Τοπικα

Επ. Αμμοχώστου: Τί αλλάζει με το νέο Τοπικό Σχέδιο για Δήμο Σωτήρας και τις κοινότητες της περιοχής

Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του δημοσίευσε στις 30 Νοεμβρίου 2020, το Τοπικό Σχέδιο Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 18(5) του Νόμου, μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών (4) από την ημερομηνία δημοσίευσης του Τοπικού Σχεδίου, δηλαδή μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2020, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει στον Υπουργό Εσωτερικών αιτιολογημένες ενστάσεις κατά των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου, βασιζόμενες σε συγκεκριμένους λόγους.

Το Τοπικό Σχέδιο αποσκοπεί στον καθορισμό και την εφαρμογή του κατάλληλου πλαισίου μακροπρόθεσμης πολεοδομικής πολιτικής που θα επιτρέψει την ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής του Τοπικού Σχεδίου μέχρι το 2026, το οποίο καθορίζεται ως το έτος ορίζοντας του Τοπικού Σχεδίου, αλλά και πέραν αυτού.

Όραμα για την περιοχή του Τοπικού Σχεδίου αποτελεί η διασφάλιση του αστικοαγροτικού της χαρακτήρα με έμφαση στη γεωργία/ κτηνοτροφία, η προώθηση της μεταποιητικής δραστηριότητας, η προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και των γόνιμων περιοχών, η προώθηση εναλλακτικών ήπιων μορφών τουρισμού, η ενδυνάμωση του συνδετήριου ρόλου της περιοχής μεταξύ Λάρνακας και Αμμοχώστου και η ανάδειξη του προεξέχοντα ρόλου κάθε Τοπικής Αρχής, ώστε οι επιμέρους οικισμοί/ περιοχές να θεωρούνται ως μέρος ενός ευρύτερου αστικοαγροτικού συμπλέγματος, με κοινό μέλλον, προοπτικές και στόχους, με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε επιμέρους Τοπικής Αρχής προς όφελος του συνόλου.

Το Τοπικό Σχέδιο προδιαγράφει τον προεξέχοντα αναπτυξιακό ρόλο των επιμέρους Τοπικών Αρχών, στον οποίο δίδεται έμφαση μέσω των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου:

  • Σωτήρα: Εκπαίδευση
  • Φρέναρος: Βιομηχανικό/ Οικονομικό Κέντρο
  • Λιοπέτρι: Γεωργική και Κτηνοτροφική Ανάπτυξη
  • Αυγόρου: Γεωργική και Κτηνοτροφική Ανάπτυξη
  • Ξυλοφάγου: Καινοτομία που έχει σχέση με τη γεωργική παράδοση
  • Άχνα: Εσωτερικός Τουρισμός
  • Αχερίτου: Περιβαλλοντικός Προορισμός

Βασικοί Στόχοι του Τοπικού Σχεδίου

Ως βασικοί στόχοι του Τοπικού Σχεδίου καθορίζονται οι ακόλουθοι:

