Επ. Αμμοχώστου: Συνεχίζει η ανοδική τάση κρουσμάτων από rapid tests

Προειδοποιεί ο Πυρίλλης: "Το 3% της επαρχίας Αμμοχώστου νοσεί από κορωνοϊό"

Στιγμιότυπο 2020 11 24 20.50.48 Coronavirus, exclusive

Ανοδική τάση ακολουθεί ο δείκτης θετικών κρουσμάτων με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου στην επαρχία Αμμοχώστου.

Συνολικά, από τις 16 Νοεμβρίου που ξεκίνησε η μέθοδος εξέτασης rapid test μέχρι και σήμερα 24 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας τα οποία συγκέντρωσε το Famagusta.News, η επαρχία Αμμοχώστου κατατάσσεται πρώτη με ποσοστό 2.43% των θετικών δειγμάτων από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν. Δεύτερη κατατάσσεται η Λεμεσός με 1.73%, τρίτη η Λάρνακα με 1.68%, τέταρτη η Λευκωσία με 1.53% και στην τελευταία θέση η Πάφος με μόλις 0.56% σύμφωνα με τα πσοσοστά των θετικών επί των συνολικών κρουσμάτων.

Επισημαίνεται πως στις 16 και 17 Νοεμβρίου δεν διενεργήθηκαν έλεγχοι στην επαρχία Λευκωσίας, στις 20 Νοεμβρίου δεν διενεργήθηκε έλεγχος στην επαρχία Αμμοχώστου (όσοι επιθυμούσαν μπορούσαν να μεταβούν στον έλεγχο στην Ξυλοφάγου που ανήκει διοικητικά στην επαρχία Λάρνακας) και από σήμερα δε θα διενεργούνται έλεγχοι στην επαρχία Πάφου.

Επίσης, σημαντικό γεγονός που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της κατάστασης είναι και ο τρόπος και αριθμός των ελέγχων που αφορούν σε τυχαία δειγματοληψία ενώ πολλά είναι και τα παράπονα ότι στα δείγματα πιθανόν να περιλαμβάνονται και άτομα από άλλες επαρχίες, γεγονός, ωστόσο, που μπορεί να συμβεί σε όλες τις επαρχίες.

Για πρώτη φορά rapid test δεν επιβεβαιώθηκε ως θετικό

Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι από τα 252 θετικά αποτελέσματα, τα 64 αφορούν άτομα, τα οποία τις προηγούμενες ημέρες είχαν παρουσιάσει θετικό αποτέλεσμα σε rapid-tests, ακολούθως υποβλήθηκαν σε μοριακή εξέταση και επιβεβαιώνονται πλέον επίσημα ως κρούσματα. Σημειώνεται ότι ένα θετικό αποτέλεσμα από rapid test δεν επαληθεύτηκε με τη μέθοδο του PCR και πρόκειται για το πρώτο.

Άλλο ένα άτομο από το Ειδικό Σχολείο Απόστολος Παύλος στο Λιοπέτρι

Σύμφωνα με την αποψινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, τα τρία από τα περιστατικά προήλθαν από το πρόγραμμα ελέγχου των γηροκομείων/κέντρων αποκατάστασης/κλειστών δομών αφορούν σε δύο ένοικους από το γηροκομείο, στην Περιστερώνα, και ένα ένοικο στο Ίδρυμα Απόστολος Παύλος, στο Λιοπέτρι.

Στιγμιότυπο 2020 11 24 20.44.10 Coronavirus, exclusive

Η συνολική εικόνα και η πρωτιά της Αμμοχώστου

Σύνολο Δειγμάτων και Θετικών αποτελεσμάτων από 16 μέχρι και 24 Νοεμβρίου 2020:

  • Λεμεσός:
    • Τεστ: 11.254
    • Θετικά: 195
    • Ποσοστό: 1.73%
  • Πάφος (από τις 23 Νοεμβρίου έχουν τερματιστεί οι έλεγχοι)
    • Τεστ: 5.389
    • Θετικά: 30
    • Ποσοστό: 0.56%
  • Λευκωσία (δεν διενεργήθηκαν έλεγχοι στις 16 και 17 Νοεμβρίου)
    • Τεστ: 16.339
    • Θετικά: 250
    • Ποσοστό: 1.53%
  • Λάρνακα:
    • Τεστ: 7.254
    • Θετικά: 122
    • Ποσοστό: 1.68%
  • Αμμόχωστος (δεν διενεργήθηκαν έλεγχοι στις 20 Νοεμβρίου)
    • Τεστ: 2.793
    • Θετικά: 68
    • Ποσοστό: 2.43%

Στιγμιότυπο 2020 11 24 20.43.52 Coronavirus, exclusive

Αναλυτικά ανά ημέρα

Στον παρακάτω πίνακα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Famagusta.News από τα επίσημα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας διαφαίνεται η ημερήσια διακύμανση των θετικών κρουσμάτων ανά επαρχία.

Επισημαίνεται πως στις 16 και 17 Νοεμβρίου δεν διενεργήθηκαν έλεγχοι στην επαρχία Λευκωσίας, στις 20 Νοεμβρίου δεν διενεργήθηκε έλεγχος στην επαρχία Αμμοχώστου (όσοι επιθυμούσαν μπορούσαν να μεταβούν στον έλεγχο στην Ξυλοφάγου που ανήκει διοικητικά στην επαρχία Λάρνακας) και από σήμερα δε θα διενεργούνται έλεγχοι στην επαρχία Πάφου.

Προειδοποιεί ο Πυρίλλης: “Το 3% της επαρχίας Αμμοχώστου νοσεί από κορωνοϊό”

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, για ανίχνευση της νόσου COVID-19, θα διεξάγονται αύριο στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στο Παραλίμνι, με τον Δήμαρχο Θεόδωρο Πυρίλλη να καλεί τους Δημότες Παραλιμνίου να μετέχουν ενεργά στους δειγματολογικούς ελέγχους.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία του, αφού όπως σημειώνει “τα κρούσματα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου αυξάνονται καθημερινά, σε ανησυχητικό βαθμό”.

Όπως προσθέτει “είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση στη μάζα του πληθυσμού μας”, συμπληρώνοντας πως “μέχρι στιγμής η πιο πρόσφατη ενημέρωση που έχουμε γνωστοποιεί ότι το 3% του πληθυσμού της επαρχίας Αμμοχώστου νοσεί από κορωνοϊό, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός στο σύνολο του αριθμητικού μας πληθυσμού”.

Τα δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου θα διεξαχθούν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου από τις 08:30 μέχρι τις 17:00.

“Συστήνω σε όλες/όλους τις/τους συνδημότισσες/συνδημότες μας, να μετέχουν ενεργά στους δειγματολογικούς ελέγχους και παράκλησή μου είναι τουλάχιστον ένα μέλος από κάθε οικογένεια να κάνει την εξέταση ώστε να έχουμε πραγματική εικόνα για το τι συμβαίνει”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Πυρίλλης.

Επιπρόσθετα, καλεί τους νεαρούς όπως μειώσουν τις επαφές τους και τηρούν αυστηρά τα μέτρα, για να μη θρηνήσουμε θύματα.

Famagusta.News