Το Φρέναρος απέκτησε το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κύπρου (βίντεο)

α 5 ΑΗΚ, Νέα Αμμοχώστου, Περιβάλλον, Φωτοβολταϊκά

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο που έχει εγκατασταθεί μέχρι τώρα στην Κύπρο, συνολικής ισχύος 4.4 MWp, είναι πλέον διασυνδεδεμένο με το δίκτυο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Το Φ/Β πάρκο ανήκει στην εταιρεία CYPV Energy Ltd, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον Όμιλο GDL Green Energy Group. Η εταιρεία SunTechnics Ltd, θυγατρική του ομίλου GDL Green Energy Group, είναι η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση και αυτού του μεγαβατικού Φ/Β πάρκου.

Το φωτοβολταϊκό αυτό πάρκο, καθώς επίσης και τα άλλα δύο έργα της εταιρείας CYPV Energy Ltd συνολικής ισχύος 3MW, χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως είναι η πρώτη φορά που η EBRD επενδύει στην Κύπρο στη φωτοβολταϊκή τεχνολογία.

Η υλοποίηση αυτών των φωτοβολταϊκών πάρκων προσφέρουν πολλαπλά κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Η στροφή προς την «πράσινη» παραγόμενη ενέργεια ανοίγει επιπλέον θέσεις εργασίας στο νησί και συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κύπρου που βρίσκεται στο Φρέναρος εκτιμάται ότι θα εξοικονομεί περίπου 5.500 τόνους CO2 ανά έτος λειτουργίας, το οποίο ισοδυναμεί με απορρόφηση αυτής της ποσότητας CO2 από 11.000 στρέμματα δάσους, που ισοδυναμούν με την σειρά τους με 1.100.000 δέντρα.

Έχουν εγκατασταθεί 12756 φωτοβολταϊκά πλαίσια RECOM Amur Leopard RCM-345-6MA-SW ισχύος αιχμής 345Wp έκαστο, τα οποία θα διοχετεύουν την παραγόμενη ενέργειά τους σε 85 μετατροπείς ABB TRIO – 50.0 – TL-OUTD.

Μετά τη σύνδεση με το δίκτυο της ΑΗΚ, εκτιμάται ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο θα εξοικονομεί περίπου 4.630 τόνους CO2 ανά έτος λειτουργίας.

Η εταιρεία CYPV Energy Ltd με την ολοκλήρωση και αυτού του φωτοβολταϊκού πάρκου, κάνει πράξη το όραμα της για μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις στην Κύπρο με χρήση φωτοβολταϊκών και ενισχύει την ισχυρή δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση τροχοδρομώντας ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις στο άμεσο μέλλον συνολικής ισχύος 25MW. Πλέον η εταιρεία, με την ολοκλήρωση των τριών έργων της συνολικής ισχύος 7.4MW, καθίσταται η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα στην Κύπρο.

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο από την έναρξη μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου:

Famagusta.News / Β2green.gr