  1. Η διασφάλιση αποδοτικότερης οργάνωσης των βασικών λειτουργιών και η ορθολογική κατανομή των χρήσεων γης, με τρόπο που να διασφαλίζεται η βέλτιστη οικονομική και λειτουργική οργάνωση των οικισμών και η προαγωγή οργανωμένης και ενοποιημένης ανάπτυξης, μέσω της εφαρμογής δέσμης προνοιών και της υιοθέτησης κινήτρων για ενθάρρυνση της στις καθορισμένες Περιοχές Ανάπτυξης.
  2. Η εξοικονόμηση των φυσικών πόρων και η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής του Τοπικού Σχεδίου προς όφελος του σημερινού και του μελλοντικού πληθυσμού, σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
  3. Η σταδιακή αναβάθμιση των ανέσεων, της ποιότητας ζωής και του επιπέδου εξυπηρέτησης του συνόλου του πληθυσμού και των επισκεπτών, και η υιοθέτηση μέτρων που θα συμβάλουν σε σταδιακή αλλά ουσιαστική επίλυση των λειτουργικών ή άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζονται σε επιμέρους περιοχές.
  4. Η διασφάλιση ισόρροπης ποικιλίας συμβατών χρήσεων, όπου αυτό είναι επιθυμητό, και ο διαχωρισμός μη συμβατών χρήσεων, όσο είναι δυνατόν, καθώς επίσης και η επίλυση των προβλημάτων που προκαλούνται από συγκρουόμενες χρήσεις.
  5. Η ορθολογική οργάνωση των περιοχών κατοικίας με τρόπο που να επιτυγχάνεται η λειτουργική συσχέτιση της κατανομής του πληθυσμού με τις ευκαιρίες απασχόλησης και τις υπηρεσίες, όπως και η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την υλοποίηση οικιστικών αναπτύξεων για ικανοποίηση των αναγκών και δυνατοτήτων όλων των εισοδηματικών στρωμάτων του πληθυσμού μέσα στις καθορισμένες Περιοχές Ανάπτυξης.
  6. Η ισόρροπη κατανομή της εμπορικής δραστηριότητας σε στρατηγικά σημεία του Τοπικού Σχεδίου και η ιεράρχησή τους με βάση τον πληθυσμό που εξυπηρετούν.
  7. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων για αναψυχή και ψυχαγωγία που παρέχονται από το συνδυασμό της γεωγραφικής θέσης με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, με ταυτόχρονες επιδιώξεις τη διεύρυνση και εμπλουτισμό του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος αλλά και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, μέσα από την οργάνωση ολοκληρωμένου δικτύου σχετικής υποδομής.
  8. Η εφαρμογή μέτρων πολιτικής που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του ρόλου που αναμένεται να διαδραματίσει η περιοχή του Τοπικού Σχεδίου με την επίλυση του Κυπριακού και την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου.
  9. Η εφαρμογή μιας σύγχρονης κυκλοφοριακής πολιτικής που θα απευθύνεται ισόρροπα στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες λειτουργίας των οικισμών και όλων των εισοδηματικών στρωμάτων του πληθυσμού, και ο προσδιορισμός του ρόλου της περιοχής του Τοπικού Σχεδίου ως ενδιάμεσου συνδετήριου χώρου των Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου.
  10. Η διαφύλαξη στοιχείων και περιοχών ειδικού, ιστορικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και η υιοθέτηση προγράμματος προστασίας, διατήρησης, ανάπλασης και αναζωογόνησης των παραδοσιακών πυρήνων, έτσι ώστε οι περιοχές αυτές να αναβαθμιστούν σε ελκυστικές περιοχές κατοικίας, εργασίας και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
  11. Η υιοθέτηση ρυθμίσεων εφικτών σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση και τις δεσμεύσεις, και η εφαρμογή, μέσα στο πιο πάνω πλαίσιο, ευέλικτων και ελαστικών μέτρων πολιτικής που να παρέχουν τη δυνατότητα προσαρμογής σε απρόβλεπτες μεταβολές και μελλοντικές τροποποιήσεις, εφόσον καταστεί αναγκαίο από τις επικρατούσες συνθήκες (άρση της κατοχής).

Γενική Στρατηγική Ανάπτυξης

Για την επίτευξη των ανωτέρω βασικών στόχων και επιδιώξεων, μετά από αξιολόγηση διαφόρων εναλλακτικών επιλογών, επιλέγηκε η ακόλουθη Γενική Στρατηγική Ανάπτυξης και οι επιμέρους πρόνοιες πολεοδομικής πολιτικής, με γνώμονα την ουσιαστική οργάνωση και ενοποίηση της ανάπτυξης και τη χρησιμοποίηση των πόρων με μέτρο, ώστε να συνεχίσουν να παράγουν και να προσφέρονται για τις μελλοντικές γενιές. Η Στρατηγική αυτή είναι σύμφωνη με τους προσανατολισμούς και τη φιλοσοφία που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την οργάνωση των οικισμών.

