Εισηγήσεις ΤΕΒΕ Αμμοχώστου προς Πρόεδρο Δημοκρατίας για ανάκαμψη οικονομίας

α10 exclusive, ΤΕΒΕΑ

Εισηγήσεις για μέτρα ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο, υπέβαλε πρόσφατα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη η Τουριστική, Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Αμμοχώστου (ΤΕΒΕΑ).

Σε γραπτή ανακοίνωση της Εταιρείας αναφέρεται ότι «οι εισηγήσεις έχουν σταλεί στον ΠτΔ με επιστολή και έχουν στόχο την οσο το δυνατό ταχύτερη επιστροφή στην προ κορωνοϊού κατάσταση αλλά και τον μετριασμό των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Στις εισηγήσεις περιλαμβάνονται προτάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων φορολογικά κίνητρα, μέτρα για μείωση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων, πολεοδομικά κίνητρα, εισηγήσεις που αφορούν τον τουρισμό, το λιανικό εμπόριο, την βιομηχανία και το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα και για τα σχέδια στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση».

Συγκεκριμένα αναφορικά με τα φορολογικά κίνητρα η Εταιρεία εισηγείται μεταξύ άλλων «επαναφορά του σχεδίου επανεπένδυσης μερισμάτων, παροχή φορολογικών κινήτρων σε βιομηχανίες για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε 17% μέχρι το τέλος του έτους για τόνωση της αγοράς. Ακόμα γίνεται εισήγηση για προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε επιχειρήσεις εστίασης και accommodation σε 7% αντί 9% μέχρι το τέλος του έτους για τόνωση της αγοράς και κατάργηση της πρόβλεψης φορολογίας και της προκαταβολικής καταβολής φόρων για το έτος 2020 και 2021».

Αναφορικά με τη μείωση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων και μέτρα προστασίας του λιανικού εμπορίου, η ΤΕΒΕΑ εισηγείται μεταξύ άλλων «επένδυση από το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα στις ΑΠΕ, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του κράτους και των τοπικών αρχών, δωρεάν τέλη κυκλοφορίας για ιδιωτικά οχήματα για 6 μήνες και μείωση φόρων σε καύσιμα».

Ακόμα προτείνεται «η μείωση άλλων εκτάκτων εισφορών όπως ο ειδικός φόρος του εφόρου εταιρειών των €350 ετησίως ανά εταιρεία, μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2%, αύξηση των ελέγχων σε προϊόντα που διακινούνται από τα οδοφράγματα, όταν θα επαναλειτουργήσουν και εντατικοποίηση των ελέγχων που αφορούν την προμήθεια καυσίμων από τα κατεχόμενα, τόσο για προστασία των επιχειρήσεων από αθέμιτο ανταγωνισμό αλλά και για υγειονομικούς λόγους».

Οσον αφορά τα πολεοδομικά κίνητρα και το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα η ΤΕΒΕΑ εισηγείται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη «κατάργηση της υποχρεωτικής δωρεάς 150 χιλιάδων ευρώ προς το κράτος, ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για πολιτογράφηση και μάλιστα με τρόπο που να δίδει την δυνατότητα στον αιτητή να παρακολουθεί την εξέλιξη της διαδικασίας και να γνωρίζει σε πιο στάδιο βρίσκεται η αίτησή του. Προτείνεται ακόμα προσθήκη ποσού 50 χιλιάδων ευρώ για δημιουργία fast-track διαδικασίας για ταχεία εξέταση αιτήσεων για πολιτογράφηση με στόχο η αίτηση να εξετάζεται εντός 3-6 μηνών το αργότερο».

Επίσης προτείνεται «αναστολή επιβολής ΦΠΑ σε επενδύσεις γης προς ανάπτυξη από επενδυτές εξωτερικού, αναστολή επιβολής ΦΠΑ σε αναπτύξεις με μέθοδο αντιπαροχής, αναβολή καταβολής μεταβιβαστικών τελών για αγοραπωλησίες που θα συμφωνηθούν και θα εκτελεστούν από τις 15 Απριλίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020. Μεταξύ άλλων γίνεται εισήγηση για παροχή πολεοδομικής αμνηστίας με την καταβολή ποσού για όλες τις οικοδομές, με την προϋπόθεση να μην υπερβαίνεται το 20% των επιτρεπόμενων τετραγωνικών μέτρων οικοδομής και κατάργηση του κεφαλαιουχικού φόρου μέχρι το τέλος του 2021».

Για τον τουρισμό η Εταιρία εισηγείται στην επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως «στηριχθούν περαιτέρω οι τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε εποχικό καθεστώς, αφού αυτό τις καθιστά πιο ευάλωτες, μείωση ή/και επιδότηση των φόρων στα αεροδρόμια για μείωση του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων και καταβολής συντονισμένης προσπάθειας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με το κράτος για προσέλκυση τουριστών κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2020 – Μαρτίου 2021».

Ακόμα ζητείται «ο ταυτόχρονος εκσυγχρονισμός του Νόμου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας και κατάργηση της υποχρέωσης του εργοδότη στον τουριστικό τομέα να εργοδοτεί ολόκληρο το προσωπικό του εάν θα παραμείνει ανοικτός και κατά τη χειμερινή περίοδο. Επίσης προτείνεται η ταχεία εξέταση αιτήσεων και έκδοση σχετικών αδειών που αφορούν έργα που πιθανόν να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και επέκταση της ισχύος πολεοδομικών κινήτρων που τέθηκαν σε ισχύ το 2013 για τα επόμενα 2 χρόνια».

Τέλος η ΤΕΒΕΑ εισηγείται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως «εκδοθούν άμεσα τα Τοπικά Σχέδια που αφορούν την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, αφού όπως αναφέρει αυτό θα επιφέρει οφέλη και σε τομείς πέραν του τουρισμού».

Famagusta.News