Επαρχία Αμμοχώστου ή επαρχία Κοκκινοχωρίων;

α 2 Νέα Αμμοχώστου, Υπότιτλοι Ειδήσεων

Γράφει ο Λόρδος Είρων:

Με τη σημερινή του ανακοίνωση ο Δήμος Αμμοχώστου μας υπενθύμισε για ακόμη μια φορά ένα πράγμα: Δεν μπορούμε και δεν δικαιούμαστε να βάζουμε στο στόμα μας το όνομα της Αμμοχώστου! Άλλο Αμμόχωστος, άλλο Κοκκινοχώρια! Εδώ και 44, σχεδόν, χρόνια, από την ημέρα της κατάληψης της Αμμοχώστου από τους εισβολείς και την προσφυγοποίηση των δύο τρίτων των Αμμοχωστιανών στη Λεμεσό και του υπόλοιπου σε άλλα μέρη της Κύπρου, ορισμένοι έχουν την εντύπωση ότι η έδρα της επαρχίας Αμμοχώστου έχει μεταφερθεί (έστω προσωρινά) στη Λεμεσό και τη Λάρνακα. Εξάλλου εκεί εδρεύει το Δημαρχείο Αμμοχώστου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου, το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, το Κτηματολόγιο Αμμοχώστου και η Πολεοδομία Αμμοχώστου. Οτιδήποτε μη κατεχόμενο βρίσκεται εντός των ορίων της περιφέρειας της ουτοαποκαλούμενης επαρχίας Αμμοχώστου είναι Κοκκινοχώρια. Και για να μην παρεξηγηθούμε, σε αυτό δεν φέρουν καμία ευθύνη οι πρόσφυγες Αμμοχωστιανοί που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν για εξεύρεση καλύτερου μέλλοντος σε άλλες πόλεις.

Τουλάχιστον αυτό το στερεότυπο προώθησαν και διαμόρφωσαν τόσα χρόνια διάφορα λόμπι για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Κοκκινοχώρια, αμπελοπούλια, πατάτες, κολοκάσι και φθηνός τουρισμός. Αυτά διαθέτουμε. Για ανάπτυξη ούτε λόγος. Για πρόοδο ούτε λόγος. Για εμπλοκή στα πολιτιστικά δρώμενα ούτε λόγος.

Φυσικά η αυστηρή ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου για απαγόρευση της χρήσης του ονόματος “Καρναβάλι Αμμοχώστου” από την επαρχία στην οποία πραγματοποιείται (!) μόνο ερωτηματικά μπορεί να προξενήσει. Ποιος μπορεί να θέσει όρια ή να ζητήσει πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση του ονόματος της επαρχίας του; Ο Δήμος Αμμοχώστου από επιλογή μετέφερε την προσωρινή του έδρα στη Λεμεσό. Είναι αυτός παράγοντας απαγόρευσης χρήσης του ονόματος από τους 50 και πλέον χιλιάδες που διαμένουν μόνιμα στην ελεύθερη επαρχία; Ή μήπως πρέπει να διαχωρίσουμε, εν τέλει, την ελεύθερη από την προσφυγοποιημένη επαρχία;

Πάντως, το πρόβλημα πηγάζει από άλλους παράγοντες. Οι σχέσεις ΕΒΕΑ-ΤΕΒΕΑ, ο πόλεμος για τη μη μετακίνηση του Κτηματολογίου Αμμοχώστου από τη Λάρνακα στο Παραλίμνι, ο πόλεμος για τη μη μετακίνηση όλων των τμημάτων του Επαρχιακού Δικαστηρίου από τη Λάρνακα στο Παραλίμνι, όλα αυτά καταδεικνύουν πως τα Κοκκινοχώρια είναι ακόμη μία περιοχή που προσπαθεί να βρει τη χαμένη της ταυτότητα ξεπερνώντας τους σκοπέλους που ηθελημένα σπέρνουν τα ανταγωνιστικά λόμπι άλλων επαρχιών.

Πάντως ο Δήμαρχος Παραλιμνίου το είπε και το ετόνισε ουκ ολίγες φορές, ότι με τη διάνοιξη της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, όλες οι εκδηλώσεις που φέρουν το όνομα της επαρχίας (Καρναβάλι Αμμοχώστου, Ανθεστήρια Αμμοχώστου) θα παραχωρηθούν στον μητροπολιτικό Δήμο Αμμοχώστου. Εξάλλου, στην καρναβαλίστικη παρέλαση Αμμοχώστου, ο ίδιος ο Δήμος Παραλιμνίου παρέλασε με άρμα αφιερωμένο στην “Αμμόχωστο-Βασιλεύουσα”.

Ως επιμύθιο παραθέτω:
«Ότι κρικέλια δεν έχει η γης να την πάρει κανείς εις την πλάτη του, ούτε ο δυνατός, ούτε ο αδύνατος κι όταν είναι ο καθείς αδύνατος εις ένα πράγμα και μόνος του δεν μπορεί να πάρει το βάρος και παίρνει και τους άλλους και βοηθούν, τότε να μη φαντάζεται να λέγει ο αίτιος εγώ, αλλά να λέγει εμείς».
Ιωάννης Μακρυγιάννης

Το πιο κάτω βίντεο προβλήθηκε για πρώτη φορά κατά την παρουσίαση της μαρίνας Παραλιμνίου τον περασμένο μήνα και είναι δημιουργία της εταιρείας που ανέλαβε το έργο για τη μαρίνα του Παραλιμνίου. Επανεκτέλεση του γνωστού τραγουδιού της Αμμοχώστου από τον διάσημο έλληνα μουσικό Stereo Mike: