Επ. Αμμοχώστου: Προβλήματα διάβρωσης από αφαλατωμένο νερό

Σοβαρά προβλήματα, κυρίως διάβρωσης, προκαλεί το αφαλατωμένο νερό, όπως αναφέρθηκε σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, με τα αρμόδια τμήματα να προχωρούν σε ελέγχους και λήψη μέτρων.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άντρος Καυκαλιάς «σήμερα συζητήσαμε τα προβλήματα που προκαλούνται από το αφαλατωμένο νερό, στην ποιότητα του νερού, στις διασωληνώσεις και στα ηλιακά συστήματα θέρμανσης νερού».

Η συζήτηση, συνέχισε, επικεντρώθηκε κυρίως στην Επαρχία Αμμοχώστου, όπου γενική διαπίστωση είναι ότι, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη διαβρωτικότητα του νερού, γεγονός που αναγνώρισε και το αρμόδιο τμήμα, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ).

«Όπως ενημερωθήκαμε από το ΤΑΥ, από την τελευταία φορά που συζητήσαμε το θέμα πριν από τρεις μήνες στην Επιτροπή Γεωργίας, έχει προχωρήσει στη λήψη κάποιων άμεσων μέτρων, όπως το ίδιο τα χαρακτήρισε, σε συνεργασία και με τον ανάδοχο της ομάδας αφαλάτωσης της Δεκέλειας, για μερική απάμβλυνση του προβλήματος», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Καυκαλιά, το ΤΑΥ ανέφερε πως μελετά μακροπρόθεσμα μέτρα, τα οποία είναι αναγκαία και πρέπει να ληφθούν για να φτάσει η ποιότητα του νερού σε επιθυμητά επίπεδα.

Ανησυχίες στην Επιτροπή Γεωργίας, υπέδειξε, προκάλεσαν οι αναφορές του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορμήδειας, για την ποιότητα του νερού που λαμβάνει η περιοχή, για τις επιπτώσεις στη θάλασσα, στον τομέα της αλιείας αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγωγοί μεταφοράς νερού.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας ζήτησε από το ΤΑΥ, τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Κρατικό Χημείο, να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους και να ενημερώσουν για τ’ αποτελέσματα, είπε ο Άντρος Καυκαλιάς προσθέτοντας ότι «αναμένοντας τα αποτελέσματα, η Επιτροπή θα επανέλθει επί του θέματος σε σύντομο χρονικό διάστημα για αξιολόγηση εκ νέου της κατάστασης».

Επιπρόσθετα, κατέληξε στη δήλωση του, η Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα την κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου και των κανονισμών για τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) και συνέχισε τη συζήτηση για τα νομοσχέδια και τους κανονισμούς για την Επιτροπή Σιτηρών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024