ΦΡΕΝΑΡΟΣ: Mαθητές γυμνασίου μοιράζονται τις εμπειρίες τους από το Erasmus στην Γερμανία (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μαθητές από την Κύπρο συναντούν μαθητές από την Γερμανία για να κάνουν απτή τη «βιωσιμότητα»

Εικόνα14 exclusive

Μαθητές από την Κύπρο και τη Γερμανία κάνουν απτή τη «βιωσιμότητα» στο Betzdorf, Γερμανία.

Για πρώτη φορά, το Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωάννου, επισκέφθηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ το σχολείο IGS Betzdorf-Kirchen, που βρίσκεται στις κοινότητες Betzdorf-Kirchen στη Γερμανία.

Η ομάδα του σχολείου αποτελείτο από 7 μαθητές/μαθήτριες, 2 συνοδούς εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή. Η παραμονή τους, χαρακτηρίστηκε από πολλή ενέργεια και σε συνεργασία με τους Γερμανούς εταίρους μας, πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις.

Το τελικό αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων, παρουσιάστηκε στο κοινό την τελευταία μέρα της επίσκεψής τους, στην εβδομαδιαία αγορά στο Betzdorf.

Εικόνα1 exclusive Εικόνα2 exclusive

Πρώτη γνωριμία με το σχολείο και το εκπαιδευτικό σύστημα στο BetzdorfKirchen στη Γερμανία.

Αρχικά, και πριν ακόμα πραγματοποιηθεί το ταξίδι, οι μαθητές των δυο σχολείων, σε διαδικτυακές συναντήσεις, αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες σχετικά με την έννοια της βιωσιμότητας και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να είναι μια πόλη ή ένα νησί βιώσιμο. Στο νησί αυτό οι κάτοικοι αξιοποιούν για την επιβίωσή τους τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τη γεωργία και την αλιεία.

Εικόνα3 exclusive Εικόνα4 exclusive

Γνωριμία των μαθητών, συζήτηση για το θέμα τους και έναρξη δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα, κατασκευάστηκε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, ένα αιολικό πάρκο για παραγωγή αιολικής ενέργειας και ένα ηλεκτρικό τρένο. Κατασκεύασαν επίσης μικρά σπίτια με φωτοβολταϊκά. Η ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας παρουσιάστηκε με την καλλιέργεια μαρουλιού, με την εκτροφή αγελάδων και με την ένταξη στο σκηνικό ψαράδων να αλιεύουν τόσο στη στεριά όσο και στην θάλασσα.

Εικόνα5 1 exclusive

Επιπλέον, οι συνεργαζόμενες ομάδες χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά (μπουκάλια & κουτάκια ποτών) έφτιαξαν όμορφα βάζα, τα οποία ζωγράφισαν ευφάνταστα, αλλά και οκτώ φωλιές πουλιών, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους των σχολείων την επόμενη σχολική χρονιά. Τέλος, κατασκεύασαν από παλέτες υπερυψωμένους ανθώνες, που στην πρόσοψή τους ζωγραφίστηκαν  οι σημαίες των δυο χωρών.

Εικόνα6 exclusive Εικόνα7 exclusive

Κατασκευή φωλιών και υπερυψωμένων ανθώνων με τις σημαίες των δυο χωρών.

Εικόνα8 exclusive Εικόνα9 exclusive

Το τελικό αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων μας παρουσιάστηκε στο κοινό την τελευταία μέρα της επίσκεψής μας, στην εβδομαδιαία αγορά στο Betzdorf.

Εκτός από τις κατασκευές, οι μαθητές του σχολείου παρακολούθησαν μαθήματα Χημείας, όπου έκαναν μαζί με τους μαθητές από την Γερμανία, πειράματα. Επίσης, η Κυπριακή αποστολή επισκέφθηκε την Κολωνία και την Βόννη.

Εικόνα10 exclusive Εικόνα11 exclusive

Πειράματα Χημείας

Εικόνα12 36 exclusive

 Βόννη: Μουσείο Beethoven  
Εικόνα13 exclusiveΚολωνία: Καθεδρικός Ναός

Πρέπει να τονιστεί ότι σε όλες τις δραστηριότητες οι μαθητές αντιμετώπισαν την γλωσσική πρόκληση χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού οι συζητήσεις μεταξύ τους έγιναν στην Αγγλική γλώσσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σεπτέμβριο του 2022 οι Γερμανοί εταίροι, καθηγητές και μαθητές, θα επισκεφθούν το “Γυμνάσιο Κοκκινοχωριών Πάνου Ιωάννου” στο Φρέναρος για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στους φιλοξενούμενούς μας να γνωρίσουν τόσο το εκπαιδευτικό σύστημα και τη σχολική ζωή της Κύπρου, αλλά και κάποιους ιστορικούς χώρους.

