Επ. Αμμοχώστου: Τελική ευθεία για συνενώσεις Δήμων-Κοινοτήτων – Όλα τα σενάρια (Infographic)

Ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων σήμερα τα τρία νομοσχέδια για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Ποια σενάρια προτείνονται και πώς επιχειρείται η επικράτηση των προτάσεων των κομμάτων

photo exclusive, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μετά από σκληρό πάρε-δώσε, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, σεναριολογίες και αντιδράσεις για επικράτηση διαφορετικών σεναρίων σχετικά με τις συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, τα τρία νομοσχέδια οδηγούνται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία συνέρχεται από τις δέκα το πρωί.

Το τοπίο παραμένει ακόμη θολό καθώς τα κόμματα κρατούν ερμητικά κλειστά τα χαρτιά τους με τις κυριότερες αντιδράσεις να επικεντρώνονται στα σενάρια των συνενώσεων παρά στην ουσία της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τα κόμματα να αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι το μόνο που ενδαφέρει είναι, τελικά, η προσπάθεια επικράτησης του κομματικού χάρτη.

Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό αν παρατηρήσει κανείς ότι από τις 62 τροπολογίες επί των τριών νομοσχεδίων, οι περισσότερες αφορούν το κεφάλαιο των συνενώσεων, αλλά και της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων. Συγκεκριμένα, 50 από αυτές επικεντρώνονται στο νομοσχέδιο για τους Δήμους, το οποίο όπως έχει διαμορφωθεί προνοεί τη μείωση των Δήμων στους 20.

Ο μοχλός πίεσης για τα κόμματα, είναι η προσπάθεια έγκρισης διεξαγωγής δημοψιφισμάτων, παρά το ότι, όπως άφησε να νοηθεί πρόσφατα ο Υπουργός Εσωτερικών, εάν κάτι τέτοιο εγκριθεί θα αποδείξει παταγώδη αποτυχία των ίδιων των εκλελεγμένων αντιπροσώπων των πολιτών να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο.

ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων έχουν καταθέσει τροπολογίες για τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, ενώ το ΔΗΚΟ για τη διεξαγωγή παγκύπριου δημοψηφίσματος. Από την άλλη ΔΗΣΥ και ΔΗΠΑ κατέθεσαν τροπολογίες κατά των δημοψηφισμάτων συνολικά. Με εξαίρεση το ΔΗΚΟ, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν καταθέσει τροπολογίες σχετικά με τις συνενώσεις.

Τα σενάρια για τις συνενώσεις στην ελ. Αμμόχωστο

  • Το αρχικό σχέδιο της Κυβέρνησης προνοούσε δημιουργία 2 τοπικών αρχών:
    • Δήμος Αγίας Νάπας – Πρωταρά (Παραλίμνι, Δερύνεια, Σωτήρα, Αγία Νάπα)
    • Δήμος Κοκκινοχωρίων (Λιοπέτρι, Αυγόρου, Φρέναρος, Άχνα, Αχερίτου)
  • Το νομοσχέδιο που βρισκόταν μέχρι σήμερα στη Βουλή προνοούσε τη δημιουργία 2 τοπικών αρχών:
    • Παραλίμνι, Δερύνεια, Φρέναρος, Αχερίτου
    • Αγία Νάπα, Σωτήρα, Λιοπέτρι, Αυγόρου, Άχνα
  • Εισήγηση τροπολογίας ΑΚΕΛ: Το ΑΚΕΛ φαίνεται να πιέζει τη συνένωση Δερύνειας με Φρέναρος και Αχερίτου, χωρίς να προτείνει οτιδήποτε σε σχέση με τις υπόλοιπες τοπικές αρχές, ενώ φαίνεται να προσπαθεί να πιέσει την επικράτηση του σεναρίου, ρίχνοντας στο τραπέζι τα τοπικά δημοψηφίσματα και εναλλακτικό σενάριο τη συνένωση Παραλιμνίου με Δερύνεια και τη συνένωση όλων των υπολοίπων τοπικών αρχών, αναμένοντας όπως φαίνεται την καταψήφισή του σε περίπτωση τοπικού δημοψηφίσματος.
  • Εισήγηση τροπολογίας ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ: Τόσο η ΔΗΠΑ όσο και το ΕΛΑΜ στις δικές τους ξεχωριστές τροπολογίες εισηγούνται τη δημιουργία ενός ενιαίου Δήμου στην ελεύθερη Αμμόχωστο που να περιλαμβάνει και τις εννέα τοπικές αρχές.
  • ΔΗΣΥ: Ο ΔΗΣΥ εάν και δεν πρότεινε συγκεκριμένη τροπολογία, φαίνεται πως ευνοεί το σενάριο με τους λιγότερους Δήμους παγκύπρια, και ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα όσα αφήνουν να νοηθούν τόσο ο Πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, όσο και ο Υπουργός του Κυβερνώντος κόμματος, Νίκος Νουρής, το σενάριο του ενός ενιαίου Δήμου θα ήταν εν τέλει το ιδανικότερο.
  • ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ: Το ΔΗΚΟ φαίνεται να κρατά ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του για την ελεύθερη Αμμόχωστο, χωρίς να αποκλείεται, σύμφωνα με τις τελευταίες παρασκηνιακές πληροφορίες, να “θυσιάσει” οποιοδήποτε σχεδιασμό για την ελεύθερη Αμμόχωστο για χάρη της συνένωσης του Στροβόλου με τη Λευκωσία, κάτι το οποίο υποστηρίζει και ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης. Ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο το ΔΗΚΟ θα στηρίξει οποιαδήποτε πρόταση του ΑΚΕΛ ή θα διαφωνήσει με συνεναιτική πρόταση προερχόμενη από τη ΔΗΠΑ. Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ αναμένεται να αποκαλύψει τις εισηγήσεις της κατά τη σημερινη συνεδρίαση.

82E2EFEC 66FF 448E 8406 3DC8CF253F94 scaled exclusive, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση