Τοπικα

Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων: Μαθητές μετατρέπονται σε δημοσιογράφους και θίγουν κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα

Οι μαθητές του Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωάννου στο πλαίσιο του προγράμματος “Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον” έχουν ετοιμάσει ρεπορτάζ με θέμα το περιβάλλον.

 

Οι «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» (Young Reporters for the Environment- YRE) είναι ένα διεθνές δίκτυο νέων ηλικίας 11-21 ετών το οποίο δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 45 χώρες και συντονίζεται από το μη κερδοσκοπικό και μη κυβερνητικό Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (FEE) (http://www.fee-international.org), που εδρεύει στην Κοπεγχάγη (Δανία).

Το πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να πάρουν τεκμηριωμένη θέση σε κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα που τους αφορούν άμεσα και που επηρεάζουν την κοινότητά τους ή την Κύπρο γενικότερα. Προσφέρει στους/στις μαθητές/τριες την πλατφόρμα έτσι ώστε να προτείνουν αειφόρες λύσεις, υποβάλλοντας είτε διερευνητικά άρθρα, είτε φωτογραφίες, είτε φιλμάκια.

Δείτε τα άρθρα, τις φωτογραφίες και τα φιλμάκια με τα οποία θα συμμετέχουν οι μαθητές στον διαγωνισμό:

Ο ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Έλλη Ανδρέου Β’4

Ένας μεγάλος τύραννος που μαστίζει όχι μόνο την Κύπρο μας αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη είναι οι πυρκαγιές. Τα προβλήματα που αφήνει πίσω της μια πυρκαγιά, είναι τεράστια για το περιβάλλον και όχι μόνο. Κάποια από αυτά είναι: η απώλεια ανθρώπινων ζωών, καθώς επίσης  χάνονται ζωές πολλών πυροσβεστών και εθελοντών που προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά, καταστροφές μεγάλων εκτάριων στρεμμάτων γης, καύση αιωνόβιων δέντρων, χάνεται άγρια ζωή τόσο της φύσης όσο και των ζώων, μένουν πίσω καμένες περιουσίες όπως: σπίτια, αυτοκίνητα κ.α . Με το ξέσπασμα συχνών πυρκαγιών ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα, είναι η τρύπα του όζοντος που μεγαλώνει ραγδαία.

Όπως γνωρίζουμε η πυρκαγιά είναι μια μεγάλη καταστροφή η οποία πίσω της αφήνει ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, την ίδια μας την ζωή και την οικονομία.

Συχνά το ξέσπασμα των πυρκαγιών οφείλετε σε ανθρώπινο παράγοντα. Πολλές φορές οι πυρκαγιές ξεσπούν είτε κακόβουλα ή από απροσεξίες. Οι καλοκαιρινοί μήνες της Κύπρου με την ψηλή θερμοκρασία συντελούν στο να εξαπλωθεί η φωτιά.

Επομένως το θέμα της πυρκαγιάς είναι ατομικό! Ο καθένας από εμάς πρέπει να φέρει ατομική ευθύνη. Να είμαστε πολύ προσεκτικοί και υπεύθυνοι!

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν είναι το τμήμα δασών, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες καθώς επίσης και τα περιβαλλοντικά οργανωμένα σύνολα όπου μπορούν να  προωθήσουν  την σωστή ενημέρωση του πολίτη, δηλαδή να πληροφορούν τον κόσμο με ενημερωτικά έντυπα για τις καταστροφές που αφήνει πίσω της μια πυρκαγιά, να αποστέλλονται σε σχολεία, εργασίες, διάφορους φορείς ενημερωτικά έντυπα με τα οποία θα ευαισθητοποιούν ανθρώπους και να μας πληροφορούν για το πώς μπορούμε να αποφύγουμε μια πυρκαγιά ή να την  προλάβουμε. Να τοποθετηθούν μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες μέσα σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους  που να αποτρέπουν τις πυρκαγιές και να αναγράφονται τα τηλέφωνα των πυροσβεστικών υπηρεσιών και του τμήματος δασών ούτως ώστε να μπορούμε άμεσα να προσφέρουμε βοήθεια για το σβήσιμο μιας  πυρκαγιάς.

Μια πυρκαγιά όταν ξεσπάσει και επεκταθεί αφήνει τα σημάδια της ακόμα και στον ορίζοντα . Μπορεί να αναπνέεις καμένο από χιλιόμετρα μακριά και να βλέπεις παντού μαύρα σύννεφα. Αυτό μου θυμίζει το θλιβερό γεγονός της πυρκαγιάς στις 3/7/2021 η οποία ξέσπασε στην κοινότητα  Αρακαπά στην Λεμεσό και επεκτάθηκε στις κοινότητες  Επταγώνιας, Οράς, Μελίνης κ.α έχει γίνει αντιληπτή από όλη την Κύπρο και την μαρτυρία αυτή την πήραμε από φωτογραφικό υλικό το οποίο τραβήχτηκε από το χωριό Αυγόρου ενώ η πυρκαγιά ήταν στην περιοχή Λεμεσού. Την πυρκαγιά την μαρτύρησε ο ουρανός και το φεγγάρι.

