ΑΚΕΛ Φρενάρους: Υπέρ της συνένωσης Δερύνειας-Φρενάρους-Αχερίτου

Διαφωνία και προβληματισμό για την ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Φρενάρους εκφράζει το τοπικό ΑΚΕΛ

Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Untitled 10 exclusive, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Διαφωνία στην απόφαση τυο Κοινοτικού Συμβουλίου Φρενάρους που υποστηρίζει τη συνένωση και των εννέα τοπικών αρχών της ελεύθερης Αμμοχώστου σε ενιαίο Δήμο αλλά και στο κατά πόσον η απόφαση που λήφθηκε ήταν ομόφωνη υποστηρίζει μέσω ανακοίνωσής του το ΑΚΕΛ Φρενάρους.

Διαβάστε επίσης: ΦΡΕΝΑΡΟΣ: Ομόφωνα υπέρ ενιαίου Δήμου στην ελ. Αμμόχωστο

Αυτούσια η ανακοίνωση:

“Η Κομματική Οργάνωση του ΑΚΕΛ Φρενάρους, συζήτησε σε πρόσφατη συνεδρία της, τις εξελίξεις που αφορούν το θέμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε εν όψει των εξελίξεων που προδιαγράφονται στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του Κοινοτικού Συμβουλίου Φρενάρους, με την οποία διατείνεται ότι αποφάσισε ομόφωνα όπως υποστηρίξει τη δημιουργία ενός μόνο δήμου στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας ως ΑΚΕΛ σε σχέση με το εν λόγω θέμα και προς άρση των όποιων παρεξηγήσεων.

Χωρίς να αμφισβητούμε στο ελάχιστο τη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοτικού Συμβουλίου, θεωρούμε πως η επίκληση και η έμφαση που δόθηκε στην ανακοίνωση του όρου «ομόφωνη», είναι τουλάχιστον παραπλανητική και δημιουργεί εντυπώσεις που πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα.

Πρώτον, η εν λόγω συνεδρία στην οποία πάρθηκε η απόφαση, πραγματοποιήθηκε στα πολύ αρχικά στάδια της συζήτησης για τη Μεταρρύθμιση, πριν ακόμα η κυβέρνηση καταθέσει το οποιονδήποτε νομοσχέδιο για συζήτηση στην βουλή.

Δεύτερον και το πιο κύριο, στην τελευταία συνεδρία, παρόντες ήταν μόνο τα πέντε από τα εννέα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου (συμπεριλαμβανομένου του Κοινοτάρχη), που από τα οποία τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του Κοινοτάρχη για υποστήριξη του ενός ενιαίου δήμου στην περιοχή τα δύο μέλη, ενώ τα άλλα δύο παρόντα τήρησαν αποχή στην εν λόγο πρόταση.

Στη δική μας αντίληψη το να παίρνεται μία απόφαση για ένα τόσο σοβαρό θέμα με οριακή απαρτία και με τη σύμφωνο γνώμη μόνο των τριών εκ των εννέα μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου και μάλιστα να παρουσιάζεται και ως ομόφωνη, πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί, εκτός από παραπλανητική.

Είναι απαράδεκτο κάποιοι να επικαλούνται, χρηστή διοίκηση, ορθολογιστική ανάπτυξη και βιωσιμότητα του ενός δήμου στην Επαρχία μας από την στιγμή, που κοσμούν την πλειοψηφία των σελίδων στην ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή σκάνδαλα και διαπλοκή συγκεκριμένου δήμου, που μέχρι σήμερα παραμένουν ατιμώρητα και με την κυβέρνηση να σφυρά αδιάφορα και εκτός τούτου το σενάριο του ενός δήμου είναι απομακρυσμένο από την στιγμή που η Αγία Νάπα, η Σωτήρα και το Λιοπέτρι έχουν κλειδώσει την δική τους συνένωση.

Επί της ουσίας όμως, θεωρούμε αδιανόητο στο όνομα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης να βλέπουμε μόνο αριθμούς και να αναδεικνύονται ως το μοναδικό θέμα. Εμείς εκτιμούμε ότι πρώτιστη αρχή πρέπει να είναι, η τοπική αρχή κοντά στον δημότη και αντίστροφα ο δημότης κοντά σε εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις. Πέραν τούτου πρέπει να διασφαλιστούν ζητήματα χρηστής διοίκησης, αυτοτέλειας, ζητήματα που τέθηκαν από την αρχή ως προϋπόθεση για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για αυτό η δημιουργία ενός δήμου που να αποτελείται από την Δερύνεια, Φρέναρος και Βρυσούλες θεορούμε ότι θα περιλαμβάνει τα πιο πάνω και πιστεύουμε ότι θα είναι καθόλα βιώσιμος.

Με την θέση αυτή θα κρατήσουμε και την φλόγα της επανενώσης μας με την πρωτεύουσα της επαρχίας μας άσβεστη ενόσω το πολιτικό μας πρόβλημα παραμένει άλυτο και η πρωτεύουσα της επαρχίας μας παραμένει υπό κατοχή.

Θεωρούμε πως η μετάβαση της κοινότητας μας στη νέα εποχή που θα φέρει μαζί της η Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να υλοποιηθεί διαφορετικά παρά από την συνένωση μας με άλλες όμορες κοινότητες στον Δήμο Δερύνειας μακριά από αδιαφανείς διαδικασίες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

ΑΚΕΛ Φρενάρους, 16 Δεκεμβρίου 2021″