Επ. Αμμοχώστου: Συνεχίζουν την στάση εργασίας οι οδηγοί λεωφορείων – Κανονικά τα μαθητικά δρομολόγια

Στόχος να μην ταλαιπωρηθούν γονείς και μαθητές

cna t446e7c892034411b8f04dc3719b1e880 λεωφορεία, ΟΣΕΑ

Έτοιμοι για να κατέλθουν σε επ’ αόριστον στάση εργασίας, έχοντας και τη δυναμική στήριξη των κατοίκων και των φορέων της επαρχίας Αμμοχώστου, δηλώνουν ότι είναι οι οδηγοί και το προσωπικό του Οργανισμού Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ) και των Υπεραστικών Λεωφορείων, οι οποίοι επιστρέφουν και σήμερα Τρίτη, 28 Ιανουαρίου, έξω από το Διοικητικό Δικαστήριο στη Λευκωσία όπου θα ληφθεί απόφαση για την προσφυγή των Υπεραστικών Λεωφορείων εναντίον της συμφωνίας Υπουργείου Μεταφορών και νέας κοινοπραξίας λεωφορείων.

Σε υπόμνημά τους οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ) καλούν το Διοικητικό Δικαστήριο και το Υπουργείο Μεταφορών “να κάνουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με την κατακύρωση των προσφορών και να εκτιμήσουν την εμπειρία και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας η οποία τάσσεται σύσσωμη στο πλευρό της εταιρείας και των εργαζομένων του ΟΣΕΑ”.

Οι λεωφορειούχοι επαρχίας Αμμοχώστου πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας και χθες Δευτέρα 27 Ιανουαρίου έξω από το Διοικητικό Δικαστήριο Λευκωσίας και ακολούθως κατευθύνθηκαν προς το Υπουργείο Μεταφορών από όπου όμως αναχώρησαν εντός ολίγου προκειμένου να επιστρέψουν στη βάση τους και να εξυπηρετήσουν τα μαθητικά δρομολόγια του μεσημεριού.

6358ec692df50cdee0f77d908bb078ab λεωφορεία, ΟΣΕΑ

Στο υπόμνημά τους οι εργαζόμενοι του ΟΣΕΑ εκφράζουν “φόβους για το καθεστώς εργοδότησης με τη νέα κοινοπραξία και για τον τρόπο λειτουργίας της” για να προσθέσουν ότι “οι νεοφιλελεύθερες πρακτικές που εφάρμοσε η κοινοπραξία στην περίπτωση των δημοσίων συγκοινωνιών της Μάλτας είναι ενδεικτικές για τις προθέσεις τους”.

Σημειώνουν ότι “η διατήρηση των θέσεων εργασίας και των ωφελημάτων μας είναι αδιαπραγμάτευτες ενώ η δέσμευση για διατήρηση των υπαλλήλων και των κεκτημένων μας για μόνο 1 χρόνο μας βρίσκει κάθετα αντίθετους”.

Ο ΟΣΕΑ διερωτάται “τι θα εμποδίσει την κοινοπραξία να μας αντικαταστήσει με φθηνό και αμφιβόλου ικανοτήτων οδηγούς από το εξωτερικό, με ολέθριες συνέπειες από τη στιγμή που στη Μάλτα η ίδια εταιρεία φέρνει οδηγούς από το Πακιστάν για να κρατήσει το μισθολόγιο σε μισθούς πείνας”.

Προσθέτουν ότι “οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο με λογιστικές κερδοζημιές” καλώντας το Υπουργείο Μεταφορών, “να διεξάγει έρευνα αξιολόγησης και ικανοποίησης του επιβατικού κοινού από τον ΟΣΕΑ για να διαφανεί η έκταση της κοινωνικής μας προσφοράς”.

Οδηγοί και προσωπικό ΟΣΕΑ προβληματίζονται ιδιαίτερα για το γεγονός της “ανανέωσης του στόλου των λεωφορείων της εν λόγω κοινοπραξίας με οχήματα εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών και από προορισμούς φθηνούς και αμφιβόλου ποιότητας”.

Καταλήγοντας αναφέρουν ότι “ο ΟΣΕΑ ανήκει σε όλους μας και δεν είναι απλοί λογιστικοί αριθμοί ενώ είναι πολλές οι φορές που από κοινού με την διοίκηση λύσαμε προβλήματα χωρίς ποτέ οι εργαζόμενοι να κατέλθουν σε οποιαδήποτε απεργία. Αυτό το σταθερό και υγιές εργασιακό περιβάλλον διαφυλάσσουμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας”, σημειώνει τέλος το υπόμνημα.