Εύχομαι να ευαισθητοποιηθούμε όλοι και ο καθένας προσωπικά! Αφού γνωρίζουμε όλοι ότι οι πυρκαγιές προκαλούν πολύπλευρα προβλήματα, να δώσουμε τον μικρό μας – μεγάλο αγώνα να προστατεύσουμε το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ…ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ ΜΑΣ…ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΖΩΗ!!!

ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Η λύση θα έρθει με την αγάπη για τον άνθρωπο και το σεβασμό προς το περιβάλλον

Μαγδαληνή Νίκου Β’4

Τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των κατοίκων της Γης αυξάνεται ραγδαία. Η αύξηση αυτή του πληθυσμού αποτελεί κοινωνική και περιβαλλοντική καταστροφή σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο πληθυσμός του πλανήτη μας φθάνει σήμερα τα 7,9 δισεκατομμύρια και μέχρι το 2100 προβλέπεται ότι θα έχουμε ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια παγκοσμίως.

Ο υπερπληθυσμός είναι ένα από τα πιο σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα και επιδεινώνει τους παράγοντες που οδηγούν σε πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα. Επίσης, σε περίπτωση δημογραφικής κρίσης στη Γη θα εξαντληθούν οι πόροι και ένα μέρος του πληθυσμού θα έχει να αντιμετωπίσει έλλειψη τροφίμων και νερού.

Ο υπερπληθυσμός οδηγεί στην υπερκατανάλωση φυσικών πόρων όπως το γλυκό νερό και έτσι οδηγούμαστε σε απώλεια γλυκού νερού. Το γλυκό νερό είναι θεμελιώδης πόρος, χωρίς όμως υποκατάστατα για τις περισσότερες χρήσεις. Σύμφωνα με το Global Outlook for Water Resources ο μισός πληθυσμός στον πλανήτη θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας μέχρι το 2025.

Επίσης, η αύξηση της παραγωγής τροφίμων για να καλύψει τις ανάγκες του υπερπληθυσμού οδηγεί και αυτή σε οδυνηρές συνέπειες για το περιβάλλον. Η ανάγκη καλλιεργήσιμης γης οδηγεί σε ξερίζωμα δέντρων και δασών σε όλη τη γη. Τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι όλο και περισσότερα και οδηγούν σε αρνητικές επιπτώσεις στα υπόγεια νερά και στη διάβρωση του εδάφους. Επιπρόσθετα, η ανάγκη παραγωγής απαιτεί περισσότερους φυσικούς πόρους όπως καύσιμα και περισσότερους ρύπους στο περιβάλλον. Ο αέρας μολύνεται από τα καυσαέρια και οι θάλασσες και οι ποταμοί μολύνονται από τα απόβλητα των εργοστασίων.

Ακόμα, σε πολλές περιοχές καταστρέφεται η φύση, ξεριζώνονται δέντρα και αποξηραίνονται λίμνες για να δημιουργηθούν χώροι όπου θα χτιστούν σπίτια και πολυκατοικίες για να στεγαστούν οι άνθρωποι. Έτσι τα είδη ζώων και φυτών που υπήρχαν σε αυτές τις περιοχές μειώνονται ή και εξαφανίζονται κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στην αλυσίδα τροφής.

Ο υπερπληθυσμός του πλανήτη είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απειλεί ολόκληρη τη γη. Άμεσα όλα τα κράτη οφείλουν να προχωρήσουν σε δραστικές λύσεις και οι λύσεις αυτές δεν είναι η μειώσει των γεννήσεων, ούτε η νομιμοποίηση των εκτρώσεων αλλά ούτε και η περιοριστική πολιτική που εφαρμόστηκε στην Κίνα με την επιβολή κυρώσεων σε εγκύους που τελικά οδηγεί σε αισθητή γήρανση του πληθυσμού της. Όλος ο κόσμος πρέπει να τραφεί χωρίς όμως να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο η γη και το περιβάλλον στο οποίο ζει. Πρέπει να εφαρμοστούν λύσεις που θα ελαφρύνουν το φορτίου που επιβαρύνει το περιβάλλον.

Ας ξεκινήσουμε από τη φροντίδα του περιβάλλοντος, να μπορεί να υπάρχει παραγωγή για τις ανάγκες όλου του πληθυσμού με αγάπη και φροντίδα προς το περιβάλλον. Άμεση λύση είναι η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Τα εργοστάσια να δουλεύουν κυρίως με αυτές τις πηγές ενέργειας και να μειωθεί στο ελάχιστο η χρήση ορυκτών καυσίμων. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν και τα καυσαέρια και οι ρύποι των εργοστασίων.

