Επιτροπή κατεχόμενων δήμων: Ανησυχία για τις τουρκικές απειλές

Συνάντηση με Υπουργό Εσωτερικών

108003960 2930479713728221 1682061808442382892 o Κατεχόμενα, Τουρκικές προκλήσεις, Υπουργός Εσωτερικών

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κύριος Νίκος Νουρής, συναντήθηκε χθες στο γραφείο του με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, υπό τον Πρόεδρό της, Δήμαρχο Κυθρέας, Δρα Πέτρο Καρεκλά. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Λύσης, κ. Ανδρέας Καουρής, ο Δήμαρχος Λαπήθου, κ. Νεοπτόλεμος Κότσαπας, ο Δήμαρχος Καραβά, Δρ. Νίκος Χατζηστεφάνου, η Δήμαρχος Λευκονοίκου, κα Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, η Δήμαρχος Ακανθούς, κα Ελένη Χατζημιχαήλ, η Αντιδήμαρχος Κερύνειας, κα Μαρία Κουρούγιαννη Μουστάκα και ο Δημοτικός Γραμματέας Μόρφου, κ. Μήνος Σαββίδης.

Στην αρχή της συνάντησης ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την ανησυχία όλων για τις διαρκείς τουρκικές απειλές, προκλήσεις και παρανομίες στην περιοχή μας, όσο και για το ενδεχόμενο ανοίγματος της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου. Επίσης ανέπτυξε τις γενικές θέσεις της Επιτροπής σχετικά με το πολιτικό μας πρόβλημα, με ιδιαίτερη έμφαση στο δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων και των απογόνων τους στη σήμερα κατεχόμενη περιοχή,υπό συνθήκες ασφάλειας, ελευθερίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κάθε πολίτη.

Στη συνέχεια η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα που οι Κατεχόμενοι Δήμοι αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους και στην επιτέλεση του πολύμορφου τους έργου (κυρίως στο τομέα της διαφώτισης) αλλά και προβλήματα υποστελέχωσης που ορισμένοι Δήμοι έχουν.Επίσης, συζητήθηκε το θέμα λειτουργίας ενός «Ταμείου Αλληλεγγύης», προς όφελος των εκτοπισμένων και προς αποτροπή πώλησης περιουσιών στα κατεχόμενα, θέση που υποστηρίζουν και τα πολιτικά κόμματα που η Επιτροπή στο πρόσφατο παρελθόνσυνάντησε. Περαιτέρω συζητήθηκε η οικτρή κατάσταση σε διάφορους προσφυγικούς συνοικισμούς και η λήψη μέτρων για απάμβλυνση ή επίλυση των προβλημάτων αυτών. Το ίδιο θέμα συζήτησε πρόσφατα και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Ο Υπουργός εξέφρασε τη συμπαράσταση και εκτίμησή του στο δύσκολο και αξιέπαινο έργο που οι Κατεχόμενοι Δήμοι υπό δύσκολες συνθήκες επιτελούν και εκδήλωσε την πρόθεσή του για στενή συνεργασία και αποτελεσματική συνδρομή. Επίσης υποσχέθηκε ότι τα θέματα που τέθηκαν από την Επιτροπή θα μελετηθούν το ταχύτερο με τη δέουσα σοβαρότητα ώστε να υπάρξει πρόοδος στην επίλυση προβλημάτων.

Famagusta.News