Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου: Εκκενώθηκε Γυναικολογική-Παιδιατρική πτέρυγα

Σε Νοσοκομείο Αναφοράς έχει οριστεί το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου σε περίπτωση επιδημίας ή πανδημίας του νέου κορωνοϊού Covid-19

IMG 6758 scaled Coronavirus, exclusive, Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Σε Νοσοκομείο Αναφοράς έχει οριστεί το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου σε περίπτωση επιδημίας ή πανδημίας του νέου κορωνοϊού Covid-19.

Από σήμερα στο Νοσοκομείο έχουν ελευθερωθεί 28 κλίνες οι οποίες θα είναι έτοιμες σε περίπτωση που το νοσοκομείο θα δεχθεί ασθενείς με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.

Μάλιστα, χθες Τρίτη, πραγματοποιήθηκε άσκηση εκκένωσης του Νοσοκομείου στην παρουσία και της Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας Χριστίνας Γιαννάκη, του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, Λάρνακας-Αμμοχώστου Γιώργου Καροτσάκη και της Επιστημονικής Διευθύντριας του Νοσοκομείου, Αμαλίας Χατζηγιάννη.

Όπως ανέφερε η Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας συνολικά στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου μπορούν να διατεθούν 120 κλίνες, ενώ ανέφερε ότι το Υπουργείο και οι Ιατρικές Υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ασθενείς του Νοσοκομείου έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, ενώ σύμφωνα με την Χριστίνα Γιαννάκη, έχει ξεκινήσει και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και περιστατικά θα στέλλονται και σε ιδιωτικές κλινικές.

Δείτε βίντεο από την άσκηση όπως το κατέγραψε η κάμερα του Famagusta.News:

Σε ερώτηση σε ποια περίπτωση αναμένουμε να δούμε ασθενείς με κρούσματα του κορωνοϊού να μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, η κα. Γιαννάκη απάντησε πως “εάν και εφόσον θα έχουμε κρούσματα τα οποία θα παρουσιάσουν συμπτώματα, τότε θα κάνουμε τη μεταφορά εδώ. Ήδη έχουμε εκκενώσει το Γυναικολογικό και το Παιδιατρικό Τμήμα, έχουμε 28 κλίνες αυτή τη στιγμή στη διάθεση μας, έχουμε και τα εξωτερικά ιατρεία για να εξετάζουμε τους ασθενείς και δεν υπάρχει θέμα αποσυντονισμού”.

Σε ερώτηση πόσα άτομα με κρούσμα κορωνοϊού, μπορούν να νοσηλευτούν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, η κα. Γιαννάκη απάντησε ότι “αυτή τη στιγμή έχουμε εκκενώσει το Γυναικολογικό και το Παιδιατρικό Τμήμα, στο σύνολο 28 κλίνες. Αλλά σε περίπτωση επιδημίας ή πανδημίας έχουμε 120 κλίνες και το Νοσοκομείο Αμμοχώστου είναι το νοσοκομείο αναφοράς στο οποίο εμείς θα φέρουμε τα οποιαδήποτε κρούσματα θα συμβούν. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, έχουμε ξεκινήσει τις συνεργασίες μας με τον ιδιωτικό τομέα και από σήμερα (Τρίτη 10/3/2020) περιστατικά θα στέλλουμε προς τον ιδιωτικό τομέα εκεί και όπου μας χρειάζεται. Το Τμήμα Επιδοτούμενων Ασθενών είναι στο πλευρό του Υπουργείου Υγείας γιατί είναι τμήμα του Υπουργείου Υγείας και βοηθούμε παντοιοτρόπως ούτως ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε όλους τους ασθενείς μας.

Δεν θα ήθελα κανένα πανικό, τουναντίον τα ΜΜΕ θα πρέπει να βοηθήσουν το έργο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο τελείται με πλήρη συντονισμό. Έχουμε ένα συντονισμό αναμεταξύ μας, έχουμε μία πολύ καλή επιτελική ομάδα και δεν υπάρχει θέμα πανικού.”

Σε ερώτηση για ποιο λόγο επιλέγηκε το Νοσοκομείο Αμμοχώστου ως Νοσοκομείο αναφοράς, η Χριστίνα Γιαννάκη απάντησε πως “το Νοσοκομείο Αμμοχώστου το επιλέξαμε ως νοσοκομείο αναφοράς γιατί παίρνει περιστατικά τα οποία μπορούν πολύ εύκολα να πάνε προς τον ιδιωτικό τομέα, είτε γυναικολογικά, είτε παιδιατρικά είτε ορθοπεδικά. Δεν είναι νοσοκομείο που παίρνει τα βαριά μας περιστατικά όπως της Λευκωσίας ή της Λεμεσού.

Γι’ αυτό το επιλέξαμε ως Νοσοκομείο αναφοράς, είναι πολύ καλά οργανωμένο, είναι πολύ καλά στελεχωμένο, θα δώσουμε και τον ανάλογο εξοπλισμό που θα χρειαστεί, τα ανάλογα αναλώσιμα . Είμαστε σε πλήρη επικοινωνία με την εξαίρετη Επιστημονική Διευθύντρια την κυρία Αμαλία Χαζηγιάννη και όλο το επιτελείο που είναι πάνω στο Υπουργείο δίνουμε τις κατευθύνσεις για τα πράγματα να μας πάνε από το καλό στο καλύτερο.”

Σε ερώτηση κατά πόσον θα στελεχώσουν το Νοσοκομείο Αμμοχώστου και άλλοι γιατροί και εάν το προσωπικό έχει ειδικευτεί για να αντιμετωπίσει κρούσματα κορωνοϊού, η κα. Γιαννάκη είπε ότι “το νοσηλευτικό μας προσωπικό είναι πανέτοιμο για να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε περιστατικό”.

Σε ερώτηση αναφορικά με την άφιξη τουριστών, απάντησε πως “εμείς πρέπει να είμαστε ενωμένοι όλοι μαζί και στοχοπροσήλωση στο μεγάλο μας στόχο”.

Στην άσκηση προσωμοίωσης συμμετείχαν έξι ασθενοφόρα, 15 άτομα από τα πληρώματα των ασθενοφόρων, οι γιατροί, η επιστημονική διευθύντρια, η Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και ο εκπρόσωπος του ΟΚΥΠΥ Πάμπος Χαριλάου. Όλα έγιναν όπως τα είχαμε σχεδιάσει με πλήρη ετοιμότητα, όπως είχαμε αποφασίσει.

Tο επιχειρησιακό σχέδιο έχει εκπονηθεί από την περασμένη εβδομάδα, μετά από διάφορες συσκέψεις που έγιναν στο Υπουργείο Υγείας, όπως ανέφερε η Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας. Έχει στηθεί μια μεγάλη επιτελική ομάδα, όπως είπε, η οποία θα βοηθά σε αυτό όλο το σχέδιο που έχουμε αποφασίσει για την περίπτωση εκκένωσης του Νοσοκομείου Αμμοχώστου.

Famagusta.News