Η χρήση της κάθετης γεωργίας που είναι ιδέα του καθηγητή Dickson Despommier είναι μια άλλη λύση. Αντί να καλλιεργούμαι χωράφια και να χρειάζονται τεράστιες εκτάσεις γης, τα φυτά να αναπτύσσονται κάθετα, γεγονός που θα μειώσει τις εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης και την κατανάλωση νερού, εφόσον χρειάζονται λιγότερες ποσότητες νερού με αυτή τη μέθοδο.

Μπορούν επίσης με τη βοήθεια της επιστήμης να χρησιμοποιηθούν οι τεράστιες εκτάσεις ερήμου και το θαλασσινό νερό για την καλλιέργεια και την παραγωγή τροφίμων.

Με αγάπη για το άνθρωπο και τη ζωή και σεβασμό προς το περιβάλλον η λύση στα προβλήματα που επιφέρει ο υπερπληθυσμός είναι σίγουρη.

Πηγές:

https://environmental-conscience.com/causes-effects-solutions-for-overpopulation/

https://mindseteco.co/overpopulation-solutions/

Προστασία των άγριων πτηνών της Κύπρου, των ενδιαιτημάτων τους και της ευρύτερης Βιοποικιλότητας, μέσα από την εκπαίδευση.

Ερωτηματολόγιο

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η Κύπρος είναι ένα πολύ σηµαντικό µέρος για τα πουλιά κυρίως λόγω της θέσης της, καθώς βρίσκεται σε έναν από τους µεγαλύτερους µεταναστευτικούς διάδροµους της Μεσογείου.

Περισσότερα από 200 είδη περνούν από την Κύπρο το φθινόπωρο και την άνοιξη, καθώς ταξιδεύουν µεταξύ Αφρικής, Ευρώπης και Ευρασίας. Από τα µεταναστευτικά είδη, περίπου 40 φωλιάζουν τακτικά ή περιστασιακά στην Κύπρο, ενώ τα είδη που µένουν µόνιµα στο νησί και φωλιάζουν εδώ  είναι περίπου 50. Συνολικά, στην Κύπρο µέχρι σήµερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 400 είδη.

Η Κύπρος έχει επίσης αναγνωριστεί από το BirdLife International ως Ενδηµική Περιοχή για Πουλιά παγκόσµιας σηµασίας, αφού έχει ενδηµικά είδη και υποείδη πουλιών, δηλαδή είδη που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.

Τα πουλιά στην Κύπρο υπάρχουν σε όλους τους βιοτόπους. Παραδοσιακά οι ασχολίες του ανθρώπου στην ύπαιθρο, γεωργία και κτηνοτροφία, ευνοούσαν µια µεγάλη βιοποικιλότητα όµως µε την εγκατάλειψη αυτή χάνεται σταδιακά. Η µείωση της βιοποικιλότητας των πτηνών αποτελεί άµεσο κίνδυνο για άλλα είδη και το περιβάλλον. Όλοι οι οργανισµοί είναι µέρος του τροφικού δικτύου και όλα τα µέρη είναι αναγκαία για να κρατηθεί η ισορροπία στο οικοσύστηµα.

Μεταναστευτικά πτηνά της Κύπρου

Μεταναστευτικά πτηνά  είναι τα πουλιά που μετακινούνται από μια περιοχή σε άλλη όταν οι συνθήκες στην περιοχή που ζουν είναι δυσμενείς. Στην Κύπρο, η πλειοψηφία των πουλιών είναι μεταναστευτικά. Κάποια φθάνουν την άνοιξη και περνούν το καλοκαίρι στο νησί μας. Μένουν εδώ  για να αναπαραχθούν.  Τα περισσότερα κάνουν μόνο μια σύντομη στάση για ξεκούραση  και για ανεφοδιασμό.

Η Κύπρος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μεταναστευτικούς δρόμους. Πολλά πουλιά περνούν από την Κύπρο κατά το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Το νησί μας είναι μια περιοχή πολύ σημαντική για τα πουλιά καθώς υπάρχουν είδη, που δεν ζουν πουθενά αλλού στον κόσμο.

Ενδημικά πουλιά της Κύπρου

Στην Κύπρο υπάρχουν τρία είδη ενδημικών πουλιών τα οποία βρίσκονται μόνο στην Κύπρο: την Σκαλιφούρτα , τον Τρυπομάζη και το Θουπί .

