Επ. Αμμοχώστου: Η ονοματολογία για τις βουλευτικές και τί θα κρίνει το αποτέλεσμα

Με ποιο κριτήριο θα ψηφίσει η επαρχία Αμμοχώστου στις Βουλευτικές του 2021 και ποια τα ονόματα που μπαίνουν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων

Στιγμιότυπο 2020 10 01 10.08.23 exclusive, ΑΚΕΛ, ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, Βουλευτικές Εκλογές 2021, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, Κίνημα Αλληλεγγύη, Κίνημα Οικολόγων, Συμμαχία Πολιτών

Ρεπορτάζ: Famagusta.News

Κάτι λιγότερο από οκτώ μήνες έχουν απομείνει για τις Βουλευτικές Εκλογές του 2021 και οι κομματικές μηχανές έχουν πάρει μπρος με προτεραιότητα τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων με τα ονόματα που θα απαρτίζουν τις υποψηφιότητες για τα έδρανα της Βουλής. Οι ζυμώσεις για την προσέλκυση προσωπικοτήτων και επιβεβαίωση υποψηφίων αλλά και οι πιθανές μετακινήσεις γνωστών ονομάτων σε άλλα ψηφοδέλτια έχουν τροχοδρομηθεί, ενώ φανερά απώτερος στόχος είναι η προετοιμασία αλλά και η μέτρηση δυνάμεων και πιθανών συνεργασιών για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023.

“Κόντρα” Αμμοχωστιανών Vs Αμμοχωστιανών

Και καθώς το πολιτικό σκηνικό επιδέχεται πολλών αλλαγών, όσον αφορά στις δυναμικές των κομματικών σχηματισμών, η μεγαλύτερη πρόκληση για τις επόμενες εκλογές φαίνεται να είναι η επαρχία Αμμοχώστου. Επαρχία η οποία ανέκαθεν αποτελούσε πρόκληση για κάθε υποψήφιο, λόγω της ιδιόμορφης κατανομής των ψηφοφόρων κυρίως σε ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, Λεμεσό, Λάρνακα αλλά και άλλες επαρχίες, αποτελεί εκ των πραγμάτων μία ιδιάζουσα περίπτωση στις προεκλογικές διεργασίες αλλά και τις προσωπικότητες που προκύπτουν για τη διαμόρφωση ενός “ισορροπημένου” ψηφοδελτίου. Ως εκ τούτου, οι υποψηφιότητες κατανέμονται αντιστοίχως και των ψηφοφόρων που κατοικούν στις ελεύθερες επαρχίες, κάτι το οποίο αποδεικνύεται ξεκάθαρα σε όλες τις αναμετρήσεις, δημιουργώντας πολλές φορές και προστριβές ανάμεσα στους κατοίκους της ελεύθερης Αμμοχώστου και άλλων επαρχιών περί προώθησης θεμάτων.

Πιο πρόσφατη η έντονη δήλωση του Δημάρχου Παραλιμνίου κατά τη διάρκεια της ημίωρης στάσης εργασίας των νοσηλευτών και ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου εξαιτίας της λειτουργίας του ως Νοσοκομείο Αναφοράς, όταν επέκρινε μερίδα βουλευτών της επαρχίας Αμμοχώστου που κατοικούν σε άλλες επαρχίες για το αίτημά τους, όπως ανέφερε, για μετακίνηση των αναισθησιολόγων από το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Κάτι παρόμοιο συνέβη και το περασμένο καλοκαίρι όταν ο Δήμος Αμμοχώστου εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη χρήση του ονόματος της Αμμοχώστου στο σλόγκαν της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Αμμοχώστου “Αμμόχωστος είναι το Καλοκαίρι σου” που είχε ως στόχο την προσέλκυση εγχώριου τουρισμού στην περιοχή της ελεύθερης επαρχίας.

Στο επίκεντρο και οι προκλήσεις

Ουδόλως απαρατήρητες περνούν και οι τουρκικές προκλήσεις οι οποίες διαρκώς εντείνονται περί εποικισμού της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Οι ερχόμενες “εκλογές” στα κατεχόμενα κάθε άλλο παρά απομακρύνουν αυτό το ενδεχόμενο, με την πόλη της Αμμοχώστου να φαίνεται να αποτελεί τη σημαία των συνθημάτων σχεδόν όλων των κομματικών σχεδιασμών του ψευδοκράτους. Τόσο η ενδεχόμενη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη την οποία υπόσχονται οι υποψήφιοι στους ψηφοφόρους με το άνοιγμα των Βαρωσίων, όσο και το περιουσιακό αποτελούν μήλον της έριδος για τους ψηφοφόρους του ψευδοκράτους.

Επαρχία σε έκτακτη ανάγκη…

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την πανδημία έχει επιφέρει αμέτρητα προβλήματα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου η οποία λόγω της ιδιομορφίας της και της εξάρτησής της από τουρισμό και γεωργία, έχει δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα. Στο επίκεντρο τόσο των συζητήσεων όσο και του ενδιαφέροντος των κατοίκων της περιοχής, βρίσκεται, εκ των πραγμάτων, η οικονομική δυσκολία στην οποία έχουν περιέλθει καθώς και ο φόβος για απώλεια θέσεων εργασίας, κυρίως στον τουριστικό τομέα, αλλά και η δυσκολία διάθεσης αγροτικών προϊόντων στον τομέα της γεωργίας, εξαιτίας της κατά πολύ μειωμένης λειτουργίας ξενοδοχείων και εστιατορίων. Ως εκ τούτου, κάτι το οποίο έχει αρχίσει να διαφαίνεται στις μέχρι στιγμής προεκλογικές διεργασίες, ο καταρτισμός προεκλογικού προγράμματος με επίκεντρο την οικονομία στην περιοχή θα αποτελέσει αναμφίβολα την αιχμή του δόρατος για τους υποψηφίους.

Ποια η ονοματολογία για τις επερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές σύμφωνα με τις πληροφορίες του Famagusta.News

ΔΗ.ΣΥ.

Στην Πινδάρου οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να φαίνεται αποφασισμένος να προλάβει καταστάσεις και να κλειδώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα το ψηφοδέλτιο ώστε να ριχθούν οι υποψήφιοι στη μάχη των βουλευτικών εκλογών. Η πρόκληση για τον Δημοκρατικό Συναγερμό φαίνεται να είναι μεγάλη, καθώς ο πήχης του ψηφοδελτίου των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών έχει τεθεί πολύ ψηλά με ηχηρά ονόματα. Από τα ήδη υπάρχοντα ονόματα των βουλευτικών εδράνων αυτά που φαίνεται να κλειδώνουν και να επαναδιεκδικούν είναι αυτό του Κυριάκου Χατζηγιάννη, του Ονούφριου Κουλλά και του Γιώργου Κάρουλλα. Ο νομικός Γεώργιος Γεωργίου θα αποχωρήσει, όμως η σκυτάλη φαίνεται να παραλαμβάνει ο γιός του και Επαρχιακός Γραμματέας Αμμοχώστου, Νίκος Γεωργίου. Στο Παραλίμνι, σημαντικό γεγονός για την Πινδάρου θα είναι και η περίπτωση αποδοχής της υποψηφιότητας του δικηγόρου Κλεάνθη Κουτσόφτα, επαρχιακού της ΝΕΔΗΣΥ Αμμοχώστου. Στα νέα ονόματα περιλαμβάνεται, επίσης, και αυτό του διευθυντή διοίκησης και οργανωτικού ΔΗΣΥ Γιώργου Λυσανδρίδη, του δημοσιογράφου από την Αγία Νάπα, Νίκου Συμεού ο οποίος ήδη αποχαιρέτησε μετά από 19 χρόνια το OMEGA, και του πρώην διεθνούς καλαθοσφαιριστή και νυν μέλους του ΚΟΑ από το Λιοπέτρι, Παναγιώτη Τρισόκκα, ο οποίος είναι γιος του νυν Κοινοτάρχη Λιοπετρίου, Κυριάκου Τρισόκκα.

ΑΚΕΛ

Στο ΑΚΕΛ κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους πριν την ολοκλήρωση του Παγκύπριου συνεδρίου του κόμματος το οποίο λόγω της πανδημίας φαίνεται να μεταφέρεται για αρχές Δεκεμβρίου. Ο καταρτισμός του ψηφοδελτίου ξεκινά με δύο αποχωρήσεις καθώς ο Χρηστάκης Τζιοβάνης δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν επαναδιεκδικεί ενώ βάσει καταστατικού του κόμματος δεν μπορεί να διεκδικήσει ούτε η Σκεύη Κουκουμά. Όνομα το οποίο φαίνεται να είναι βέβαιο για να μπει στο ψηφοδέλτιο είναι του γιου της Γιώργου Κουκουμά, καθώς και του νυν βουλευτή Νίκου Κέττηρου. Ονόματα, επίσης, που ακούγονται είναι του νυν επαρχιακού Γραμματέα και Αντιδημάρχου Αμμοχώστου Χρύσανθου Ζαννέτου και του Διεθνολόγου Δρ Πάμπου Χρυσοστόμου.

