Φθηνότερη η επ. Αμμοχώστου στην ενοικίαση γραφείου

Ακριβότερη επιλογή παραμένει η Λεμεσός με 18 ευρώ ανά τμ, ακολουθεί η Λευκωσία, φθηνότερη η Αμμόχωστος

Enoikiasi Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, Ενοικίαση Γραφείου

Αυξημένη η ζήτηση για ενοικιάσεις γραφείων Grade A το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2018. Σύμφωνα με στοιχεία της Danos Office Real Estate, η αγορά γραφείων στην Κύπρο αναπτύσσεται σημαντικά. Η ζήτηση για ενοικιάσεις γραφείων Grade A είναι αυξημένη σε σχέση με το 2ο εξάμηνο του 2018 ενώ η ζήτηση για αγορά γραφείων πρώτης κλάσης σε προνομιακές περιοχές που αποφέρουν εισόδημα με ποσοστό απόδοσης μεταξύ 5,5 – 7% συνεχίζει να υφίσταται και το 1ο εξάμηνο του 2019.

Κατά το 2018 αλλά και σε συνέχεια στο 2019 παρατηρείται μεγάλη γραφειακή ανάπτυξη, με πολυτελέστατα κτίρια τα οποία κάποια είναι στα σκαριά, κάποια στα χαρτιά, ενώ σε άλλα οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν προχωρήσει σημαντικά. Eκτιμάται δε ότι τα ψηλά κτήρια που έχει ή που θα αποκτήσει στο άμεσο ή στο μακρινό μέλλον η Κύπρος αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα της. Όσο αφορά τις τιμές ενοικιάσεως γραφείου αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι η αυξημένη ζήτηση συνοδεύεται και με αύξηση της τιμής ενοικιάσεως. Ακριβότερη επιλογή παραμένει όπως και το 2018 η Λεμεσός με 18 ευρώ ανά τμ, και ακολουθεί η Λευκωσία με 15 ευρώ ανά τμ. Φθηνότερες επιλογές είναι η Λάρνακα και η Πάφος όπου η ενοικίαση γραφείου κοστίζει 12 ευρώ ανά τμ και η Αμμόχωστος με 10 ευρώ ανά τμ. Η μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος ενοικίασης σημειώνεται σε Αμμόχωστο και Πάφο σε σχέση με το 2018, όπου το ενοίκιο γραφείου ήταν στα 7 ευρώ ανά τμ και 9 ευρώ ανά τμ αντίστοιχα. Αύξηση αν και σε μικρότερο βαθμό σημείωσε και η Λάρνακα, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2018 το κόστος ενοικίασης γραφείου κόστιζε 2 ευρώ φθηνότερα. Μικρή αύξηση παρουσίασαν και οι τιμές γραφείου στην Λευκωσία.

times grafeiwn Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, Ενοικίαση Γραφείου

Όσον αφορά τις τιμές αγοράς γραφείου ανά τμ, καταγράφεται σημαντική μείωση στο κόστος ανά τμ. Συγκεκριμένα το 2018 η τιμή αγοράς γραφείου ήταν στις 5 χιλιάδες ευρώ ανά τμ για την Λεμεσό ενώ το 2019 εκτιμάται στα 3,5 χιλιάδες ευρώ. Σημαντική μείωση καταγράφεται σε όλες τις επαρχίες. Η Λευκωσία καταγράφεται μείωση 500 ευρώ (3000 ευρώ/τμ), μείωση 600 ευρώ καταγράφεται στην Λάρνακα (2000 ευρώ/τμ. Οι τιμές αγοράς στην Αμμόχωστο έπεσαν από 2000 ευρώ/τμ στα 1500 ευρώ/τμ ενώ στην Πάφο από 2100/τμ στα 1800 ευρώ/τμ.

Πιο ακριβή η Λήδρας

Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2018, παρατηρείται μεγαλύτερη διακύμανση των τιμών ενοικίασης καταστημάτων σε Λευκωσία και Λεμεσό ωστόσο τόσο το 2018 όσο και το 2019 η οδός Λήδρας είναι η ακριβότερη εμπορική οδός, τουλάχιστον για τα ενοίκια. Συγκεκριμένα το 2018, οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο ήταν 20-25 ευρώ/τμ στην Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και στην Στασικράτους. Πιο ακριβά τα ενοίκια στην οδό Λήδρας, που κυμαίνονται από 30-35 ευρώ ανά τμ. Στην Λεωφόρο Ανεξαρτησίας στη Λεμεσό οι τιμές κυμαίνονται από 20-40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Φέτος οι τιμές ενοικίασης είναι από 10-60 ευρώ ανά τμ για την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, 15-40 ευρώ ανά τμ για την Στασικράτους και 20-70 ευρώ για την Λήδρας. Στην Λεωφόρο Ανεξαρτησίας στην Λεμεσό οι τιμές κυμαίνονται από 20-60 ευρώ ανά τμ.

enoikiasis katastima Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, Ενοικίαση Γραφείου

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι κατά το 1ο εξάμηνο του 2019 έχει αυξηθεί η πληρότητα στις κύριες εμπορικές αρτηρίες των μεγάλων πόλεων. Καταγράφεται επίσης ότι συνεχίζεται η ελκυστικότητα και η τάση των καταναλωτών προς τα Εμπορικά Κέντρα και τα Πολυκαταστήματα, αφού πλέον οι καταναλωτές προτιμούν πιο άνετες συνθήκες για τα ψώνια τους και τα συνδυάζουν παράλληλα με ψυχαγωγία. Η εύκολη στάθμευση, η πρόσβαση σε κλιματιζόμενους χώρους, η επίσκεψη σε ένα μόνο χώρο όπου κανείς συνδυάζει ψώνια, διασκέδαση και φαγητό κάτω από τον ίδιο χώρο, κάνουν τα Εμπορικά Κέντρα ιδανικά και κατάλληλα για όλες τις ηλικίες. Επίσης, σύντομα αναμένεται η ανέγερση «Εκπτωτικών Εμπορικών Χωριών» π.χ. Neo Plaza και στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