Γαλανός: “Είναι καιρός να ακουστεί η φωνή του προσφυγικού κόσμου”

imagew 2 Αλέξης Γαλανός, Δήμος Αμμοχώστου, Πρόσφυγες

Την αγωνία τους για τη στασιμότητα στο Κυπριακό και στο θέμα της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου εξέφρασαν την Τρίτη οι Αμμοχωστιανοί, σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος της κατεχόμενης πόλης, στη Λεμεσό, με τον Δήμαρχο Αλέξη Γαλανό να δηλώνει πως “είναι η ώρα ν` ακουστεί η φωνή του προσφυγικού κόσμου και να υψώσουμε ανάστημα”.

Η εκδήλωση, με τίτλο “45 χρόνια με τα κλειδιά των σπιτιών μας στο χέρι – Φτάνει πια να είμαστε πολίτες Β’ κατηγορίας” είναι συνέχεια των κινητοποιήσεων που εξήγγειλε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου για κοινές δράσεις από κατεχόμενους Δήμους και κοινότητες, με στόχο τη διεκδίκηση των δικαίων και δικαιωμάτων των προσφύγων για επιστροφή.

Στην ομιλία του, ο κ. Γαλανός ανέφερε πως “για εμάς ένα είναι το κόμμα μας απόψε, ένα μεγάλο κόμμα που λέγεται Κύπρος” και διερωτήθηκε αν όλοι έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους ότι έκαναν όσα έπρεπε να γίνουν τόσα χρόνια “για να προχωρήσουμε, για να βάλουμε στο εδώλιο του κατηγορουμένου την Τουρκία”. Έχουμε άραγε, συνέχισε, κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, το 550 και 789; διερωτήθηκε.

Υποδεικνύοντας πως σε πρόσφατες προσπάθειες σε διεθνή βήματα για επαναφορά του θέματος της Αμμοχώστου η απάντηση ήταν ότι το Κυπριακό ήταν λυμένο και φτάνει η στιγμή της επιστροφής, ο Αλέξης Γαλανός ανέφερε πως οι εξελίξεις δείχνουν ότι “κάτι δεν πάει καλά, κάπου υπήρξε ένας εμπαιγμός”.

“Ξαφνικά βρεθήκαμε προ ενός μεγάλου αδιεξόδου και αντιμέτωποι με τουρκικά σχέδια εποικισμού της Αμμοχώστου στο πολύ κοντινό μέλλον, πράγματα τα οποία ήδη συζητούν σε διάφορους διπλωματικούς κύκλους”, συμπλήρωσε.

Διερωτήθηκε κατά πόσο θα πρέπει να ψηλώσουμε τα χέρια και να πούμε πως όλα έχουν τελειώσει “ή θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι μας μια εκστρατεία και να δοθεί ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχουν δυο κόσμοι στην Κύπρο, ότι δεν υπάρχει ο κόσμος που γλεντά, που περνά καλά, που βρίσκεται μέσα σε ευδαιμονισμό, ενώ ένας άλλος κόσμος πενθεί ακόμα τα χαμένα του σπίτια, τα παιδιά του, τη ζωή του, τις χαμένες ευκαιρίες”.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου τόνισε πως είναι καιρός να υψώσουμε ανάστημα και να ακουστεί η φωνή του προσφυγικού κόσμου, όσον αφορά τη διεκδίκηση των δικαίων του.

“Η Αμμόχωστος είναι μπροστά, δίπλα μας οι υπόλοιποι κατεχόμενοι Δήμοι και κοινότητες, κοινός είναι ο σκοπός, μια είναι η Κύπρος και σαν μια πρέπει να την βλέπουμε, δεν μπορούμε να την χωρίσουμε σε δυο”, ανέφερε, και σημείωσε ότι η όποια σκέψη διαίρεσης της Κύπρου “τρώει τη ψυχή του πρόσφυγα”.

Ακολούθησε διάλογος με το κοινό, το οποίο έθεσε τους προβληματισμούς και τις σκέψεις του γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό , αλλά και προτάσεις γύρω από το σχέδιο δράσης που ξεκίνησε να υλοποιεί ο Δήμος Αμμοχώστου.

Famagusta.News / ΚΥΠΕ