Σκαλιφούρτα:

Η Σκαλιφούρτα έρχεται στην Κύπρο για να φωλιάσει την άνοιξη, αφού πρώτα περάσει το χειμώνα στην Αφρική. Το μαυρόασπρο φτέρωμά της είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό της, έτσι είναι εύκολο να την εντοπίσει κανείς. Φωλιάζουν σε τρύπες τοίχων, στις άκρες των δρόμων, στα δέντρα μολονότι και σε ρωγμές βράχων. Όταν τα νεαρά είναι σε θέση να εγκαταλείψουν τη φωλιά, πολλές οικογένειες μετακινούνται σε υψηλότερα σημεία μέχρι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Στη συνέχεια θα επιστρέψουν στα παράλια για να προετοιμαστούν για το ταξίδι τους στην Αφρική.

Τρυπομάζης:

Τα περισσότερα μένουν στην Κύπρο ολόχρονα, αν και μερικά μπορεί να φύγουν από την Κύπρο το χειμώνα. Έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ, στην Ιορδανία και Αίγυπτο. Απαντούν στα δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού κυρίως. Το αρσενικό μπορεί να το δει κανείς να κάθεται στην κορυφή ενός θάμνου και να κελαηδά. Ο Τρυπομάζης προτιμά πυκνή βλάστηση και γι’ αυτό τον λόγο είναι δύσκολο να τον δούμε.

Θουπί:

Αυτή η μικρή κουκουβάγια, είναι ένα από τα πέντε είδη κουκουβάγιας που υπάρχουν στην Κύπρο. Βρίσκονται σε ολόκληρο το νησί, στα δάση, στους κήπους, σε ελαιώνες, σε αγροκτήματα και σε ανοιχτούς χώρους. Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί κανείς να την εντοπίσει να κάθεται ψηλά σε κλαδιά δέντρων. Η παρουσία του γίνεται αντιληπτή συνήθως από το τραγούδι του, το οποίο αποτελείται από δύο νότες. Είναι πιο εύκολο να το ακούσεις, παρά να το δεις.

Εκτός από τα τρία ενδημικά είδη, υπάρχουν και τρία ενδημικά υποείδη τα οποία βρίσκονται κυρίως στα δάση του Τρόοδους. Αυτά είναι η Κίσσα , ο Μπέμπετσος , και ο Δεντροβάτης.

                 Κίσσα                                             Μπέμπετσος                                      Δεντροβάτης

ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η λαθροθηρία αποτελεί απειλή για τα άγρια πτηνά και άλλη άγρια ζωή. Ιδιαίτερα κατά την αναπαραγωγική περίοδο μειώνει τους πληθυσμούς των πουλιών και οδηγεί σπάνια είδη σε εξαφάνιση.

Η πάταξη της λαθροθηρίας επιδιώχθηκε τόσο με προληπτικά μέτρα, περιλαμβανομένων συχνών επισκέψεων σε χωριά προς αποθάρρυνση των λαθροκυνηγών, της καλλιέργειας καλών σχέσεων μεταξύ του προσωπικού της Υπηρεσίας και μελών Κυνηγετικών Συλλόγων όσο και με την σύλληψη και καταγγελία λαθροκυνηγών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις υποθέσεις που αφορούν την κατοχή και χρήση ξόβεργων όπου το πρόβλημα είναι μεγάλο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό το θέμα και οι εντατικές προσπάθειες του Ταμείου Θύρας κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά την έκταση του φαινομένου αυτού.

Εκτός από τα ξόβεργα παράνομη είναι και η χρήση ηχοπαραγωγικών συσκευών, η χρήση προβολέων, παγίδων και σιγαστήρων και προβλέπονται αυστηρές ποινές για τα άτομα που τα κατέχουν ή τα χρησιμοποιούν.

Μέσα από την εργασία μας θέλουμε να δούμε την άποψη των συμμαθητών σε σχέση με την προστασία των πτηνών και του περιβάλλοντος και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης με σκοπό την καλλιέργεια της Περιβαλλοντικής Συνείδησης των συμμαθητών μας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Στο ερωτηματολόγιο συμμετείχαν συνολικά 44 μαθητές από την Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου. Συγκεκριμένα το ερωτηματολόγιο συμπλήρωσαν 18 μαθητές από την Α΄ γυμνασίου, 14 μαθητές από την Β΄ Γυμνασίου και 12 μαθητές από την Γυμνασίου.

Στην πρώτη ερώτηση «πόσα είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στην Κύπρο», το 64% των μαθητών απάντησε σωστά, δηλαδή 28 μαθητές. Σωστή απάντηση είναι το περισσότερα από 400, όμως 3 μαθητές απάντησαν περισσότερα από 100 και 13 περισσότερα από 1000.

Στην ερώτηση «ενδημικά πουλιά είναι», το 50% των μαθητών απάντησαν σωστά, αφού γνώριζαν οτι τα ενδημικά πτηνά είναι αυτά που εντοπίζονται σε μία περιοχή ή χώρα. Το 50% των μαθητών απάντησαν λάνθασμένα αφού 9 μαθητές θεωρούν ότι ενδημικά είναι τα πτηνά που εντοπίζουμε σε περιοχές με συγκεκριμένο κλίμα και 13 μαθητές ότι είναι αυτά που μετακινούνται μεταξύ των χωρών.

