ΕΠ. ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ: Οικογένειες στην παγκύπρια διαμαρτυρία παλεύουν για το δικαίωμα στην ενιαία εκπαίδευση (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Οι γονείς, όπως ανέφεραν αποκλειστικά στο famagusta.news, παλεύουν για το δικαίωμα των παιδιών τους στην μάθηση ανεξαρτήτως αναπηρίας

Main Image x2 8 exclusive

Το σχολείο ανήκει σε όλα τα παιδιά, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι γονείς των παιδιών με αναπηρίες σε διαμαρτυρίες που πραγματοποίησαν χθες, σε παγκύπρια βάση. Όπως τονίζουν, “απαιτούμε εδώ και τώρα ισότιμη πρόσβαση στη μάθηση”.

Οι γονείς, διαμαρτύρονται για την “καταπάτηση του δικαιώματος των παιδιών με αναπηρίες στην ενιαία εκπαίδευση”, ζητώντας ποιοτική εκπαίδευση για τα παιδιά τους, “Η παρεμπόδιση οποιουδήποτε παιδιού από τη μάθηση και τη συμμετοχή του στην κοινότητα του σχολείου του ως ισότιμο μέλος αποτελεί ξεκάθαρα καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρουν οι διαμαρτυρόμενοι, λένε όχι στη μηδενική ανοχή σε όλους αυτούς που τους «εξαπάτησαν» και τους «παραπληροφόρησαν», σε όλους όσοι «μείωσαν» και «έδιωξαν» τα παιδιά τους από τις τάξεις.

311464985 10217852112972906 762334493231388646 n exclusive

Ο διαχωρισμός και ο αποκλεισμός δεν είναι «για το καλό» των παιδιών μας, είναι το σύνθημα που αναγράφεται σε πανό της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων.

Ανάμεσα στα παιδιά, που ήταν μάλιστα παρόν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, ήταν και η μικρή Στυλιανή, από την Επαρχία Αμμοχώστου, η οποία πάσχει από εγκεφαλική παράλυση τύπου σπαστική τετραπληγία.

3 3 exclusive

“Δεν μπορούν να φέρνουν ένα γονιό σε αυτή τη θέση”

Η μητέρα της, Χριστούλα Αντωνίου-Χρυσάνθου, μέσα από πολλές προσπάθειες παλεύει όλο αυτό τον καιρό, όπως ανέφερε αποκλειστίκα στο famagusta.news, ώστε η κόρη της να έχει το δικαίωμα στην ενιαία εκπαίδευση. Ακόμη, επισήμανε πως παλεύει για όλα τα παιδιά να έχουν δικαίωμα στην μάθηση ανεξαρτήτως αναπηρίας.

311155144 3423507327881276 9018995071167567715 n exclusive
dav

Σε βίντεο της που ανέρτησε η Χριστούλα Αντωνίου – Χρυσάνθου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτυώσης αναφέρει χαρακτηριστικά “Είναι η πιο συχνή κινητική αναπηρία στα παιδιά και εμφανίζεται σε διάφορες μορφές, από αδυναμία στο ένα χέρι μέχρι σχεδόν παντελή έλλειψη εθελοντικής κίνησης. Η συγκεκριμένη αναπηρία δεν είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των παιδιών όπως πολλοί την έχουν καταδικάσει εξαιτίας της διάγνωσης της όλα αυτά τα χρόνια κάνοντας τη ζωή της ακόμα πιο δύσκολη”.

Όπως διευκρινίζει, «τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, έχουν αισθήματα, Έχουν χαμόγελα, έχουν θέληση, έχουν πείσμα, έχουν τόσα πολλά να προσφέρουν. Έχουν μια εσωτερική δύναμη για θέληση για ζωή που εμείς οι υπόλοιποι όσο και να θέλουμε, δεν μπορούμε ποτέ να τα φτάσουμε. Αυτά τα παιδιά θέλουν συμπερίληψη στο κοινωνικό σύνολο και όχι αποκλεισμό. Ας ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας τη Δευτέρα η ώρα 9 το πρωί για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην ενιαία εκπαίδευση ανεξαρτήτως αναπηρίας».