Η Γενική Στρατηγική Ανάπτυξης του Τοπικού Σχεδίου καθορίζεται ως η οργανωμένη και ενοποιημένη ανάπτυξη των οικισμών, η οποία αποσκοπεί στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τη συνετή διαχείριση των πόρων και τη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μακροπρόθεσμα. Η Στρατηγική στηρίζεται στην αρχή της οργανωμένης, συμπαγούς και ενοποιημένης ανάπτυξης, στη λειτουργική ενότητα του συμπλέγματος, καθώς και στη διαφύλαξη της ταυτότητας της περιοχής και της ποιότητας του περιβάλλοντος, με την αποθάρρυνση της διασποράς των διαφόρων τύπων ανάπτυξης σε περιοχές άλλες από τις καθορισμένες για παροχή ευκαιριών για κατοικία, εργασία και αναψυχή του πληθυσμού με συνετή διαχείριση των πόρων. Η Γενική Στρατηγική Ανάπτυξης είναι αποφασιστικής σημασίας για την ποιότητα, την ορθολογική οργάνωση και τη λειτουργία του τοπικού περιβάλλοντος, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Στη Στρατηγική αυτή εδράζονται οι επιμέρους πρόνοιες πολιτικής που αναφέρονται εξειδικευμένα σε  διάφορους τομείς ανάπτυξης και θεματικές ενότητες, όπως για παράδειγμα η οικιστική και εμπορική ανάπτυξη, η κυκλοφοριακή πολιτική, κ.ά.

Βασικοί σκοποί της Γενικής Στρατηγικής Ανάπτυξης είναι οι ακόλουθοι:

  1. Η επίτευξη “αειφόρου ανάπτυξης”, που μέσα στην πολυδιάστατη της έννοια περιλαμβάνει και το στοιχείο της οργανωμένης και κατά κανόνα συμπαγούς ανάπτυξης. Βασική αρχή της “αειφόρου ανάπτυξης” είναι η διαφύλαξη και ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, ώστε να είναι δυνατόν να υποστηρίξουν τις μελλοντικές γενιές.
  2. Η ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών σε όλες τις περιοχές του Τοπικού Σχεδίου, μέσω ολοκληρωμένης προσέγγισης για επαναξιολόγηση των χωροθετικών πολιτικών και άλλων επιμέρους πολιτικών του Τοπικού Σχεδίου.
  3. Η υιοθέτηση ευέλικτων πολιτικών για προώθηση και ενθάρρυνση εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης από τον ιδιωτικό τομέα και για περαιτέρω ενεργό εμπλοκή του δημόσιου τομέα μέσω ρυθμιστικών μέτρων στη διαδικασία παροχής στέγης, κυρίως για κοινωνικές ομάδες χαμηλών και μέσων εισοδημάτων.
  4. Η προγραμματισμένη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής του Τοπικού Σχεδίου, έτσι ώστε να αποκτήσει ρόλο συνδετήριας περιοχής των Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου.
  5. Η διατήρηση και προβολή του αξιόλογου φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού τοπίου, με έμφαση στην ιδιαίτερη  ταυτότητα των οικισμών, την παραδοσιακή φυσιογνωμία τους και στον ιστορικό τους χαρακτήρα.

Μέσω της σταδιακής εφαρμογής της Γενικής Στρατηγικής Ανάπτυξης ικανοποιούνται οι γενικότεροι στόχοι της εξοικονόμησης των φυσικών πόρων και διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος, της βελτιστοποίησης των ωφελημάτων από τις δημόσιες επενδύσεις σε υπηρεσίες και υποδομές, της αναβάθμισης των ανέσεων, των συνθηκών ζωής και του επιπέδου εξυπηρέτησης του πληθυσμού, και του προγραμματισμού των Περιοχών Ανάπτυξης με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Στις Περιοχές Ανάπτυξης επιδιώκεται η συγκέντρωση του μέγιστου ποσοστού της ανάπτυξης που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το έτος 2026, αλλά και πέραν αυτού, ενώ η ενεργοποίηση των αποθεμάτων γης που εμπίπτουν στις περιοχές αυτές με την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων και κινήτρων/ αντικινήτρων για ανάπτυξη της αδρανούσας γης και την αποφυγή των φαινομένων διασποράς, είναι έμμεσα συναρτημένη με την επίτευξη της Γενικής Στρατηγικής Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι πλείστες περιοχές εκτός των Περιοχών Ανάπτυξης του Τοπικού Σχεδίου αποτελούν ουσιαστικά τα στρατηγικά αποθέματα γης που θα χρησιμοποιούνται μακροπρόθεσμα για τις κατά φάσεις πιθανές επεκτάσεις, ανάλογα με την εξέλιξη των σχετικών αναγκών και τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, πάνω σε συστηματική, οργανωμένη και ορθολογική βάση.