Το  73% των μαθητών γνωρίζουν ότι «στην Κύπρο υπάρχουν μόνο 3 είδη ενδημικών πουλιών», ενώ 12 μαθητές δεν γνώριζαν αυτή την πληροφορία, αφού απάντησαν λάθος.

Στην ερώτηση «Γιατί τα οστά των πουλιών είναι ελαφριά» το 93% των μαθητών απάντησε σωστά, αφού γνώριζαν ότι τα οστά τους είναι ελαφριά για να διευκολύνουν την πτήση τους.

Η πλειοψηφία των μαθητών (68%) γνωρίζει ότι τα πτηνά έχουν αναπτυγμένη όσφρηση και όραση και ότι τρέφονται με σπόρους, χόρτα και έντομα (70%).

Στην ερώτηση «πόσο διαρκεί η πέψη στα πτηνά» απάντησε σωστά το 55%  των μαθητών, δηλαδή 24 μαθητές, αφού γνώριζαν ότι η πέψη διαρκεί περίπου 2 ώρες. Τρεις μαθητές απάντησαν ότι η πέψη διαρκεί 5 ώρες και 17 μαθητές θεωρούν ότι η πέψη διαρκεί 15 λεπτά.

Οι περισσότεροι μαθητές γνωρίζουν ότι τα πτηνά αναπαράγονται τον χειμώνα και ότι είναι ζώα σπονδυλωτά, ομοιόθερμα  (82%). Στην ερώτηση πως το αρσενικό προσελκύει το θηλυκό πτηνό, 28 μαθητές απάντησαν με το τραγούδι, 14 μαθητές βρίσκοντας τροφή, και 19 με την επίδειξη φτερών.

Οι περισσότεροι μαθητές γνωρίζουν ότι τα πουλιά φτιάχνουν την φωλιά τους με ξύλα, λάσπη και χόρτα (64%) όπως επίσης γνωρίζουν τα τρια ενδημικά πουλιά της Κύπρου (59%).

Συνολικά 18 από τους 44 μαθητές δεν γνωρίζουν ότι το κυριότερο χαρακτηριστικό των πουλιών είναι τα φτερά, και 26 μαθητές δεν γνώριζαν ότι τα φτερά τους πέφτουν και ξανά φυτρώνουν μια φορά τον χρόνο.

Επίσης, οι περισσότεροι μαθητές δεν γωνιάζουν πόσα δάκτυλα με νύχια έχουν τα πουλιά, αφού θεωρούν ότι έχουν 3 δάκτυλα (14 μαθητές).

 Στην ερώτηση από τι αποτελείται το ράμφος των πουλιών, η πλειοψηφία των μαθητών (82%) γνωρίζει ότι αποτελείται από κεράτινες πλάκες. Στην ερώτηση θεωρείτε σωστή την προστασία των πτηνών και της Βιοποικιλότητας της Κύπρου, 35 από τους 44 μαθητές απάντησαν ότι είναι σωστή. Στην ερώτηση  θεωρείτε σωστή πρακτική το κυνήγι των προστατευόμενων πτηνών, 34 μαθητές απάντησαν πως θεωρούσαν αυτήν την πρακτική λανθασμένη. Η πλειοψηφία των μαθητών (39 από τους 44 μαθητές) θεωρεί λανθασμένη την παγίδευση πτηνών.

Στην επαρχία Αμμοχώστου στο παρελθόν πιο συχνά, τώρα πιο αραιά, οι κυνηγοί χρησιμοποιούσαν δίκτυα για να παγιδεύουν πτηνά. Ένας πολύ μικρός αριθμός μαθητών (11 από τους 44 μαθητές) απάντησε ότι συμφωνεί με αυτή την πρακτική.

Τέλος, στην ερώτηση αν έχετε ποτέ καταναλώσει πτηνά που παγιδεύτηκαν με δίκτυα ή ξόβεργα, οι 39 από τους 44 μαθητές απάντησαν πως δεν έχουν καταναλώσει πτηνά που παγιδεύτηκαν με δίκτυα ή ξόβεργα.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Οι μαθητές κατά μέσο όρο γνωρίζουν αρκετές πληροφορίες για τα πτηνά.  Ακόμη, οι περισσότεροι μαθητές είναι ευαισθητοποιημένοι αφού μόνο ένα μικρό ποσοστό των μαθητών συμφωνεί με την άποψη να παγιδεύουμε τα πτηνά, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών θεωρούν ότι είναι αναγκαίο να προστατέψουμε την βιοποικιλότητα της Κύπρου. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι μόνο μια μικρή μερίδα των μαθητών καταναλώνει τα πουλιά αυτά.

