Επ.Αμμοχώστου: Κλείνουν τα ξενοδοχεία την πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου

Διακοπή των επιδοτικών προγραμμάτων για τους εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία

adams beach 1 Επιχειρήσεις, Ξενοδοχεία, οικονονία, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόλο που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν αλλά και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι θα το ήθελαν διακαώς η τουριστική περίοδος να έφτανε τουλάχιστον μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, εντούτοις, δυστυχώς μέχρι την πρώτη βδομάδα Νοεμβρίου τα πλείστα ξενοδοχεία στην ελεύθερη Αμμόχωστο θα έχουν κλείσει. Αυτό ανέφερε μιλώντας στον Φιλελεύθερο ο τοπικός πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ.

Ο Δώρος Ττάκας ανέφερε πως η αρνητική αυτή εξέλιξη οφείλεται κατ’ αρχάς στο γεγονός ότι οι τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού που μεταφέρουν τουρίστες στην Κύπρο δεν πρόκειται να τύχουν καμιάς βοήθειας ή κινήτρου για να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση και τη χειμερινή περίοδο ή τουλάχιστον ένα μέρος της. Τουλάχιστον ο ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, που δραστηριοποιείται στην πλέον τουριστική επαρχία του νησιού, αυτή η πολιτική του κράτους μάς βρίσκει κάθετα αντίθετους, τόνισε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου.

Αυτά τα κίνητρα, συνέχισε, έπρεπε να συνεχιστούν για όλους τους τουριστικούς πράκτορες όλο τον Νοέμβριο και για κάποιους, έστω και με κάποιες περικοπές, και για τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, ο κ. Ττάκας εξέφρασε και τη διαφωνία του με την πολιτική της Κυβέρνησης να βοηθά σε πρώτο ρόλο τις αεροπορικές εταιρείες και όχι τους τουριστικούς πράκτορες. «Εμείς, ως ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, εισηγούμασταν να ήμασταν πιο ελκυστικοί ως χώρα τουρισμού με τους τουριστικούς πράκτορες. Επιδοτώντας τους, θα δίναμε ως χώρα ένα και θα παίρναμε πίσω δέκα», τόνισε. «Δίνοντας 3- 4 ευρώ στον τουριστικό πράκτορα να σου φέρει έναν τουρίστα θα κερδίσεις τα πολλά ευρώ που θα ξοδέψει όταν θα κάνει τις διακοπές του στο νησί. Επιπρόσθετα θα μείνουν ανοικτά τουλάχιστον ένας σεβαστός αριθμός ξενοδοχείων που θα συνεχίσουν να εργοδοτούν τους υπαλλήλους τους, τους οποίους δεν θα έχει να αποζημιώνει με ανεργιακό επίδομα το κράτος, επιβαρύνοντας τα ταμεία του», πρόσθεσε.

Άλλος παράγοντας που αποθαρρύνει όποια ξενοδοχεία σκέφτονται να παραμείνουν ανοικτά τη χειμερινή περίοδο είναι η διακοπή των επιδοτικών προγραμμάτων για τους εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, εξέλιξη που αυτόματα εκτοξεύει το κόστος λειτουργίας ενός ξενοδοχείου. Τουλάχιστο για τον Νοέμβριο δεν έπρεπε να είχε ληφθεί αυτή η απόφαση, καθώς υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις να κινηθεί ικανοποιητικά η τουριστική αγορά, επισήμανε ο κ. Ττάκας.

Το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι η ατμομηχανή του φετινού τουρισμού στην Κύπρο -και αυτό ίσχυσε και στην Αμμόχωστο- ήταν οι Ρώσοι τουρίστες. Και κοντά τους οι Ουκρανοί, οι Γεωργιανοί κ.λπ. Ακολούθησαν οι τουρίστες από Αμμόχωστο τουλάχιστον, ακολούθησαν τουρίστες από την Πολωνία και την Τσεχία. Τους Βρετανούς, σχολίασε ο κ. Ττάκας, η Αμμόχωστος τους είδε περί τα τέλη της τουριστικής περιόδου και όχι και σε τόσο μεγάλους αριθμούς. «Κατά’ ακρίβειαν από τα μέσα του Σεπτέμβρη και μετά άρχισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, τόνισε, τα μηνύματα από τη Βρετανία για την επόμενη τουριστική περίοδο για την ώρα είναι ενθαρρυντικά και, αν όλα εξελιχθούν χωρίς απρόοπτα, η Κύπρος θα δεχθεί πολύ μεγαλύτερο βαθμό τουριστών από αυτή τη χώρα. Καθώς φέτος άργησε να ανοίξει και πολλοί τουριστικοί πράκτορες την άφησαν έξω από τα προγράμματά τους.

philenews.com