Η Σωτήρα έχει τον δικό της αγωνιστή στην ελληνική επανάσταση του 1821

Ξεκινάει διαδικασίες ο Δήμος Σωτήρας για συλλογή στοιχείων, κατασκευή μνημείου και ονοματοδοσία οδού

unnamed 4 25η Μαρτιου 1821, exclusive, Δήμος Σωτήρας

Από τη Σωτήρα καταγόταν ένας εκ των Κυπρίων Εθελοντών οι οποίοι μετέβησαν στην Ελλάδα για την επανάσταση του 1821.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές και τις μαρτυρίες, πρόκειται για τον Θεοχάρη Τρίψιμο από τη Σωτήρα Αμμοχώστου ο οποίος αναχώρησε από την Κύπρο με τα ελληνικά καράβια μετά τη μάχη της Αγίας Νάπας το 1826.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Δήμαρχος Γεώργιος Τάκκας και σύμφωνα με πηγές από το μητρώο του ελληνικού προξενείου του 1866, “εχρημάτισε στρατιωτικός εύζωνος”.

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Σωτήρας, το γεγονός της συμμετοχής του Θεοχάρη Τρίψιμου από τη Σωτήρα στην ελληνική επανάσταση επιβεβαιώνει και ο καθηγητής ιστορίας Δρ Γιώργος Γεωργής ο οποίος αναφέρει ότι ο Θεοχάρης Τρίψιμος ήταν φτωχός, αγράμματος και ξυλουργός στο επάγγελμα και έλαβε μέρος στην ελληνική επανάσταση. Όπως αναφέρει, ήταν ψηλός και ξανθός και απέκτησε πέντε παιδιά, ενώ διέμενε με τη σύζυγό του Αθηνά στη Σωτήρα και αργότερα μετανάστευσε στην Αλεξάνδρεια.

Σύμφωνα με τον κ. Τάκκα, ο Δήμος Σωτήρας, με την ευκαιρία των εορτασμών της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης αλλά και νιώθοντας το χρέος να τιμήσει μία ηρωική μορφή από τη Σωτήρα που συνέβαλε στην ελληνική επανάσταση, θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την μορφή του αγωνιστή Θεοχάρη Τρίψιμου και στη συνέχεια θα αποδώσει τον πρέποντα σεβασμό στη μνήμη του με ανέγερση μνημείου και με ονοματοδοσία οδού στον Δήμο Σωτήρας.