Εμείς, σαν Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον, πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν δράσεις από όλους τους φορείς έτσι ώστε να οικοδομήσουμε τη γνώση, για ευαισθητοποίηση του κοινού, για βελτίωση και ανταλλαγή γνώσεων έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν τα αίτια μείωσης των πτηνών.

Οι δράσεις που   προτείνονται αφορούν την προστασία των βιοτόπων και αντιμετώπιση των παραγόντων που προκαλούν μείωση του αριθμού των πτηνών όπως η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση, η καταστροφή των βιοτόπων και το κυνήγι.

Φυσικά, για να μπορέσει να γίνει αυτό, θα πρέπει να ενημερωθεί σχετικά η κοινωνία και να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των πολιτών και της πολιτείας. Θα μπορούσαν να γίνουν σεμινάρια σε εξωσχολικούς χώρους όπως σε λίμνες ή δάση.

Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν όμιλοι για την προστασία  των πτηνών αλλά και  να οργανώνονται κατασκηνώσεις το καλοκαίρι όπου θα μπορεί κάποιος να μάθει για την βιοποικιλότητα του νησιού.

Παναγιώτα Ζάκου Β΄5, Μαρία Χατζηανδρέου Α΄3, Βασιλείου Μιχαέλα Α΄3

Πηγές

Φωτογραφίες (3-5) – Ρεπορτάζ

Πίσω από τη φαινομενική γαλήνη ελλοχεύουν σοβαρότατοι κίνδυνοι!

 Λοΐζος Λοϊζή Β4

Η άγνοια και η αμέλεια των πλείστων ανθρώπων όσον αφορά το περιβάλλον αποτελεί τον κύριο παράγοντα για την ρύπανση και κατά συνέπια για την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η ρίψη συσσωρευμένης μάζας σκουπιδιών σε ένα βιότοπο έχει ως αποτέλεσμα τόσο την καταστροφή  της βιοποικιλότητας στην περιοχή όσο και στην διαγραφεί ενός εκθαμβωτικού τοπίου γεμάτο πράσινο.  Η προστασία του περιβάλλοντος βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και είναι υπόθεση όλων μας!

Έλλειψη Περιβαλλοντικής συνείδησης και εκπαίδευσης των κυνηγών ή απλά αδιαφορία;

 Μαρία Θεράποντος Γ’4 και Λοΐζος Λοϊζή Β4

Το πουλί Eurasian sparrowhawk αλλιώς Ξεφτέρι, είναι αρπακτικό πουλί με κοντά, πλατιά φτερά και μακριά ουρά.

Βρέθηκε τραυματισμένο στον κήπο συμμαθήτριάς μας με πληγές από σκάγια στο δεξί φτερό και αριστερό πόδι, το οποίο παραδόθηκε άμεσα στην υπηρεσία θήρας για περίθαλψη.

Όπως μας ανάφεραν τα άτομα της υπηρεσίας, ανάλογα με το τραύμα τους, είτε απελευθερώνονται στο περιβάλλον, είτε τα φροντίζουν μέχρι τον θάνατό τους. Το γεράκι αυτό βρέθηκε την τελευταία μέρα του κυνηγιού, από κάποιον μάλλον ασυνείδητο ή απογοητευμένο κυνηγό.

Το παράνομο κυνήγι είναι σημαντικό ηθικό ζήτημα.  Οφείλεται  στην εσφαλμένη  στάση  του  ανθρώπου  απέναντι  στη  φύση και  επείγει  να  αναθεωρηθεί.

Φωτογραφία – Ρεπορτάζ

Η σημασία των μελισσών στην διατήρηση της ζωής

Μαρία Θεράποντος 

«Αν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει». Η άποψη του Αϊνστάιν, παρόλο που ακούγεται πολύ απειλητική, δεν παύει από το να είναι μια πραγματικότητα, αν σκεφτούμε ότι οι μέλισσες είναι «υπεύθυνες» για την επικονίαση των φυτών και το μοναδικό μέσο για την παραγωγή μεγάλου ποσοστού τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως.

Στον πλανήτη παρατηρήθηκε τεράστια μείωση στην ικανότητα των φυτών να αναπαραχθούν λόγω της μείωσης του αριθμού των μελισσών.  Στην Κύπρο η μείωση του αριθμού των μελισσών, λόγω κυρίως της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων, απειλεί ολόκληρο το οικοσύστημα. Η προστασία τους είναι ευθύνη όλων μας.

Καύκαλο Κουφάρι

Ανδρέας Σμάγας

Οι χελώνες είναι από τα αρχαιότερα είδη του ζωικού βασιλείου· επιβιώνουν σε τούτο τον πλανήτη εδώ και 150 εκατομμύρια χρόνια. Αυτή η εξελικτική επιτυχία τους οφείλεται στο σκληρό όστρακό τους, στο καύκαλό τους, που τις συνοδεύει ως τον θάνατο.