Διαβεβαιώσεις από Καρούσο

Διαβεβαιώσεις προς τους οδηγούς και το προσωπικό του Οργανισμού Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ) ότι θα διερευνήσει τα στοιχεία που του παρέθεσαν και τις ανησυχίες για το μέλλον τους από τις νέες συμβάσεις λεωφορείων για την περίοδο 2020-2030, έδωσε χθες ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος. Αντιπροσωπεία των οδηγών του ΟΣΕΑ, όπως και των οδηγών των υπεραστικών λεωφορείων (Intercity) που χθες πραγματοποίησαν στάση εργασίας (πραγματοποίησαν μόνο τα μαθητικά δρομολόγια) συναντήθηκε με τον υπουργό χθες, μετά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις 2020-2030 για την επαρχία Αμμοχώστου και τα υπεραστικά λεωφορεία (όπως και για Λευκωσία και Λάρνακα), έχουν κατακυρωθεί από το υπουργείο Μεταφορών στην κοινοπραξία της Malta Lines και Kapnos Airport Shuttle. Η σύμβαση της Λευκωσίας έχει ήδη υπογραφεί, ενώ εκκρεμούν δικαστικές διαδικασίες και αποφάσεις σε ενστάσεις για τις υπόλοιπες τρεις συμβάσεις.

Οι οδηγοί εξέφρασαν την αγωνία για την επόμενη μέρα, αφού όπως αναφέρουν, θεωρούν απαράδεκτο το γεγονός ότι το υπουργείο αποδέχθηκε την προσφορά της κοινοπραξίας MLKP, επικυρώνοντας έτσι το ακαθάριστο κόστος εργατοώρας των €6,30 που προτάθηκε για τη δεκαετία 2020-2030, έναντι του πραγματικού ακαθάριστου κόστους που σήμερα κυμαίνεται στα €12,40 και αναμένεται ότι θα ξεπερνούσε τα €13,5 (ΑΤΑ, ΓεΣΥ, νέες συμβάσεις κτ.λ) το 2030.

Επίσης, οι εκπρόσωποι των οδηγών του ΟΣΕΑ και Intercity, ζήτησαν από τον υπουργό εγγυήσεις ότι δεν θα θυματοποιηθεί και να απολυθεί προσωπικό, αφού σύμφωνα με τους ίδιους, για την επαρχία Αμμοχώστου, το υπουργείο Μεταφορών έχει προκρίνει τη σύμβαση της κοινοπραξίας που προβλέπει για τη δεκαετία 2020-2030 να λειτουργήσει με 49 λεωφορεία, έναντι των περίπου 80 που χρησιμοποιούνται σήμερα για την εξυπηρέτηση της επαρχίας, ενώ ανάλογη μείωση στόλου προβλέπεται και για τις υπεραστικές διαδρομές.

Ο Γιάννης Καρούσος εξήγησε στους εργαζόμενους ότι προτεραιότητά του είναι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και πως θα διερευνήσει τα στοιχεία αυτά και θα τους ενημερώσει. Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός προέβλεπε διατήρηση των ισχυόντων δικαιωμάτων των εργαζομένων για ένα χρόνο, ενώ προβλέπει τις κατηγορίες εργαζομένων που ο ανάδοχος πρέπει υποχρεωτικά να δεχθεί. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν κατηγορηματικά ότι, “η δέσμευση για διατήρηση των υπαλλήλων και των κεκτημένων μας για μόνο ένα χρόνο μας βρίσκει κάθετα αντίθετους”. Οι ίδιοι εκφράζουν ανησυχία ότι μπορεί η πολιτική της εκ των δύο μετόχων της κοινοπραξίας Malta Lines για προσέλκυση φτηνού εργατικού δυναμικού -γίνεται αναφορά σε οδηγούς από Πακιστάν- να μεταφερθεί στην Κύπρο.

Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως και η διατήρηση όλων των δρομολογίων της επαρχίας Αμμοχώστου για τα επόμενα δέκα χρόνια, είναι αδιαπραγμάτευτη, σημειώνουν σε σχετικό υπόμνημα που επέδωσαν. Εκφράζουν παράλληλα φόβους, “για το καθεστώς εργοδότησης με τη νέα κοινοπραξία και για τον τρόπο λειτουργίας της. Οι νεοφιλελεύθερες πρακτικές που εφάρμοσαν στην περίπτωση των δημοσίων συγκοινωνιών της Μάλτας είναι ενδεικτικές για τις προθέσεις τους”, καταλήγουν.

Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν σήμερα νέα στάση εργασίας -εξαιρουμένων και πάλι των μαθητικών δρομολογίων- έξω από το Διοικητικό Δικαστήριο όπου εξετάζεται η προσφυγή του ΟΣΕΑ κατά του υπουργείου Μεταφορών.

Κληθείς μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου να σχολιάσει τη στάση εργασίας των εργαζομένων, με αφορμή τη συμφωνία του Υπουργείου Μεταφορών με άλλη Κοινοπραξία για το θέμα των δημόσιων συγκοινωνιών στην επαρχία Αμμοχώστου, ο κ. Καρούσος είπε ότι υπάρχει διαδικασία προσφορών και έχει γίνει κατακύρωση, ενώ υπάρχουν κάποιες προσφυγές τα δικαστήρια.

Ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι για την υπόθεση που αφορά τη σύμβαση για την Επαρχία Λευκωσίας, το δικαστήριο ήδη έχει εκδώσει την απόφασή του και η σύμβαση έχει υπογραφεί, ενώ σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, οι αποφάσεις για τις υπόλοιπες υποθέσεις αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Famagusta.News