Γιορτάζει αύριο η Αγία Θέκλα

Τοπική αργία αύριο στη Σωτήρα λόγω της γιορτής της Αγίας Πρωτομάρτυρος Θέκλας - Το πρόγραμμα των λειτουργιών στο εξωκλήσι της Αγίας Θέκλας

BA6ADED0 89D2 4F5E 89C4 323A5E5FCF23 exclusive

Γιορτάζει αύριο η Αγία Θέκλα και η Σωτήρα

Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας πρωτομάρτυρος και ισαποστόλου Θέκλας στις 24 Σεπτεμβρίου. Η λατρεία της Αγίας Θέκλας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Σωτήρα και το θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων της. Άλλωστε, ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Σωτήρας φέρει το όνομα της Αγίας Θέκλας, ενώ η 24η Σεπτεμβρίου αποτελεί τοπική εορτή και αργία για τον Δήμo, με τη διεξαγωγή μεγάλης θρησκευτικής πανήγυρης.

Το απόγευμα της Παρασκευής, 23 Σεπτεμβρίου 2022, στις 6:30μ.μ, θα τελεστεί ο εόρτιος Εσπερινός στο πανηγυρίζον εξωκλήσι της Αγίας Θέκλας Σωτήρας.
Την επομένη, Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022, 6:30-9:30π.μ θα τελεστεί ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 6:00μ.μ, θα τελεστεί ο Εσπερινός και η Παράκληση στην Αγία Θέκλα.

Την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022, 6:30-9:00π.μ θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Το εξωκλήσι της Αγίας Θέκλας

Στην παραλία, νότια της Σωτήρας είναι κτισμένο το εξωκλήσι της Αγίας πρωτομάρτυρος και ισαποστόλου Θέκλας. Το εξωκλήσι βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ των Δήμων Σωτήρας και Αγίας Νάπας, εντός δημοτικών ορίων Αγίας Νάπας, ωστόσο θρησκευτικά υπάγεται στην Εκκλησία Σωτήρας.

Αρκετές από τις φορητές εικόνες έχουν ζωγραφιστεί στην κατεχόμενη μονή του Αποστόλου Βαρνάβα κοντά στη Σαλαμίνα.

Δυτικά του σύγχρονου εξωκλησίου υπάρχει υπόγειος λαξευτός ναός αφιερωμένος στην Αγία Θέκλα. Πρόκειται πιθανώς για αρχαίο τάφο, που μετατράπηκε σε ναό στη μέση βυζαντινή περίοδο ή στα χρόνια της φραγκοκρατίας, αφού πάνω από την είσοδο του φέρει εγχάρακτο σταυρό. Το προσκύνημα της Αγίας Θέκλας σημειώνεται και στο χειρόγραφο πορτολάνο χάρτη του Johannes Oliva (1622) με ξυλόστεγη εκκλησία.

Στον χώρο έχουν εντοπιστεί τα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής βόρεια του σημερινού ναού με ψηφιδωτά που καταστράφηκαν κακόβουλα. Ο χώρος φαίνεται ότι είχε υποστεί εκτεταμένη λιθορυχία.

Η Αγία Θέκλα λειτούργησε ως γυναικεία μονή το 1937. Τότε κτίστηκαν κελιά πάνω στα ερείπια της παλαιάς μονής με έξοδα του Μιχαήλ Φασαρία από τη Σωτήρα. Τη συνοδία απετέλεσαν οι μοναχές Μακαρία, Μακρίνα, Αγάθη, Άννα και Χριστοφόρα. Αργότερα μετακινήθηκαν στη Μονή του Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου κοντά στο χωριό Πεντάκωμο.

Μεγάλη θρησκευτική εμποροπανήγυρις τελείται στις 24 Σεπτεμβρίου, εορτή της Αγίας πρωτομάρτυρος και ισαποστόλου Θέκλας. Στην Αγία Θέκλα τελείται η Θεία Λειτουργία και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Στο τέλος της λειτουργίας με πομπή το εκκλησίασμα πηγαίνει στους βράχους της ακρογια¬λιάς. Εκεί ο ιερέας αναγιγνώσκει την περικοπή του ευαγγελίου που αναφέρει την τρυκιμία στη θάλασσα της Γαλιλαίας. Στο τέλος ο χορός ψάλλει τα τροπάρια της Πεντηκοστής και ο άλλος ιερέας που είναι στη βάρκα λίγα μέτρα από την ακτή, ρίχνει το σταυρό στη θάλασσα και τον ανασύρουν οι κολυμβητές. Μετά η πομπή επιστρέφει στο ναό, γίνεται λιτανεία και αναπέμπεται δέηση.

Βίος Αγίας Θέκλας

Η Αγία πρωτομάρτυς και ισαπόστολος Θέκλα καταγόταν από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας και ήταν κόρη της Θεοκλείας. Όταν ήταν δεκαοκτώ ετών άκουσε τον Απόστολο Παύλο που κήρυσσε στο γειτονικό σπίτι του Ονησιφόρου και ελκύστηκε από τα λόγια του.

Ήταν αρραβωνιασμένη με κάποιο που λεγόταν Θάμυρις, τον οποίο και εγκατέλειψε για να ακολουθήσει τον Απόστολο Παύλο στην Αντιόχεια της Πισιδίας. Εκεί υπέστη πολλά και διάφορα μαρτύρια, από τα οποία εξήλθε με τη χάρη του Θεού αβλαβής. Από την Αντιόχεια μετέβη στα Μύρα της Λυκίας για να συναντήσει τον Απόστολο Παύλο και από εκεί πήγε στη Σελεύκεια, όπου κατέφυγε στο όρος Καλαμών, όπου κοιμήθηκε ειρηνικά σε ηλικία ενενήντα ετών – λέγεται ότι σχίσθηκε μια πέτρα για να τη δεχθεί.

Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 24 Σεπτεμβρίου.