Καραγιάννης: Έκκληση για κρατική συνδρομή για Συμβ. Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων

imagew Ανάπτυξη, Άντρος Καραγιάννης, Επαρχία Αμμοχώστου

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων (ΣΑΚ) χρειάζεται την τεχνική και οικονομική συνδρομή του κράτους για να λειτουργήσει το αποχετευτικό σύστημα, αναφέρει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Γεωργίας ο Δήμαρχος Δερύνειας και Πρόεδρος του ΣΑΚ Αντρος Καραγιάννης.

Στην επιστολή του προς τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, ο Πρόεδρος του ΣΑΚ αναφέρεται σε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «έχουν ολοκληρωθεί οι δικαστικές γνωματεύσεις, που αφορούν την προσφορά για την ανέγερση του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων και πως σύντομα θα ληφθεί σχετική απόφαση για την ανάθεση υλοποίησης του έργου”.

Προσθέτει πως «οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση θα αποτελέσει τροχοπέδη τόσο για την επιβάρυνση του υδροφορέα της περιοχής Κοκκινοχωρίων όσο και τη συνεχή φθορά των δικτύων αποχέτευσης, που παραμένουν τόσα χρόνια αδρανή και ασυντήρητα. Εχει ακόμα διαπιστωθεί ότι γίνεται παράνομα απόρριψη οικιακών λυμάτων στα δίκτυα κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί, προειδοποιώντας μάλιστα ότι εάν αυτό συνεχιστεί «θα έχει σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία και ευημερία των κατοίκων».

Στην επιστολή ο κ. Καραγιάννης σημειώνει επίσης πως «το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων αδυνατεί να λειτουργήσει εξαιτίας του σκεπτικισμού που επικρατεί μεταξύ των κατοίκων της περιοχής κατά πόσο τελικά θα υλοποιηθεί το όλο έργο, ενόψει απουσίας και του σταθμού, γι’ αυτό και δεν κατέστη δυνατό μέχρι σήμερα να στελεχωθεί επαρκώς το ΣΑΚ και να επιβάλει τέλη αποχέτευσης, ώστε να έχει έσοδα για να λειτουργήσει».

Αναφέρεται ακόμα ότι «η εξάχρονη καθυστέρηση που oφειλόταν σε αλλεπάλληλες προσφυγές δεν αποτελούν ευθύνη του ΣΑΚ, ενώ όλα τα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί εξαιτίας της μη λειτουργίας του έργου, βαρύνουν το ίδιο το κράτος, γι’ αυτό το κόστος επανόρθωσης και γενικά τα αρχικά έξοδα μέχρι να λειτουργήσει το δίκτυο ικανοποιητικά, θα πρέπει να καλυφθούν με κυβερνητική χορηγία».

Ο κ. Καραγιάννης στην επιστολή του αναφέρει ως παράδειγμα το γεγονός πως «στα πλείστα φρεάτια τα λάστιχα των καπακιών τους έχουν φθαρεί ολοκληρωτικά με όλα τα δυσμενή συνεπακόλουθα. Αυτά και άλλα μέρη του δικτύου, απαιτούν μερική η ολική συντήρηση».

Για αντιμετώπιση του όλου θέματος, ο Πρόεδρος του ΣΑΚ εισηγείται «τη σύσταση τριμελούς ομάδας ελέγχου που να απαρτίζεται από εκπροσώπους του Υπουργείου Γεωργίας, του Επάρχου Αμμοχώστου και του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων η οποία θα προβεί σε έρευνα και ετοιμασία έκθεσης για την κατάσταση του δικτύου, εκτίμηση δαπάνης για τις απαιτούμενες εργασίες και πρόγραμμα εκτέλεσης τους, με στόχο το δίκτυο να είναι σε πλήρη ετοιμότητα όταν λειτουργήσει ο Σταθμός».

Τέλος, ο κ. Καραγιάννης στην επιστολή του αναφέρει ότι «το ΣΑΚ χρειάζεται την τεχνική και οικονομική συνδρομή του κράτους και συγκεκριμένα του Υπουργείου Γεωργίας, που είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή της οδηγίας για την διαχείριση των υγρών αποβλήτων. Δυστυχώς η όλη καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου αλλά και η λειτουργία του βιολογικού σταθμού στην Αχνα, προβληματίζει έντονα τις τοπικές αρχές, αφού πιθανόν να κληθούν να συμβάλουν οικονομικά στην επιδιόρθωση του δικτύου, το οποίο παραμένει ανενεργό για μία περίπου δεκαετία».

Πηγή: ΚΥΠΕ