Επ. Αμμοχώστου: Κανονικά ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία

Χωρίς προβλήματα αλλά μειωμένη η προσέλευση

BE003D17 8563 4190 BB26 C0A4432369EB exclusive, Βουλευτικές Εκλογές 2021

Άνοιξαν στις 07:00 οι κάλπες στα εκλογικά κέντρα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου για την ανάδειξη των μελών της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 12 το μεσημέρι για διάλειμμα μίας ώρας, θα ανοίξουν στη μία το μεσημέρι και η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα, οπότε θα αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν εκτός από το εκλογικό βιβλιάριο και με τη ταυτότητα τους και για την Αμμόχωστο οι πολίτες δικαιούνται να βάλουν μέχρι και τρεις σταυρούς προτίμησης.

Σε δηλώσεις του ο Έφορος Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου, Επαρχος Γεώργιος Χρυσαφίνης ανέφερε ότι συνολικά υποβλήθηκαν «127 υποψηφιότητες, από 15 Συνδυασμούς κομμάτων, από τους οποίους οι οκτώ υπήρξαν πλήρεις, δηλαδή περιλάμβαναν 11 υποψηφίους, όσες και οι έδρες της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου».

Πρόσθεσε πως «οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της επαρχίας Αμμοχώστου είναι 114, 393 και θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 244 εκλογικά κέντρα παγκύπρια και στο εξωτερικό. Οι 32.351 ψηφοφόροι βρίσκονται στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 54 εκλογικά κέντρα, ενώ 44 εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στη Λευκωσία με 17,574 εκλογείς, 53 στη Λεμεσό με 25,586 εκλογείς, 81 στη Λάρνακα με 34,700 εκλογείς και 9 στη Πάφο με 3,046 εκλογείς».

Μέχρι τις 2 Απριλίου 2021 είχαν εγγραφεί στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου 3.508 νέοι εκλογείς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χρυσαφίνης είπε πως «θα λειτουργήσουν 4 εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα με 1,137 ψηφοφόρους. Ακόμα θα υπάρχει μία διπλή κάλπη στο Παραλίμνι η οποία θα αφορά τους εκτοπισμένους 219 εκλογείς της Κερύνειας και 309 της Λευκωσίας».

Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου «υπάρχουν 4 Λατίνοι και 25 Μαρωνίτες εκλογείς οι οποίοι θα ψηφίσουν σε κάλπες στη Λάρνακα. Ακόμα στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου υπάρχουν 4 Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι οι οποίοι θα ψηφίσουν σε εκλογικά κέντρα της Αγίας Νάπας και του Παραλιμνίου».

Από τους 127 συνολικά υποψηφίους που κατέρχονται στις βουλευτικές εκλογές, υπάρχουν 26 γυναίκες και 101 άνδρες».

Οσον αφορά τις κινητές κάλπες στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου, συνολικά 22 ασθενείς με κορωνοϊό έχουν εγγραφεί στον ειδικό κατάλογο του Υπουργείου Εσωτερικών για να ψηφίσουν σε ένα κινητό εκλογικό κέντρο που θα λειτουργήσει.

Η εκκίνηση του κινητού εκλογικού κέντρου θα γίνει από τα Γραφεία της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, αφού πρώτα γίνει η σφράγιση των ψηφοδελτίων και της κάλπης στην παρουσία εκπροσώπων των εκλογικών συνδυασμών / υποψηφίων.

Σημειώνεται ότι σε κάθε κινητό εκλογικό κέντρο που θα διακινείται με όχημα της Αστυνομίας, θα υπάρχει ένας προεδρεύων και ένας βοηθός, οι οποίοι θα συνοδεύονται από δεύτερο αστυνομικό. Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων του κινητού εκλογικού κέντρου θα γίνει στα γραφεία της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου στο Παραλίμνι.

Οι εγκλωβισμένοι ψηφοφόροι «ανέρχονται στους 197 και βρίσκονται στις Κοινότητες Ριζοκαρπάσου και Αγίας Τριάδας και θα ψηφίσουν σε εκλογικά κέντρα στην Αχερίτου». Έγινε διευθέτηση ώστε να επιτραπεί στους εγκλωβισμένους να περάσουν τα οδοφράγματα με PCR test με την προϋπόθεση πως θα επιστρέψουν πίσω αυθημερόν.

Σημειώνεται ότι για τη διεξαγωγή των εκλογών στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου θα εργαστούν συνολικά 310 υπάλληλοι μεταξύ των οποίων 30 άνεργοι πτυχιούχοι.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Αστυνομία σήμερα για τις βουλευτικές εκλογές θα εργαστούν 130 μέλη της. Η ΑΔΕ Αμμοχώστου θα έχει υπό την ευθύνη της και Κοινότητες της Επαρχίας Λάρνακας όπως τη Ξυλοφάγου, τη Ξυλοτύμπου και το Δάσος Άχνας, ενώ στην Αστυνομική Διεύθυνση θα λειτουργήσει και Κέντρο Κρίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι από 11 υποψηφίους υπέβαλαν 8 κόμματα και πιο συγκεκριμένα το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ), ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), η Αλληλεγγύη, η Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ), το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.

Δέκα υποψηφίους υπέβαλε η Αμμόχωστος για την Κύπρο, εννέα υποψηφίους η Αλλαγή Γενιάς, οκτώ οι Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, πέντε η Αφύπνιση -2020, τέσσερις η Πνοή Λαού, με δύο το Κόμμα για τα Ζώα και ένα ο Πατριωτικός Συνασπισμός.

Πηγή: ΚΥΠΕ