Ένα άλλο είδος όμως, εκείνο του ανθρώπου, με ελάχιστα εκατομμύρια χρόνια παρουσίας στη γη, απρόκλητα αποδεικνύει το κόμπλεξ κατωτερότητάς του σε σχέση με αυτό το υπέροχο πλάσμα και το δολοφονεί με ανήθικο τρόπο. Έτσι, αυτό το μακρόβιο ζώο, που καθώς είναι αργοκίνητο, έπρεπε να φτάνει στον θάνατό με μεγάλη καθυστέρηση, το σκοτώνει ο άνθρωπος αφήνοντάς το ένα βρώμικο κουφάρι.

Η ΦΥΣΗ όταν ΕΡΩΤΕΥΕΤΑΙ… ΣΕ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ, ΣΕ ΜΑΓΕΥΕΙ !!

( ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΖΕΥΓΑΡΙ)

Γιάννης Σιάηλα

 

Η φύση έχει μια ομορφιά που μας σαγηνεύει και κάποιες φορές μένουμε άφωνοι με το πόσο εντυπωσιακά δένουν όλα όσα υπάρχουν σ ‘ αυτήν. Η αγάπη στη φύση είναι τίμια και ειλικρινής. Ακόμη και οι βράχοι μέσα στη φύση εκφράζουν τα συναισθήματά τους……

Το κάνουν με τον πιο υπέροχο τρόπο που ακόμη κι εμείς καταλήγουμε να αναθεωρούμε τα πάντα περί αγάπης.  Η φύση δείχνει να έχει το πάνω χέρι ακόμη και στον έρωτα και δίνει τα καλύτερα και ωραιότερα μαθήματα, αφού φρόντισε να ξεπερνά τις περισσότερες φορές σε αγάπη εμάς τους ανθρώπους, αφού τη δίνει αφειδώς σε όλους!!!

Το πράσινο της Ζωής

Πίττα Ηλίφωτη

Η προνύμφη σκόρου γερακιού αμπέλου, με επιστημονική ονομασία Hippotion Celerio ήρθε στα μέρη μας ως μετανάστης από την Αφρική και τη Νότια Ασία.

 

Η Φύση Ζωγραφίζει

Λοϊζος Λοϊζή

Στην πιο εικόνα παρουσιάζεται ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο ονομάζεται πάχνη. Αυτό το φυσικό φαινόμενο συμβαίνει κατά τις κρύες νύχτες του χειμώνα, κατά τις οποίες η επιφάνεια του εδάφους ακτινοβολεί θερμότητα στην ατμόσφαιρα, ως αποτέλεσμα τα μόρια των υδρατμών καθώς αγγίζουν τις ψυχρές επιφάνειες των σωμάτων, να συμπυκνώνονται και να κολλούν σε αυτές έλκοντας και άλλα μόρια υδρατμών. Αφού, η θερμοκρασία της συμπύκνωσης είναι κάτω από τους 0°C, οι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα συμπυκνώνονται κατευθείαν σε μικροσκοπικούς παγοκρυστάλλους από την αέρια μορφή, χωρίς προηγουμένως να υποστούν υγρή κατάσταση, και καλύπτουν κάθε αντικείμενο.

Μικρές αλλά με μεγάλη συμβολή στο οικοσύστημα

 Αντιγόνη Στυλιανού

Καθώς περπατούσαμε στην αυλή μας αντικρίσαμε την πιο πάνω εικόνα. Οι αράχνες βοηθούν στην τροφική αλυσίδα, καθώς καταβροχθίσουν εκατομμύρια ενοχλητικά και πολύ πιο  επικίνδυνα έντομα από αυτές. Οι αράχνες συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της πληθυσμιακής πυκνότητας των εντόμων και στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας  της φύσης.

Άρα οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε  να τις σκοτώνουν και να τις φοβούνται, αφού έχουν πολλά να προσφέρουν και δεν αποτελούν απειλή.

Όταν ο Θεός σκέφτηκε να δημιουργήσει αντίγραφο του παραδείσου στην γη.

Γιώτια Ζάκου

Ο Θεός επέλεξε να δημιουργήσει αντίτυπο του παράδεισου στην γη. Όμως ο άνθρωπος γεμίζει τις θάλασσες με ένα σωρό σκουπίδια καταστρέφοντας το περιβάλλον.

Όπως ο Αδάμ και η Εύα που από μια απρόσμενη κίνηση έχασαν την θέση στο παράδεισο έτσι γίνεται και στην γη.