Περισσότερες πληροφορίες

Επισημαίνεται ότι κείμενο με τίτλο “Τοπικό Σχέδιο Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου – Πρόνοιες και Μέτρα Πολιτικής” με ημερομηνία Νοέμβριος 2020, έγχρωμα Ένθετα Σχέδια με αρ. 1 έως 6 σε μέγεθος Α3 και ημερομηνία Νοέμβριος 2020 καθώς και Χάρτες Πολεοδομικών Ζωνών και Χρήσης Γης σε κλίμακα 1:20.000 και ημερομηνία Νοέμβριος 2020, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως με την ηλεκτρονική διεύθυνση www.moi.gov.cy/tph.

Αντίγραφα του Τοπικού Σχεδίου Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου 2020, έχουν κατατεθεί στα Γραφεία του Δήμου
Σωτήρας και των Κοινοτικών Συμβουλίων Λιοπετρίου, Φρενάρου, Αυγόρου, Αγίου Γεωργίου Αχερίτου (Βρυσούλλων),
Άχνας και Ξυλοφάγου, στα γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων Αμμοχώστου και Λάρνακας και στα Κεντρικά Γραφεία και
στα Επαρχιακά Γραφεία Αμμοχώστου και Λάρνακας του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, και είναι διαθέσιμα για
επιθεώρηση από κάθε ενδιαφερόμενο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Τα έγγραφα και σχέδια του Τοπικού Σχεδίου
είναι επίσης αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως με την ηλεκτρονική διεύθυνση
www.moi.gov.cy/tph. και λεπτομέρειες πατώντας ΕΔΩ ή ΕΔΩ

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 18(5) του Νόμου, μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών από την
ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας Γνωστοποίησης, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει στον Υπουργό
Εσωτερικών αιτιολογημένη ένσταση κατά των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου 2020,
βασιζόμενη σε συγκεκριμένους λόγους.

Famagusta.News

Ροη Ειδησεων

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Λευκωσία Γεωργίου Σούλα Βασιλέως Παύλου Α'  12Α Λευκωσία 22672502 Παπαβαρνάβας Βαρνάβας Αρμενίας 67β Στρόβολος 22264999…

21 Δεκεμβρίου, 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου

Της Αναστασίας της Φαρμακολύτριας και του Αγίου Ζωίλου είναι σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου.Τα ονόματα που…

21 Δεκεμβρίου, 2024

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Λευκωσία Παφίτης Γιώργος Λυκαβυτού 42 Β Έγκωμη 22658161 Βασιλείου Αγγελική Χάρη Γρούτα 8, Κατ. 5…

21 Δεκεμβρίου, 2024

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Λευκωσία Μήτση Μάγδα Πινδάρου 18 Λευκωσία 22750672 Τρακκούδη - Κυπριανού Μαρία Αντρέα Αβρααμίδη 88Β Στρόβολος…

20 Δεκεμβρίου, 2024

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024

Λευκωσία Κυριακούδης Μιχάλης Πινδάρου  8 Λευκωσία 22344877 Γοτουχίδης Γεώργιος Αχαιών 5 Έγκωμη 22420303 Κουράτου Γιώργος…

19 Δεκεμβρίου, 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 19 Δεκεμβρίου

Της Οσίας Αγλαΐας της Ρωμαίας και του Αγίου Άρεως μάρτυρος είναι σήμερα, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου.Τα…

18 Δεκεμβρίου, 2024