Επ. Αμμοχώστου: Γιατί το wedding planning γίνεται trend και πόσα κοστίζει ο… τέλειος γάμος

Η wedding planner Κούλα Καραγιάννη μιλά στο Famagusta.News για τη διοργάνωση γάμων, τον γαμήλιο τουρισμό, τις τιμές, τα νέα trends και τα... ευτράπελα

εικόνα Viber 2022 04 14 11 34 59 633 exclusive

Ο γαμήλιος τουρισμός ανακάμπτει και πολλοί είναι αυτοί που βρίσκονται σε φάση οργάνωσης του γάμου τους και άλλοι τόσοι που… ακόμα το σκέφτονται.  Η λύση του wedding planner είναι σωτήρια αν και πολλόι είναι εκείνοι που έχουν ακόμα τους ενδοιασμούς τους.

Το FamagustaNews επικοινώνησε με την Κούλα Καραγιάννη η οποία είναι Wedding Planner, η οποία έχει έδρα της, την Δερύνεια και ασχολείται κυριώς με Άγγλους. Η Κούλα Καραγιάννη μας είπε… τί περιλαμβάνει το Wedding Planning, γιατί οι Κύπριοι δεν το επιλέγουν, το ποιο δημοφιλές σημείο για γάμους στην Επ. Αμμοχώστου και άλλα πολλά!

Τι περιλαμβάνει το wedding planning;

Θα έλεγα τα πάντα! Στην ομάδα είναι φωτογράφοι, μεταφορείς, make up artist, χορευτές, διασκεδαστές, πυροτεχνουργοί, η διακόσμηση. Αυτά που εξαιρούνται από το πακέτο, είναι τα προσωπικά πράγματα, το φόρεμα το κοστούμι, παπούτσια, αξεσουάρ, αρώματα. Οι πιο πολλοί πελάτες δεν το ζητάνε κιόλας. Θέλουν να έχουν και να επιλέξουν τα δικά τους. Πέρα από αυτό υπάρχει ιδιαίτερη δυσκολία να το αναθέσουν σε εμένα εφόσον οι πελάτες μου είναι κατά βάση Άγγλοι.

257434575 4349511865146117 7044068911124796806 n exclusive

Πόσο καιρό ασχολείσαι με το wedding planning;

Για 28 περίπου χρόνια έκανα event management. Τα τελευταία 13 χρόνια κάνω το wedding planner, το οποίο είναι κάτι πολύ πιο εξειδικευμένο και μέχρι τώρα έχω κάνει περισσότερους από 250 γάμους. Τα πρώτα χρόνια μπορεί να έκανα έναν γάμο το χρόνο, φέτος έχω για ένα εξάμηνο 160 γάμους. Αυτά τα χρόνια ξεκίνησα να οργανώνω πιο πολλούς γάμους. Και εξαιτίας της πανδημίας είχαμε και πολλές ακυρώσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ακυρωθεί λόγω κορωνοϊού το 30-40% των προγραμματισμένων γάμων.

Aρχές Απριλίου είχα τους πρώτους δύο γάμους της σεζόν.

Πόσο καιρό πριν πρέπει κάποιος να κλείσει τον γάμο του;

Ο κόσμος ξέρει τί θέλει και κλείνει τον γάμο του δύο χρόνια πριν. Ωστόσο η μόδα αλλάζει, εμείς αλλάζουμε, το γούστο μας. Αυτό που προτείνω εγώ είναι να κλείσουμε τον χώρο και να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο για έμπνευση στα υπόλοιπα κομμάτια που αφορούν την μόδα και το στυλ, τα οποία προτείνω να διαλεχτούν και να επιλεχθούν 8 μήνες πριν από τον γάμο.

Το ιδανικό είναι ένα με δύο χρόνια πριν ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες και χώροι. Αλλά μπορούμε μέσα και σε δύο βδομάδες. Αλλά ναι, είναι εφικτό μέσα σε 2 βδομάδες να ετοιμάσουμε ένα γάμο.

Υπάρχουν κάποια κριτήρια στην επιλογή συνεργατών και προμηθευτών;

Για 160 γάμους που έχουμε φέτος, οι προμηθευτές που χρειάζονται είναι 130-140. Υπάρχουν κριτήρια και θα έλεγα κιόλας ότι είμαι αυστηρή. Για μένα είναι σημαντική η εμπειρία. Θέλω να συνεργάζομαι με άτομα που γνωρίζουν την δουλεία, αλλά είναι πολλές οι φορές που έχω δοκιμάσει και καινούργια άτομα στον χώρο αν είχαν να μου παρουσιάσουν κάτι καινούργιο. Μετά έρχεται η φήμη, σύκγριση ποιότητας- τιμής, ωστόσο εμείς είμαστε οι πιο ακριβοί, γιατί προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες!

246720961 4264024350361536 5607820898360568209 n exclusive

Οι Κύπριοι επιλέγουν για τον γάμο τους Wedding Planner;

Οι κύπριοι δεν επιλέγουν γιατί προτιμούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους. Δεν ξέρουν ότι εμείς μπορούμε να τους εξοικονομήσουμε λεφτά. Επίσης είναι και κάτι άλλο που συμβαίνει εδώ στην Κύπρο, έχουν πολλούς γνωστούς, συγγενείς και θα επιλέξουν να πάρουν τα λουλούδια από την ξαδέρφη, για φωτογράφο θα επιλέξουν την φίλη μιας φίλης κλπ κλπ.

Στην Λευκωσία ξεκίνησαν δειλά – δειλά εδώ στην Ελεύθερη Αμμόχωστο, είναι λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα.

Πόσο κοστολογείται για παράδειγμα ένας ονειρεμένος γάμος 30 ατόμων;

Ένας γάμος 30 άτομων, πλούσιος με ωραία διακόσμηση, ονειρεμένος, κοστολογείται στις 15.000 ευρώ.

Ωστόσο τα πακέτα μας είναι εξατομικευμένα και μπορεί κάποιος να παντρευτεί ακόμα και με 500 ευρώ. Εξαρτάται από τις υπηρεσίες που θα επιλέξει, από τα άτομα, από το πόσο πλούσια θέλει να είναι η διακόσμηση του. Γάμος μπορεί να γίνει με κάθε budget, αυτό είναι σίγουρο. Αν οι μελλόνυμφοι εμπιστευθούν τον γάμο τους σε wedding planner με κάθε budget μπορούν να έχουν ένα πολύ όμορφο γάμο.

Τα ίδια πράγματα που κοστίζουν και πρέπει να βγουν από το πλάνο όταν κάποιος θέλει γάμο με λιγότερα λεφτά, είναι τα ίδια που δεν θα ήθελα να βγάζουν οι πελάτες μου γιατί μετράνε πολύ στην διακόσμηση. Οι καμπάνες και fairylights. Κάνουν την μεγάλη διαφορά. Χτυπάνε στο μάτι. Για τους Άγγλους η τελετή, οι πολιτικοί γάμοι είναι 15 λεπτά. Επομένως είναι πολυέξοδο!

202997909 3929373427159965 3286809298914490555 n exclusive

Πως διαχειρίζεστε τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής;

Αν και είναι μια δουλειά που απαιτεί προγραμματισμό, είμαστε ευέλικτοι στις αλλαγές, ακόμα και αλλαγές το τελευταίο λεπτό κάνουμε. Αν είναι κάτι που μπορεί να γίνει φυσικά προσπαθούμε να αφήσουμε όσο το δυνατόν πιο ικανοποιημένο τον πελάτη.

Είναι μια δουλεία που έχει πολύ άγχος, τρέξιμο. Και εγώ προσωπικά έχω πάρα πολύ άγχος. Όλοι το ξέρουν είμαι πολύ νευρική όλη την ώρα. Ωστόσο με την εμπειρία μου των τελευταίων χρόνων προσπαθώ με ξεκούραση να το διαχειρίζομαι. Η ξεκούραση είναι σημαντική. Ξεκίνησα να προσλαμβάνω προσωπικό κιόλας, έτσι η δουλειά μοιράζεται.