Οι άνθρωποι προσπαθούν να καταστρέψουν τον παράδεισο της γης. Χωρίς να καταλάβουν την αξία του. Ο μοναδικός υπεύθυνος για αυτή την καταστροφή είναι ο άνθρωπος που για την δική του άνεση καταστρέφει την ομορφιά και την γαληνή της γης.

Όλες οι «καλλονές» αλλάζουν συχνά τις φορεσιές τους

Μαρία Θεράποντος

Το αλογάκι της Παναγίας είναι ένα πολύ αιμοβόρο έντομο, αφού το όνομά του δεν αντικατοπτρίζει την συμπεριφορά του. Τα θηλυκά είναι τόσο αιμοβόρα και επιθετικά που την ώρα του ζευγαρώματος αποκεφαλίζει και καταβροχθίζει με συνοπτικές διαδικασίες το αρσενικό.

Οι άνθρωποι όπως και τα αλογάκια της Παναγίας αναπτύσσονται και έτσι χρειάζεται να αλλάξουν… ενδυμασία. Το έντομο αυτό μέχρι να φτάσει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη αλλάζει περίπου αρκετές φορές τον εξωσκελετό του.  Μετά την τελευταία αλλαγή δέρματος, εισέρχεται στην αναπαραγωγική περίοδο.

Λόγω της αποκρουστικής εμφάνισής του πολλοί τα σκοτώνουν, παρόλα αυτά μπορεί να θεωρηθεί χρήσιμο έντομο αφού τρέφεται με άλλα «βλαβερά» έντομα.

Η ξηρασία απειλεί τα οικοσυστήματα

Μαρία Στυλιανού

Η εικόνα δείχνει πόσο κοντά είναι η κλιματική αλλαγή και πόσο απειλεί την φύση της Κύπρου. Η ξηρασία το καλοκαίρι είχε ως αποτέλεσμα αρκετά φυτά να ξεραθούν λόγω της μειωμένης βροχόπτωσης. Τα λουλούδια αυτά ποτίζονται αποκλειστικά από τις βροχές, όμως οι ανθρώπινες συνήθειες επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ξηρασία αποτελεί το επόμενο μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι περιοχές της Μεσογείου, μαζί και η Κύπρος. Εάν η άνοδος της θερμοκρασίας ξεπεράσει τον ενάμιση βαθμό κελσίου η κατάσταση θα επιδεινωθεί σημαντικά και δεν θα επηρεάζει μόνο τα αγριολούλουδα και τα οικοσυστήματα αλλά ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους.

Όταν το χαλάζι…μας χαμογελάει

Μαρία Στυλιανού

Αν και το χαλάζι προκαλεί καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, εντούτοις είναι πανέμορφο ειδικά όταν η φύση φροντίζει να δημιουργεί εικόνες σαν την πιο πάνω. Πολλοί χαλαζόκοκκοι ενώθηκαν και σε συνδυασμό με κάποια μικρά φύλλα δημιούργησαν το πιο πάνω σύννεφο το οποίο έχει ανθρώπινα χαρακτηριστικά και χαμογελάει!

Βίντεο

Ανδρέας Σμάγας

Ροη Ειδησεων

Δημοτικές εκλογές: Το “έλα να δεις” στο στούντιο του ΡΙΚ για νέο Δήμο Αγίας Νάπας (ΒΙΝΤΕΟ)

Άναψαν για τα καλά τα αίματα στο debate στο στούντιο του ΡΙΚ για τον νέο…

9 Μαΐου, 2024

Γιάννης Καρούσος: Το όραμά του για ανάπτυξη της τουριστικής εμπειρίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Το όραμά του για ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας μέσω μικρών και όμορφων παρεμβάσεων εισηγείται ο…

9 Μαΐου, 2024

Απεβίωσε 66χρονος κύπριος κατάδικος στις φυλακές

Κύπριος κατάδικος, ηλικίας 66 χρονών, "με σοβαρά χρόνια ιατρικά προβλήματα", παρουσίασε την Πέμπτη, επιδείνωση της…

9 Μαΐου, 2024

Επ.Αμμοχώστου: Αβεβαιότητα και ανησυχία ξενοδόχων για την φετινή τουριστική σεζόν

Με άγχος για τους ξενοδόχους ξεκινά η νέα τουριστική σεζόν καθώς χαμηλότερες από το 2023…

9 Μαΐου, 2024

Υπ. Εργασίας: Οι συμφωνίες να είναι σεβαστές από όλους για Λιμάνι Λάρνακας

Οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους, είπε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,…

9 Μαΐου, 2024

Υπ. Υγείας: Αυξητική η τάση των ασθενών με αιμοσφαιρινοπάθειες στην Κύπρο

Στην Κύπρο ο εκτιμώμενος αριθμός των ασθενών με αιμοσφαιρινοπάθειες ανέρχεται περίπου στους 1.400, συμπεριλαμβανομένων 697…

9 Μαΐου, 2024