Επ. Αμμοχώστου: Δριμεία κριτική κατά Βουλής – Άφησαν “ξεκρέμαστη” την ελ. επ. Αμμοχώστου

"Αποφάσισαν για όλες τις επαρχίες εκτός από την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου" - Κοινή επιστολή Δημάρχων και Κοινοταρχών Παραλιμνίου, Δερύνειας, Φρενάρους και Αχερίτου σε Πρόεδρο της Βουλής για τη μη σύσταση Επαρχιακού Συμβουλίου

γνφχνγ exclusive, Τοπική Αυτοδιοίκηση
vouli

Ύστατη έκκληση προς την Πρόεδρο της Βουλής απευθύνουν οι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες Δερύνειας, Παραλιμνίου, Φρενάρους και Αχερίτου, μετά από επιστολή που απέστειλαν στις 21 Νοεμβρίου 2022, η απάντηση της οποίας εκκρεμεί.

Μέσω της επιστολής, εκφράζουν τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό τους καθώς η Πρόεδρος της Βουλής και οι αρχηγοί των κομμάτων αποφάσισαν να αφήσουν σε απραξία το Επαρχιακό Συμβούλιο Αμμοχώστου, γεγονός το οποίο θεωρούν ότι καθηλώνει περαιτέρω την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Παράλληλα, εκφράζουν την ελπίδα ότι η Βουλή θα συμπεριφερθεί υπεύθυνα απέναντι στο μέλλον της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και ότι δε θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα και ενέργειες.

Συγκεκριμένα, η κοινή επιστολή αποστάληκε στις 21 Νοεμβρίου 2022 και μέσω αυτής ο Δήμαρχος Δερύνειας κ. Άντρος Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης, ο Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Φρενάρους κ. Μιχάλης Χατζηγιώρκας και ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Γεωργίου Αχερίτου κ. Μιχάλης Καούνας.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών κατάθεσε τον περασμένο Ιούλιο τροποποιητικό νομοσχέδιο για τον περί Επαρχιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νόμο, ώστε να μπορέσει να συγκληθεί και να λειτουργήσει το προσωρινό Συντονιστικό Συμβούλιο του Οργανισμού Αμμοχώστου.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, παρόλο που άρχισε η συζήτηση του θέματος στη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών στις 10 Νοεμβρίου, εντούτοις δεν διαπιστώθηκε να συνεχίζεται η συζήτηση του θέματος και προώθηση του στην Ολομέλεια της Βουλής, για ψήφιση πριν την αναστολή των εργασιών της μέχρι τον επόμενο Μάρτιο.

Τονίζεται, παράλληλα, ότι «οι άλλες Επαρχίες ετοιμάζονται πυρετωδώς για το στήσιμο των νέων Επαρχιακών Οργανισμών, ώστε να μπορέσει να εφαρμοσθεί η μεταρρύθμιση, ενώ στη δική μας ακρωτηριασμένη επαρχία τιμωρούμαστε επειδή η Μητρόπολη μας είναι κατεχόμενη και κάποιοι την κηδεμονεύουν, δημιουργώντας της προβλήματα.»

Οι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες Δερύνειας, Παραλιμνίου, Φρενάρους και Αχερίτου απευθυνόμενοι προς την Πρόεδρο της Βουλής αναφέρουν ότι ο Υπουργός Εσωτερικών έστειλε έγκαιρα όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την τροποποίηση του Νόμου και πως η βουλή έχει υποχρέωση να τοποθετηθεί, είτε θετικά είτε αρνητικά πριν το κλείσιμο της για τις Προεδρικές Εκλογές.

Επισημαίνουν, τέλος, ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να εφαρμοστεί και στην Αμμόχωστο, ενώ τονίζουν ότι αναμένουν τις άμεσες ενέργειες της Προέδρου της Βουλής ώστε να προωθηθεί το θέμα στην Ολομέλεια.

318645243 513940027435829 7156520009649381093 n exclusive, Τοπική Αυτοδιοίκηση