίθηκε ένοχος κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας (7η, 9η και 11η κατηγορία), ο Νόμος, ως ελέχθη, προβλέπει ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα 25 έτη.  Έχει επανειλημμένα τονιστεί ότι η προβλεπόμενη από το Νόμο ανώτατη ποινή είναι ενδεικτική της έκτασης της σοβαρότητας ενός αδικήματος, και αυτό είναι κάτι που τα Δικαστήρια οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη όταν καλούνται να επιβάλουν ποινή (Souilmi v. Αστυνομίας (1992) 2 ΑΑΔ, 248 και Γεν. Εισαγγελέας ν. Πέτρου (1993) 2 ΑΑΔ, 9).  Βεβαίως, τα Δικαστήρια στα πλαίσια εξατομίκευσης της ποινής, δεν βασίζονται μόνο στην προβλεπόμενη από το Νόμο ανώτατη ποινή αλλά λαμβάνουν υπόψη τις περιστάσεις διάπραξης των αδικημάτων, τις προσωπικές περιστάσεις των δραστών και γενικότερα κάθε σχετικό ελαφρυντικό ή επιβαρυντικό παράγοντα (Salaryand  v. Αστυνομίας (2003) 2 ΑΑΔ, 541).  Εδώ, δυστυχώς, δεν είναι μόνο η προβλεπόμενη από το Νόμο ανώτατη ποινή που είναι αυστηρή. Οι περιστάσεις διάπραξης των αδικημάτων που ο Εφεσείων διέπραξε εις βάρος της ανήλικης, είναι  ιδιαίτερα επιβαρυντικές, με αποτέλεσμα τα αδικήματα που αυτός διέπραξε να κατατάσσονται στην κατηγορία των εξαιρετικά σοβαρών.

Εδώ ο Εφεσείων, αφού κατάφερε να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη σχέση με την ανήλικη, βοηθώντας την οικονομικά και άλλως πως, έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο του που δεν ήταν άλλο από του να ασελγεί ποικιλοτρόπως επί του σώματος της.    Γύρω στο Φεβρουάριο του 2016, και  πριν ακόμη αυτή συμπληρώσει τα 15 της χρόνια, της επιτέθηκε άσεμνα προσπαθώντας να της ανοίξει τα πόδια, και χαϊδεύοντας την στο σημείο των γεννητικών της οργάνων πάνω από το παντελόνι της.  Μάλιστα της υποσχέθηκε πως θα της έδιδε μεγαλύτερο χρηματικό ποσό, αν δεχόταν να κάνει σεξ μαζί του.    Το σχέδιο του είχε  και συνέχεια αφού παρέσυρε την ανήλικη σε διαφυγή, διαπράττοντας έτσι και το αδίκημα της αρπαγής ανηλίκου από νόμιμη κηδεμονία (5η κατηγορία).    Συγκεκριμένα, την μετέφερε παράνομα από την επαρχία Αμμοχώστου στην Ευρύχου για να διαμένει και διέμενε μαζί του για μεγάλο χρονικό διάστημα.   Οι λόγοι της αρπαγής και της διαμονής στον ίδιο χώρο  προφανείς.  Στην Ευρύχου ήρθε σε συνουσία μαζί της μέσω παιδικής πορνείας (7η κατηγορία).   Σε συνουσία μαζί της μέσω παιδικής πορνείας, ήρθε και στο χωριό Αυγόρου σε μεταγενέστερες ημερομηνίες (9η και 11η κατηγορία).    Εκείνο το οποίο προκύπτει, είναι πως όλες οι ενέργειες και η εν γένει συμπεριφορά του 74χρονου, είχαν ένα και μοναδικό στόχο, να τον αφήνει η ανήλικη, με δέλεαρ τα χρήματα και άλλες παροχές όπως φαγητό, ενδύματα κλπ.,  να ασελγεί κατ΄ εξακολούθηση επάνω της.

Πηγή: Sigmalive