Μερικές από τις εμπειρίες των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα:

Μαρία Σ. : “Από το ταξίδι  μου στη Γερμανία, στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ προσκόμισα μόνο θετικές εντυπώσεις. Γνώρισα την δομή και λειτουργία ενός σχολείου στο Εξωτερικό και ήρθα σε επαφή με τον πολιτισμό και την κουλτούρα ενός άλλου λαού. Είχα την τύχη να παρακολουθήσω μαθήματα χημείας στο σχολικό εργαστήριο και ομολογώ ότι ήταν εξαιρετικά. Είδα και γνώρισα άτομα από όλον τον κόσμο καθώς το σχολείο είναι πολυπολιτισμικό και φιλοξενεί μαθητές με ρίζες από όλο τον κόσμο,  έχτισα δυνατές φιλίες και μοιράστηκα αξέχαστες στιγμές μαζί με τους συμμαθητές μου. Πραγματικά νιώθω τόσο τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω τέτοια εμπειρία. Οι Γερμανοί εταίροι μας ξενάγησαν σε διάφορα μέρη, φάγαμε μαζί τους, χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς και περάσαμε δημιουργικό χρόνο μαζί. Είχαμε όλοι την ανάγκη να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα του σχολείου και να κάνουμε κάτι διαφορετικό και πραγματικά ανταμειφθήκαμε με τον καλύτερο τρόπο! Το Erasmus+ ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσα να έχω κάνει στον εαυτό μου. Ήταν ένα σχολείο ζωής και μια εμπειρία που ο καθένας πρέπει να ζήσει.”

Χρυστάλλα Π. : “Το ταξίδι στην Γερμανία που πήγαμε με τους δάσκαλους μας ήταν μια μοναδική εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Το σχολείο στο Betzdorf ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Οι αίθουσες τους ήταν πλήρως εξοπλισμένες και το σχολικό σύστημα τους ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό στην Κύπρο Κατά την διάρκεια του ταξιδιού οι Γερμανοί μαθητές μας έδειξαν μονό αγάπη και σεβασμό. Περάσαμε υπέροχα και φτιάξαμε δεσμούς με παιδιά που δεν θα γνωρίζαμε υπό άλλες συνθήκες. Ανυπομονούμε όλοι οι μαθητές να δούμε τους Γερμανούς μαθητές και πάλι τον Σεπτέμβρη και ελπίζουμε ότι και αυτοί θα περάσουν όσο καλά περάσαμε και εμείς.”

Μαρία Θ. : “Κάποια στιγμή όλα τα μαγικά ταξίδια φανούν στο τέλος τους. Στο τέλος αυτού του ταξιδιού απέκτησα μοναδικές, αξέχαστες εμπειρίες. Είμαι πολύ ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω την νοοτροπία, τον τρόπο ζωής, το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και την κουλτούρα των Γερμανών φίλων μας, ζώντας υπέροχες στιγμές μαζί τους. Δημιουργήσαμε ακόμη μοναδικές σχέσεις τόσο με τα παιδιά της ομάδας τόσο και με τους Γερμανούς.”

Λοΐζος Λ. :Δεν περίμενα ένα ταξίδι να με ενθουσιάσει τόσο πολύ. Οι απίστευτες και φανταστικές εμπειρίες που πήρα ποικίλουν. Τόσο τα καταπράσινα τοπία όσο και οι λίμνες μου κίνησαν το ενδιαφέρον.  Αποκορύφωμα αυτού του ταξιδιού είναι οι ισχυρές σχέσεις οι οποίες δημιουργήσαμε με τους μαθητές από εκεί. Είδαμε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται. Μάθαμε τα ήθη και τα έθιμα τους. Ακόμη, γευτήκαμε την Γερμανική παραδοσιακή κουζίνα.”

Κωνσταντίνος Ν. : “Το ταξίδι στη Γερμάνια με το Erasmus+ ήταν μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία για εμάς τους μαθητές. Το ταξίδι αυτό μας μας έδωσε την ευκαιρία να  γνωρίσουμε το σχολικό σύστημα της  Γερμανίας, καθώς επίσης να δημιουργήσουμε  νέες  φίλιες. Μέσα από το ταξίδι μας είδαμε πολλά αξιοθέατα και μεγάλες πόλεις. Το σημαντικότερο όμως για εμένα ήταν ότι δημιουργήσαμε  νέες φιλίες και μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες που συμμετείχαμε, να έρθουμε πιο κοντά ο ένας με τον άλλο. Νιώθω  πολύ τυχερός που μου δόθηκε η ευκαιρία να είμαι μέλος σε αυτό το πρόγραμμα  και να ζήσω αυτές τις αξέχαστες στιγμές.”

Αντωνία Θ. : “Το ταξίδι με το Erasmus+ στη Γερμανία ήταν μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία που λίγοι μαθητές έχουν την ευκαιρία να ζήσουν. Αυτό το ταξίδι μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μαθητές από άλλο σχολείο, νέες πόλεις και αξιοθέατα. Επίσης είχαμε τη δυνατότητα να μάθουμε τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων τους και να αναγνωρίσουμε διαφορές και ομοιότητες σε σχέση με το δικό μας σύστημα. Το πιο σημαντικό για εμένα ήταν η δημιουργία μιας νέας φιλίας με τους μαθητές της Γερμανίας  και οι διάφορες δραστηριότητες που έγιναν για να έρθουμε πιο κοντά και δημιουργήσουμε νέες εμπειρίες. Το Erasmus+ μας δίνει μοναδικές εμπειρίες και νιώθω τυχερή που ήμουν μια από τις μαθήτριες που επισκέφθηκαν τη χώρα αυτή.”