Έρχονται Κύπρο, πάνε κατεχόμενα οι τουρίστες

DOC.20170809 .1392832 .GM0 0098 scaled exclusive, Θεόδωρος Τάκκας, ΚΟΤ, Ξενοδοχεία, ξενοδόχοι, Οδόφραγμα Δερύνεια, ΠΑΣΥΞΕ

Του Μαρίνου Παυλικκά*:

Μπορεί ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού να ανακοινώνει αυξήσεις στο τουριστικό ρεύμα για τη μέχρι στιγμής καλοκαιρινή περίοδο, όμως οι ξενοδόχοι δεν παρατηρούν την αναμενόμενη τουριστική άνοδο. Η συγκρατημένη αισιοδοξία, που επικρατεί τη φετινή χρονιά, μεταφράζεται περισσότερο σε μια μουδιασμένη τουριστική περίοδο, όπου η Μέση Ανατολή μετρά ακόμη τις πληγές της από τις αναταράξεις οι οποίες σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες αναμφίβολα ευνόησαν την τουριστική ροή προς τη χώρα μας.

Παρ’ όλα αυτά, οι ευνοϊκές αυτές συγκυρίες έχουν, κατά τη φετινή χρονιά, αντιστραφεί εξαιτίας της καταρρακωμένης αξίας του ρωσικού νομίσματος, της υποτιμημένης τουρκικής λίρας που οδηγεί στην προσέλκυση τουρισμού, των καλών καιρικών συνθηκών στην κεντρική Ευρώπη, της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Ρωσία και της επανεμφάνισης ανταγωνιστικών αγορών όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία.

Από την άλλη πρέπει να επισημανθεί ότι, σε περιπτώσεις που δεν παρουσιάζεται πληρότητα, αυτό οφείλεται και στην επέκταση των ξενοδοχειακών μονάδων και στη δημιουργία νέων κλινών, οι οποίες δεν έχουν πλήρως διατεθεί, γεγονός που από μόνο του ερμηνεύεται ότι μπορεί η φετινή χρονιά να είναι μεν μουδιασμένη, από την άλλη, όμως, οι ξενοδόχοι δεν φαίνονται να μην είναι ικανοποιημένοι, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συνθήκες που επικρατούν.

Πλασματικοί οι αριθμοί αφίξεων

Σε ανακοίνωσή του τον περασμένο μήνα, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού υπογράμμισε την αύξηση που καταγράφηκε, σύμφωνα με την Έρευνα Ταξιδιών, κατά τον μήνα Ιούνιο 2018 σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2017. Συγκεκριμένα, κατά τον φετινό Ιούνιο οι αφίξεις ανήλθαν στις 511.073 σε σύγκριση με 472.450 τον ίδιο μήνα πέρσι. Παράλληλα, έχει καταγραφεί αύξηση των περιηγητών από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 9,9%, από τη Σουηδία κατά 20,2% και από Πολωνία κατά 36,4%. Στην ανακοίνωσή του ο ΚΟΤ επεσήμανε και την αύξηση κατά το εξάμηνο Ιανουάριος – Ιούνιος κατά 12,4% σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2017 τα αεροδρόμια υποδέχθηκαν 1.463.206 ξένους επισκέπτες σε σχέση με 1.645.149 κατά το φετινό εξάμηνο.

Δεν μπορεί, βέβαια, να παραγνωριστεί η προσπάθεια που καταβάλλει ο ΚΟΤ ως προς τις ενέργειες προώθησης και προβολής για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας σε σχέση είτε με παραδοσιακούς είτε με νέους προορισμούς. Από την άλλη, όμως, οι επιχειρηματίες του τουρισμού θεωρούν ότι οι έρευνες που διεξάγονται επί των αφίξεων δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και δεν δίνουν ξεκάθαρη εικόνα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρη Λοϊζίδη, οι αριθμοί που παρουσιάζουν οι έρευνες της Στατιστικής Υπηρεσίας εμφανίζουν μια εικόνα κατά 30% αυξημένη σε σχέση με τις πραγματικές διανυκτερεύσεις. Η απόκλιση αυτή, κατά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ, οφείλεται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου, το ένα τρίτο, σχεδόν, των ξένων τουριστών που καταφθάνουν στη χώρα μας είτε διαμένουν σε μη αδειούχα και μη εγκεκριμένα καταλύματα είτε διαμένουν σε υποστατικά φιλικών ή συγγενικών προσώπων είτε μεταβαίνουν για διαμονή στα κατεχόμενα.

Ανέφερε, μάλιστα, πως υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στην εκροή τουριστών σε μη αδειούχα καταλύματα, καθώς έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός τους. Από την άλλη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόβλημα της απώλειας τουριστών, οι οποίοι καταφθάνουν μεν στα αεροδρόμια των ελεύθερων περιοχών, μεταβαίνουν δε με λεωφορεία για διαμονή σε ξενοδοχεία των κατεχομένων.

Ζητά εμπεριστατωμένη μελέτη ο ΠΑΣΥΞΕ

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Δώρος Τάκκας, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας θα επιφέρει ανυπολόγιστες ζημιές στο τουριστικό ρεύμα, καθώς μεγάλος αριθμός τουριστών θα προτιμούν να μεταβαίνουν στις κατεχόμενες περιοχές. Στο γεγονός αυτό, μάλιστα, φαίνεται να συμβάλλουν τόσο οι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές των προϊόντων των κατεχομένων, όσο και το χαμηλότερο κόστος με το οποίο θα επιβαρύνονται τα ταξιδιωτικά γραφεία που θα επιλέγουν το οδόφραγμα Δερύνειας αντί του υφιστάμενου οδοφράγματος των Στροβιλιών.

Το θέμα φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους ξενοδόχους, αφού ναι μεν δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, όμως το πρόβλημα έχει ήδη διαπιστωθεί, με συγκεκριμένες πτήσεις να καταφθάνουν στη χώρα μας και να μεταβαίνουν κατευθείαν στα κατεχόμενα.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρη Λοϊζίδη, ο Σύνδεσμος των Ξενοδόχων αναμένεται να ζητήσει από το κράτος εμπεριστατωμένη τεχνοκρατική μελέτη που να καταδεικνύει με επίσημα στοιχεία τους αριθμούς των τουριστών που μεταβαίνουν για διανυκτερεύσεις στα κατεχόμενα. Μάλιστα το θέμα απασχόλησε τον Σύνδεσμο κατά τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας.

* Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής (29/7/2018)