Που επιλέγουν να παντρεύονται οι τουρίστες;

Οι Άγγλοι που έρχονται να παντρευτούν στην Κύπρο, στην Αγία Νάπα, στον Πρωταρά, στην Σωτήρα να πούμε ότι οι πλείστοι δεν έχουν επισκεφθεί ξανά την Κύπρο και επιλέγουν το μέρος μόνο από φωτογραφίες και βίντεο.

Οι περισσότεροι θέλουν θάλασσα. Θέλουν θέα. Στις πρώτες επιλογές είναι η παραλία Sirines στην Σωτήρα και μετά στην δεύτερη θέση είναι κάποια πολύ γνωστά ξενοδοχεία.

203729028 3909555909141717 3903946907934947152 n exclusive

Υπάρχει επικοινωνία με τους πελάτες;

Μιλάμε καθημερινά με τους πελάτες μου. Μου έχουν κολλήσει και το παρατσούκλι FairyGodMother! Στέλνουμε emoji που έχουν φτέρα, είναι πολύ προσωπική η επικοινωνία μας.

Προσπαθούμε να ηρεμήσουμε το ζευγάρι, να το κρατάμε σε συνεχή ηρεμία. Μας έχουν τύχει πολλές διαφορετικές καταστάσεις με πολλούς διαφορετικούς πελάτες.

Όταν ήταν η πανδημία και ξεκίνησαν οι ακυρώσεις και οι αναβολές η κατάσταση ήταν δύσκολη για την ψυχολογία των ζευγαριών. Ξαφνικά μετατραπήκαμε σε ψυχολόγους. Τους λέγαμε να μην ανησυχούν, ότι θα περάσει και όλα θα γίνουν… να μένουν θετικοί.

Προσπαθούσα να τους κάνω να εμπεδώσουν ότι ο γάμος τους θα γίνει, θα παντρευτούν, γίνονται πράγματα, πάντα θα γίνονται και ποτέ δεν θα τελειώσουν και ότι έπρεπε να το δουν σαν μια μπόρα που θα περάσει.

Κάποια πράγματα που δεν θα ξεχάσεις από όλα αυτά τα χρόνια εμπειρίας σε αυτό τον χώρο;

To πιο δυσάρεστο περιστατικό καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας μου ήταν η πανδημία. Ήταν μεγάλη πρόκληση. Η πιο δύσκολη περίοδος αν μπορούμε να το πούμε έτσι. Αν μπορούμε να περάσουμε από αυτό το πράγμα και να το ξεπεράσουμε τοτε δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε.

Ένας γάμος ο οποίος έχει 20 προμηθευτές, σκέψου να πρέπει να αλλάξουν όλοι, ήταν πάρα πολύ δύσκολη περίοδος.

Ωστόσο το 2020 και το 2021, έγιναν λίγοι γάμοι αλλά όσοι και να έγιναν είχαν άλλη αίσθηση χαράς εξαιτίας της πανδημίας.

Είχα κάνει επίσης έναν γάμο μισό Ινδικό μισό Αγγλικό και είμαστε ακόμα φίλοι με αυτούς. Είναι πολύ χαρούμενοι. Η Κύπρος είναι πολύ ευχάριστη για αυτούς και χαίρομαι να βλέπω ζευγάρια που έχω γνωρίσει να είναι ακόμα μαζί και ευτυχισμένοι. Επίσης ακόμα και να έρθουν πρώτη φορά για να παντρευτούν, έρχονται ξανά πίσω για να δουν το μέρος, είναι πολύ ευχάριστο αυτό.

272718321 4601983093232325 7021405240696528848 n exclusive

Μελλοντικά σχέδια;

Θα ανοίξω στο άμεσο μέλλον το Wedding Planning School μου. Δεν υπάρχει κάτι που να δίνει ποιότητα και να είναι τόσο εξειδικευμένο. Εγώ θα προσπαθήσω να παρέχω αυτά τα πράγματα. Αυτό είναι το πλάνο μου σε 2-3 χρόνια.

Facebook: Complete Weddings & Events by Koula Karayianni

FamagustaNews