ΔΗΚΟ

Στο ΔΗΚΟ είναι αποφασισμένοι να γυρίσουν σελίδα μετά τις πρόσφατες αποχωρήσεις ηγετικών στελεχών ενώ για πρώτη φορά η μάχη θα δοθεί με άλλο ένα πολιτικό σχηματισμό που διαμορφώθηκε από τις τάξεις του ΔΗΚΟ, τη Δημοκρατική Παράταξη. Όσο κι αν θεωρούνται εκλογές που θα κρίνουν πολλά, από την άλλη το ΔΗΚΟ δεν φαίνεται να κρατά μικρό καλάθι καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες του Famagusta.News, τα ψηφοδέλτια αλλά και συγκεκριμένα αυτό της Αμμοχώστου θα απαρτίζεται από ηχηρά ονόματα. Ένα εξ αυτών το όνομα του Ζαχαρία Κουλία ο οποίος διεκδικεί επανεκλογή, καθώς και του προέδρου της επαρχιακής επιτροπής Κωνσταντίνου Χρυσοδόντα αλλά και του μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου, Χρήστου Σενέκκη.

ΕΔΕΚ

Στην ΕΔΕΚ η νέα εποχή έχει σηματοδοτηθεί με την πολιτική διακήρυξη – πρόσκληση για συμπόρευση για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο υποψηφίων ενώ η παράταξη φαίνεται να αποφασισμένη να κατέλθει με ηχηρά ονόματα αλλά και επαναφορά παλιών στελεχών για την επαρχία Αμμοχώστου. Ένα εξ αυτών είναι το όνομα του Γιώργου Βαρνάβα ο οποίος έχει ήδη επαναδραστηριοποιηθεί και αναμένεται να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Βέβαιο πρέπει να θεωρείται και το όνομα του χειρούργου Νίκου Άστρα αλλά και του Α’ Αντιπροέδρου του κόμματος από τη Σωτήρα, Λευτέρη Ανδρέου, του δικηγόρου Σώζου Πούγιουρου, γιου του αείμνηστου δημάρχου Αμμοχώστου, Ανδρέα Πούγιουρου καθώς και του Δημοτικού Συμβούλου Αμμοχώστου Δημήτρη Δημητρίου (Σαβουλλή).

ΕΛΑΜ

Το ΕΛΑΜ ξεκινάει την προετοιμασία με τη δυναμική την οποία έχει αποκτήσει στην επαρχία με την εκλογή Λίνου Παπαγιάννη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Famagusta.News, το νέο ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει πολλές εκπλήξεις καθώς θα αποτελείται από γνωστές προσωπικότητες. Ο βουλευτής Λίνος Παπαγιάννης θα ηγείται του ψηφοδελτίου ενώ μέχρι στιγμής φαίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να συζητείται η συμπερίληψη του Βίκτωρα Ποσπόρη, συγγενή του Ευαγόρα Παλληκαρίδη καθώς και της Ιωάννας Κυριακίδου.

ΔΗΠΑ

Στη ΔΗΠΑ, το μόνο βέβαιο όνομα θεωρείται του τέως Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκου Τράγκολα ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει τις προεκλογικές διεργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Famagusta.News από τον χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης, η συμμετοχή αλλά και το ενδιαφέρον για τις ερχόμενες βουλευτικές φαίνεται να είναι πέραν των προσδοκιών σε όλες τις επαρχίες, ενώ μεγάλη αισιοδοξία επικρατεί και για την επαρχία Αμμοχώστου. Απόδειξη αυτού ότι το ψηφοδέλτιο έχει ολοκληρωθεί κατά 70% και με μεγάλη συμμετοχή νέων ανθρώπων. Από τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτό του Δημοτικού Συμβούλου Αμμοχώστου Γιώργου Χατζηγιάννη, του πρώην Προέδρου της νεολαίας του ΔΗΚΟ και δημοτικού συμβούλου Λάρνακας, Μιχάλη Γιακουμή.

Οικολόγοι, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Ανεξάρτητοι

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διεργασίες των μικρών κομμάτων χωρίς μέχρι στιγμής να έχει διαφανεί οποιοδήποτε όνομα να επιβεβαιώνεται. Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως ο Μιχάλης Γιωργάλλας θα κατέλθει με την Αλληλεγγύη, παρά το ότι προσεγγίστηκε από διάφορα κόμματα, ενώ η Άννα Θεολόγου θα κατέλθει σε συνδυασμό Ανεξάρτητων Υποψηφίων.

Famagusta.News