Γεν. Νοσοκομείο Αμμοχώστου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη λειτουργία του

Από χθες το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου έχει εκκενωθεί σχεδόν πλήρως με τους ασθενείς να μεταφέρονται σε άλλα νοσηλευτήρια, όπως ανέφερε και η Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη.

Διαβάστε επίσης: Δ/ντρια Υπ.Υγείας για Νοσοκομείο Αμμοχώστου: «Εκκενώθηκε και είναι πανέτοιμο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες για επέκταση του αριθμού των κλινών. Μέρος του νοσοκομείου έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο για διαχωρισμό των δωματίων ώστε τετράκλινα δωμάτια να μετατραπούν σε εξάκλινα με ειδικά διαχωριστικά.

Εκκένωση και στελέχωση με ιατρικό προσωπικό

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετά την εκκένωση της Γυναικολογικής και Παιδιατρικής πτέρυγας, χθες ολοκληρώθηκε και η εκκένωση της καρδιολογικής και παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου.

Επίσης, το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, μετά τον καθορισμό του ως Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό, στελεχώνεται με επιπλέον ιατρικό προσωπικό και συγκεκριμένα με Λοιμοξιολόγο, δύο Πνευμονολόγους, Τέσσερεις Παθολόγους, πέντε Καρδιολόγους καθώς και με Ψυχολόγο, ενώ το στοίχημα για το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ είναι η προστασία ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού από τον κορωνοϊό καθώς αποτελεί το σημαντικότερο τμήμα στη χώρα αυτή την στιγμή για την αντιμετώπιση και θεραπεία της επιδημίας.

Μέτρα από τον ΟΚΥπΥ για τη λειτουργία των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων

Για τον λόγο αυτό σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), στη βάση των αξιολογήσεων της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης αποφάσισε τα ακόλουθα αναφορικά με την λειτουργία των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων, τα οποία έχουν άμεση ισχύ:

  • Αυστηρή απαγόρευση επισκεπτηρίου (επίσκεψη σε ασθενείς που νοσηλεύονται) σε όλα τα Δημόσια Νοσηλευτήρια μέχρι επαναξιολόγησης του μέτρου.
  • Συνέχιση απολύμανσης σε όλα τα Δημόσια Νοσηλευτήρια βάσει προγράμματος.
  • Για όλα τα προγραμματισμένα μη επείγοντα ραντεβού Εξωτερικών Ιατρείων Ειδικοτήτων, εισαγωγές και χειρουργεία όλων των ειδικοτήτων, θα προσέλθουν μόνο οι ασθενείς οι οποίοι θα τύχουν ενημέρωσης από τις αντίστοιχες Κλινικές των Νοσηλευτηρίων. Εξαίρεση αποτελούν οι ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά και νεφρολογικά προβλήματα, καθώς και άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως παραπληγικοί.
  • Ανάγκες ρουτίνας των δικαιούχων που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού σε Ειδικούς Ιατρούς του Οργανισμού και που αφορούν πχ σε συνταγογράφηση, παραπεμπτικά κλπ θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, από τον θεράποντα ιατρό και οι ασθενείς θα ενημερώνονται τηλεφωνικά.
  • Χειρουργικές επεμβάσεις θα γίνονται μόνο σε επείγοντα περιστατικά για ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο ή σύμφωνα με το ιστορικό του ασθενή, ο θεράπων ιατρός κρίνει ότι θα πρέπει να τύχει άμεσης ιατρικής εξέτασης ή/και χειρουργικής επέμβασης για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του/της (όπως κακοήθης όγκος, υπέρηχος καρδίας, βιοψία, κ.α.).
  • Οι ειδικές θυρίδες φαρμακείων στα Νοσηλευτήρια  θα λειτουργούν μόνο για χρόνιους ασθενείς.

Διαβάστε επίσης: Γεν. Νοσοκομείο Αμμοχώστου: Αναβάλλονται όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού

Ποια τμήματα λειτουργούν

Συγκεκριμένα για το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου ο ΟΚΥπΥ ότι συνεχίζει την λειτουργία του ως νοσοκομείο αναφοράς για επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Επιπρόσθετα, στο νοσοκομείο λειτουργεί το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, καθώς και η Μονάδα αιμοκάθαρσης.

Εξάλλου σε ανακοίνωσή του το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου χθες αναφέρει τα εξής:

  • Από την Τρίτη 17/03/2020 μέχρι και την Δευτέρα 23/03/2020 αναβάλλονται όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία, το Ακτινολογικό Τμήμα και το Τμήμα Φυσιοθεραπείας.
  • Το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, η Μονάδα Αιμοκάθαρσης, το Νοσοκομειακό Εργαστήριο και το Φαρμακείο θα λειτουργούν κανονικά.
  • Οι έγκυες γυναίκες που είχαν προγραμματισμένο ραντεβού στο Γ.Ν. Αμμοχώστου από τις 17/03/2020 μέχρι και τις 27/03/2020, να επικοινωνούν με το Μαιευτικό Τμήμα του Γ.Ν. Λάρνακας, στο τηλέφωνο 24800412 για να κλείνουν ραντεβού. Η εξέταση τους θα γίνεται από τους Γυναικολόγους του Γ.Ν. Αμμοχώστου.
  • Οι ασθενείς που έχουν συμπτώματα του κορωνοϊού και παραπέμπονται από το 1420 στο Ιατρείο Λοιμωδών Νοσημάτων στον υπόγειο χώρο του Γ.Ν. Αμμοχώστου για λήψη δείγματος, παρακαλούνται να προσέρχονται στο εν λόγω ιατρείο από την μπάρα εισόδου που οδηγεί απευθείας στο υπόγειο (πριν από τις Πρώτες Βοήθειες).

Επίσης, στην ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου επισημαίνεται ότι πρώτο μέλημα είναι η προφύλαξη των ασθενών αλλά και του προσωπικού από τον κορωνοϊό και για τον λόγο αυτό παρακαλεί το κοινό να προσέρχεται στο Νοσοκομείο μόνο όταν είναι επείγουσα ανάγκη.

Διαβάστε επίσης: Νοσοκομείο Αμμοχώστου: Έλαβαν εξιτήριο οι δύο ασθενείς με κορωνοϊό – Πού θα μεταφερθούν

Εξιτήριο για δύο ασθενείς με κορωνοϊό

Γύρω στις 6, περίπου, το απόγευμα της Δευτέρας, δύο από τους ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονταν από την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020 ως επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού έλαβαν μερικώς εξιτήριο καθώς μεταφέρθηκαν στις εξοχικές κατοικίες της ΔΕΟΚ στις Πλάτρες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα ως χώροι καραντίνας και θα παραμείνουν εκεί εφόσον συμπληρώσουν τις δεκατέσσερεις συνολικά ημέρες περιορισμού και θα λάβουν εξιτήριο για να πάνε στα σπίτια τους μόνο εφόσον διενεργηθεί νέα εξέταση για κορωνοϊό και το δείγμα βγει αρνητικό.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Famagusta.News, γύρω στις 22:30 τη νύχτα της Δευτέρας, διακομίστηκε με ειδικό ασθενοφόρο 28χρονος ο οποίος νοσηλευόταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Famagusta.News

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024