Επ. Αμμοχώστου: Έργα κοινής ωφελείας ύψους 75 εκ. ευρώ (Πίνακας)

Πόσα ολοκληρώθηκαν, πόσα προωθούνται και ποιο είναι στάσιμο;

Στιγμιότυπο 2019 10 28 09.41.40 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, Κυβέρνηση, Νέα Αμμοχώστου

Αναπτυξιακά έργα κοινής ωφελείας συνολικού ύψους €75.309.675 εντάσσονται στον κατάλογο των αναπτυξιακών έργων τα οποία υλοποιήθηκαν ή δρομολογούνται από την Κυβέρνηση και παρουσιάζει σήμερα το Famagusta.News. Πρόκειται για οκτώ συνολικά αναπτυξιακά έργα κοινής ωφελείας τα οποία αφορούν σε συντηρήσεις ή βελτιώσεις οδικών δικτύων, διαχείριση αποβλήτων, διαχείριση δικτύου άρδευσης και ύδρευσης, καθώς και έργο εμπλουτισμού τεχνητών υφάλων σε Αγία Νάπα και Πρωταρά.

Τρία από τα οκτώ Έργα Κοινής Ωφελείας για την επαρχία Αμμοχώστου έχουν υλοποιηθεί. Πρόκειται για το Πρόγραμμα Μείωσης των στερεών δημοτικών αποβλήτων των παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων της Επαρχίας Αμμοχώστου, του οποίου η Α’ Φαση έχει ολοκληρωθεί. Το κόστος του έργου ανήλθε στα €6,5 εκατομμύρια και αρμόδιο ήταν το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Υλοποιήθηκε, επίσης, και το έργο αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην επαρχία Αμμοχώστου του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αξίας €6,4 εκατομμυρίων καθώς και οι συντηρήσεις και βελτιώσεις σε οδικά δίκτυα της επαρχίας Αμμοχώστου για τα έτη 2013-2018 του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, αξίας €5.624.675.

Εκτός από τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Άχνας, έργο το οποίο παραμένει στάσιμο, υπό κατασκευή βρίσκονται τρία συνολικά έργα. Πρόκειται για το έργο της βελτίωσης αξιοπιστίας του συστήματος παροχής πόσιμου νερού (έργο “Κοκκινόκρεμμος”) για το Παραλίμνι, την Αγία Νάπα, τη Δερύνεια και τη Σωτήρα για ικανοποίηση των υδρευτικών αναγκών. Το έργο προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τον Μάρτιο του 2016 και ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017 με αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2022 και κόστος 23 εκατομμύρια ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2019 αναμένεται να ολοκληρωθούν και τα έργα συντηρήσεων και βελτιώσεων σε οδικά δίκτυα της επαρχίας Αμμοχώστου κατά το 2019 από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, με κόστος €1.085.000, ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 το έργο της εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών καταγραφής και διαχείρισης αρδευτικών δικτύων, έργα νοτίου αγωγού, που αφορούν στην ορθολογιστική διαχείριση για εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, στην επαρχία Αμμοχώστου, που προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τον Απρίλιο του 2016 και ξεκίνησε τον Μάιο του ίδιου έτους με κόστος 1 εκατομμύριο ευρώ.

Επίσης, δρομολογήθηκε η υλοποίηση της δημιουργίας δύο νέων τεχνητών υφάλων και εμπλουτισμός άλλων πέντε υφιστάμενων (Γεροσκήπου, Παραλίμνι, Αγία Νάπα, Λάρνακα, Λεμεσός). Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020 από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων με αρμόδιο το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με ορίζοντα υλοποίησης τον Δεκέμβριο του 2021 και κόστος το 1 εκατομμύριο ευρώ. Σημειώνεται ότι για το έργο, προκηρύχθηκε διαγωνισμός τον Σεπτέμβριο του 2018 αλλά δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά. Το θέμα μελετάται από το Τμήμα Αλιείας και αναμένονται σχετικές εισηγήσεις.

Αναλυτικός πίνακας:

Στιγμιότυπο 2019 10 28 09 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, Κυβέρνηση, Νέα Αμμοχώστου

Famagusta.News