Τοπικα

ΕΠ. ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ: Μαζί με τον παγετό και… διακοπή νερού – Διαδοχικά χτυπήματα για τις πατατοκαλλιέργειες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Την πολυομβρία και το δεύτερο κύμα παγετού που έπληξε τις καλλιέργιες τις προηγούμενες μέρες διαδέχεται η διακοπή νερού σε διάφορους αγωγούς η οποία εμπόδισε την παγετοπροστασία. 

Παγετός και Διακοπή ρεύματος

Ο εκπρόσωπος των πατατοπαραγωγών, Αντρέας Κάρυος, μιλώντας στο FamagustaNews, δήλωσε ότι,  παρά τις ολονύχτιες προσπάθειες για άρδευση των πατατοφυτειών τα ξημερώματα της Δευτέρας και της Τρίτης, τόσο η διακοπή του νερού όσο και οι πολύ χαμηλές, σχεδόν μηδενικές θερμοκρασίες που επικράτησαν κυρίως τις αυγινές ώρες, δεν βοήθησαν να αποτραπεί η καταστροφή.

Όλες οι πατάτες είχαν βλαστό από 10 πόντους μέχρι 50 και χρειάζονταν όλες παγετοπροστασία, πράγμα ανθρωπίνως αδύνατο, τόσο από την πλευρά των παραγωγών όσο και από την πλευρά του έργου, σύμφωνα με τον κ. Κάρυο.

Επακόλουθο τα προβλήματα στον αγωγό

Ο κ. Κάρυος σημείωσε ότι δεν θα ήθελε να δόσει ελαφρυντικά στο έργο, “αλλά πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη ζήτηση από όλες τις δεξαμενές του νότιου αγωγού. Ήταν φυσικό επακόλουθο να δημιουργηθούν δυσκολίες και στον νότιο αγωγό. Όταν όλο το βράδυ είναι όλες οι δεξαμενές σε λειτουργία, αφού ο παγετός ξεκίνησε από τις οχτώ το βράδυ, τότε δεν μπορεί να ανταποκριθεί το έργο. Η διάρκεια του παγετού επίσης, πολύ φοβάμαι ότι θα φέρει άλλα προβλήματα από το υπερβολικό νερό που δέχτηκαν οι πατάτες.”

Να σημειώσουμε ότι την πρώτη νύχτα κόπηκε το νερό σε κάποιες δεξαμενές του νότιου αγωγού και την δεύτερη νύχτα σε άλλες δεξαμενές του νότιου αγωγού, με τους πατατοπαραγωγούς να μην σταματούν να παραπονιούνται αφού εμποδίζονταν να προστατεύσουν τις φυτείες τους.

Το Τμήμα Άρδρευσης να λύσει το πρόβλημα

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκη Γαβριήλ, Επαρχιακό Γραμματέα της ΕΚΑ Αμμοχώστου, γύρω στις τρείς τα ξημερώματα μέχρι και τις έξι ο αγωγός σταμάτησε να παρέχει τις αναγκαίες ποσότητες νερού στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, έτσι ώστε να μπορέσουν οι γεωργοί να σώσουν τις φυτείες τους, ενω ταυτόχρονα καλεί το τμήμα άρδευσης όπως προχωρήσει στην επίλυση του προβλήματος, παρέχοντας τις απαραίτητες ποσότητες νερού στους γεωργούς.

Έκκληση προς το Τμήμα Γεωργίας

Πολλοί είναι οι πατατοπαραγωγοί, οι οποίοι μιλούν για μια από τις πλέον εκτεταμένες καταστροφές στον κλάδο της πατατοκαλλιέργειας των τελευταίων χρόνων, όσον αφορά στη φετινή χρονιά και κάνουν έκκληση  όπως το Τμήμα Γεωργίας κάνει περιοδεία στις πατατοκαλλιέργειες ολόκληρης της Κύπρου για να δει πόσο μεγάλες ήταν οι ζημιές, αλλά και μέσω ανακοίνωσης του να προτρέψει τους πατατοπαραγωγούς να δηλώσουν την ζημιά.

Famagusta.News

Tags: exclusive

Ροη Ειδησεων

Ενώπιον Κακουργιοδικείου ο ισοβίτης και ο 26χρονος φερόμενος συνεργός του

Σε δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, που θα συνεδριάσει στην Πάφο, στις 22 Οκτωβρίου παραμέμφθηκαν,…

4 Οκτωβρίου, 2024

Νίκος Βέρτης: «Θα ήθελα παιδιά»

Μία συνέντευξη εφ'όλης της ύλης παραχώρησε ο Νίκος Βέρτης στην εκπομπή «Super Katerina». Ο τραγουδιστής…

4 Οκτωβρίου, 2024

Οι τρεις πυλώνες της στρατηγικής του νέου Αρχηγού Αστυνομίας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου η πρώτη συνάντηση, του νέου Αρχηγού Αστυνομίας κ. Θεμιστού…

4 Οκτωβρίου, 2024

Χάθηκαν τα ίχνη 16χρονου στο Παραλίμνι (ΕΙΚΟΝΑ)

Η Αστυνομία ζητά πληροφορίες για εντοπισμό του ANAS MOSARA, 16 ετών από τη Συρία, ο…

4 Οκτωβρίου, 2024

ΠτΔ: Αναγκαίες οι αποτιμήσεις για την τραγωδία του 1974

Τη διαχρονική επίδραση της εισβολής στην κυπριακή κοινωνία και τη σημασία των απολογισμών και αποτιμήσεων…

4 Οκτωβρίου, 2024

19ο Mεσαιωνικό Φεστιβάλ Αγίας Νάπας: Καταξιωμένοι καλλιτέχνες θα μαγέψουν φέτος τη Μεσαιωνική Εκδήλωση

Ξεχωριστό γεγονός στο φετινό 19ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, το οποίο ανοίγει τις πύλες του…

4 Οκτωβρίου, 2024