Γράμμα μαθήτριας Λυκείου Παραλιμνίου: “Ζητάμε απλά κατανόηση – Μειώστε μας την ύλη”

Γράμμα απόγνωσης μαθήτριας Λυκείου Παραλιμνίου Φεβρωνίας Θωμά προς το Υπουργείο Παιδείας για εξεταστέα ύλη

panelladikespaideia Παγκύπριες, Παιδεία

Της Φεβρωνίας Θωμά*

Είναι απαράδεκτοι. Ύλη αλλάζει στα μέσα της χρονιάς, δεν είμαστε μαθητές αλλα πειραματόζωα, κανείς δεν νοιάζεται, ειδικά το Υπουργείο που είναι τόσο άδικο απέναντί μας!

Πώς γίνεται η δομή του γραπτού των αγγλικών να αλλάζει ολοκληρωτικά κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς χωρίς να μας προετοιμάσουν και να περιμένουν από εμάς να ανταπεξέλθουμε χωρίς οι ίδιοι να βάζουν υπόψη αν εμείς μπορούμε, να διαλέγουμε μαθήματα στην 1η Λυκείου με διαφορετικής μορφής εξέταση και να φτάνουμε 3η λυκείου και να την αλλάζουν λίγους μήνες πριν τις προεισαγωγικές εξετάσεις!

Σε μια εξέταση η οποία θα κρίνει το μέλλον μας. Απλά απαράδεκτοι. Η ύλη της φυσικής; Αρχικά να την μειώνουν και μετά να μας λένε “τυπογραφικό λάθος”. Παίζουν με την ψυχολογία μας. Το θέμα της ύλης; Πώς είναι δυνατόν η ύλη να μην έχει μειωθεί; Πως γίνεται σε μια χρόνια μη ολοκληρωμένη, με την ψυχολογική μας κατάσταση χειρότερη από ποτέ, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο που θα έπρεπε να μας στηρίζει και να μας βοηθά, να μην καταλαβαίνει τις δυσκολίες πού περνάμε και να μην μας διευκολύνει; Πώς μπορώ εγώ ο μαθητής σε διάστημα λίγων μηνών σε τόσο γρήγορους ρυθμούς χωρίς την πολυτέλεια πλέον της επανάληψης να καταλάβω μια ολοκληρωμένη ύλη, να ανταπεξέλθω στις προεισαγωγικές εξετάσεις που -ξαναλέω- θα κρίνουν το μέλλον μας χωρίς να μας διευκολύνει κανείς; Οι μαθητές δεν είμαστε μηχανές. Όχι δεν εχω περισσότερο χρόνο να διαβάσω επειδή είμαι στο σπίτι, όχι δεν είμαι τυχερή επειδή δεν με αποσπούν οι καφετέριες, οι βόλτες κλπ. Η ψυχολογία μας είναι στον πάτο, έχουμε χάσει τα καλύτερα εφηβικά μας χρόνια, έχουμε χάσει τη δευτέρα και τρίτη Λυκείου μας, και όχι δεν ζητάμε να μας επιστραφούν, δεν είμαστε παράλογοι ούτε πλεονέκτες αλλά ζητάμε κατανόηση από εσάς. Μειώστε μας την ύλη. Μη μας αλλάζετε τη δομή των εξετάσεων τώρα εν μέσω πανδημίας, εν μέσω σχολικής χρονιάς και χωρίς καν την ανάλογη προετοιμασία. Δε ζητάμε πολλά, παρά απλή κατανόηση.

*Φεβρωνία Θωμά, μαθήτρια Γ’ Λυκείου Παραλιμνίου