ΕΠ. ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ: Πιάνουν δουλειά τα συνεργεία – Σχέδιο καταπολέμησης της ποντίκας

pontikia

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί ο αυξανόμενος πληθυσμός της ποντίκας στην ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, με τους κατοίκους να εκφράζουν παράπονα για την αναποτελεσματική καταπολέμησή της.

Ο υπ. Γεωργίας Κώστας Καδής διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για περιορισμό των προβλημάτων που προκαλούνται από τους πληθυσμούς της ποντίκας σε γεωργοκτηνοτροφικές περιοχές.

Ειδικότερα, ο κ. Καδής αναφέρθηκε στο σχέδιο καταπολέμησης της ποντίκας και στις επιπλέον ενέργειες που λαμβάνονται, απαντώντας σχετικά στον βουλευτή Κυριάκο Χατζηγιάννη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Το Τμ. Γεωργίας, σημείωσε στην απάντησή του ο υπουργός, εφαρμόζει το σχέδιο στο πλαίσιο του οποίου διεξάγει εκστρατείες καταπολέμησης της ποντίκας με δικά του συνεργεία σε γεωργοκτηνοτροφικές περιοχές, οι οποίες κρίνονται σοβαρές εστίες πολλαπλασιασμού της, με το συνεργείο του επαρχιακού γεωργικού γραφείου Αμμοχώστου σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές να έχουν ήδη καλύψει μεγάλο μέρος των γεωργοκτηνοτροφικών περιοχών.

Επιπλέον, ο κύριος Καδής ανέφερε ότι το Τμήμα Γεωργίας προβαίνει σε μια σειρά άλλων μέτρων περιορισμού της ποντίκας, όπως είναι η εγκατάσταση τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιών σε διάφορες γεωργικές περιοχές (στην επαρχία Αμμοχώστου έχουν τοποθετηθεί τέσσερις τεχνητές φωλιές) και η προώθηση των εθελοντικών εκστρατειών με τη συμμετοχή οργανωμένων συνόλων και κρατικών υπηρεσιών.

Το εν λόγω σχέδιο, είπε, παρέχει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να προμηθεύονται το ποντικοδόλωμα Doa Rat Bait που παρασκευάζει το Τμ. Γεωργίας στην επιδοτημένη τιμή των 0,50 σεντ ανά κιλό συν ΦΠΑ, έτσι ώστε να διεξάγουν οργανωμένες εκστρατείες εντός των ορίων τους.

Παράλληλα, σημείωσε, το Τμήμα Γεωργίας έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια ενημερωτικές εκστρατείες και εκπαιδευτικά σεμινάρια σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την ορθή χρήση των τρωκτικοκτόνων δολωμάτων, με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα καθώς και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Επεσήμανε δε ότι στην επαρχία Αμμοχώστου οι πλείστοι δήμοι και κοινότητες προβαίνουν σε οργανωμένες εκστρατείες καταπολέμησης της ποντίκας εντός των διοικητικών τους ορίων.