Επ. Αμμοχώστου – Οικογενειακή βία: Πόσα περιστατικά καταγράφηκαν σε μία εβδομάδα

395 καταγγελίες, 142 συλλήψεις και 4 καταδίκες παγκύπρια - Πόσα περιστατικά αφορούν την επαρχία Αμμοχώστου

567f7d17ee4c65aa63e74fa0a12530b7 exclusive, Αστυνομία, βία

Από την έναρξη λειτουργίας ειδικών κλιμακίων για τη βία στην οικογένεια και την έμφυλη βία στις Αστυνομικές Διευθύνσεις παγκύπρια έχουν γίνει 395 καταγγελίες, 142 συλλήψεις και 4 καταδίκες, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου.

Σε δηλώσεις του, και απαντώντας σε ερώτηση για τα ειδικά κλιμάκια, που λειτουργούν για τη βία στην οικογένεια και την έμφυλη βία στις Αστυνομικές Διευθύνσεις παγκύπρια, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ανέφερε ότι τα ειδικά κλιμάκια άρχισαν να λειτουργούν από την 1η Σεπτεμβρίου, 2020 στη Λεμεσό, από την 23η Νοεμβρίου, 2020, στη Λευκωσία και από τη 15η Φεβρουαρίου, 2021 σε Λάρνακα, Αμμόχωστο και Πάφο.

Συνολικά, είπε, υπηρετούν στα κλιμάκια αυτά 49 μέλη της αστυνομικής δύναμης.

Σε ερώτηση για τον αριθμό των καταγγελιών που υποβλήθηκαν, απάντησε ότι παγκύπρια έχουν γίνει από την έναρξη λειτουργίας των κλιμακίων αυτών 395 καταγγελίες για τη βία στην οικογένεια και την έμφυλη βία. Στη Λευκωσία έγιναν 236 καταγγελίες, στη Λεμεσό 135, στη Λάρνακα 13, στην Αμμόχωστο 3 και στην Πάφο 8.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο διερεύνησης αυτών των καταγγελιών, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 142 συλλήψεις ενώ πάνω από 140 υποθέσεις έχουν πάρει τη δικαστική οδό. Σε σχέση με καταδίκες, ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι έχουν υπάρξει τέσσερις καταδίκες στη Λεμεσό.

Τα περιστατικά στην επαρχία Αμμοχώστου

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου Ανδρέας Κωνσταντίνου ανέφερε ότι από τις 15 Φεβρουαρίου που λειτουργεί το ειδικό κλιμάκιο στην επαρχία Αμμοχώστου για περιστατικά οικογενειακής βίας,

Όπως είπε, στο Κλιμάκιο της επαρχίας Αμμοχώστου υπηρετούν επτά μέλη τα οποία έχουν επιλεγεί με βάση συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει στη διερεύνηση και χειρισμό τέτοιου είδους υποθέσεων στο παρελθόν. Με τη σύσταση του κλιμακίου, τα επτά μέλη έχουν τύχει επιπρόσθετης και συγκεκριμένης εκπαίδευσης, για να ανταποκρίνονται πλήρως στα καθήκοντά τους.

Ανέφερε, τέλος ότι από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν γίνει στην Αστυνομία τρεις καταγγελίες που αφορούν περιστατικά βίας στην οικογένεια τα οποία τυγχάνουν συγκεκριμένης διερεύνησης. Συγκεκριμένα, όπως είπε, πρόκειται υποθέσεις όπου γυναίκες έχουν πέσει θύματα βίας είτε από τους συζήγους, είτε από τα παιδιά τους.

Famagusta.News με πληροφορίες από ΚΥΠΕ