Καρούσος: «Η Ένωση Δήμων ετοιμάζεται να “δολοφονήσει” τους Δήμους»

Karousos Profile αντίγραφο scaled Γιάννης Καρούσος, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νέα Αμμοχώστου

Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε ο δήμαρχος Αγίας Νάπας για τις ενέργειες που αφορούν τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης με αφορμή τη συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών και της Ένωσης Δήμων την περασμένη Παρασκευή.

Αυτούσια η ανάρτηση του δημάρχου:

Η Ένωση Δήμων ετοιμάζεται να “δολοφονήσει” τους Δήμους.. Αγνοώντας τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα της ίδιας της Ένωσης Δήμων.

Σύμφωνα με δημοσίευση της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» τον Ιούλιο αναμένεται η επόμενη συνάντηση  των δύο πλευρών και είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί στο Παραλίμνι, μετά από πρόταση του δημάρχου Θεόδωρου Πυρίλλη.

Όπως αναφέρει ο «ΠΟΛΙΤΗΣ» οι συζητήσεις μεταξύ υπουργού Εσωτερικών και Ένωσης Δήμων για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται ξανά σε καλό δρόμο. Μετά από ανάπαυλα πολλών εβδομάδων, λόγω των ευρωεκλογών, οι δύο πλευρές είχαν συνάντηση την περασμένη Παρασκευή, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν κυρίως θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των δήμων υπό τη νέα τους σύνθεση. Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι η συνάντηση κύλησε σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα, ήταν αποδοτική και στο τέλος διαπιστώθηκε στα πλείστα θέματα συμφωνία. Απομένουν τα θέματα που άπτονται των οικονομικών των δήμων σε καθεστώς μεταρρύθμισης, αλλά και το καυτό θέμα των συνενώσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του επόμενου μήνα, το πιθανότερο στις 25 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Κωνσταντίνου Πετρίδη με το κλιμάκιο της εκτελεστικής επιτροπής της Ένωσης Δήμων που χειρίζεται τη μεταρρύθμιση. Η συνάντηση είναι πιθανό να γίνει στο Παραλίμνι, μετά από πρόταση του δήμαρχου Θεόδωρου Πυρίλλη, και σε αυτή θα συζητηθούν πλέον τα έσοδα των νέων δήμων, από φορολογίες, τέλη, δικαιώματα αλλά και απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στη νέα συνάντηση είναι πιθανό να συζητηθούν και τα σενάρια που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών για τις συνενώσεις δήμων, χωρίς να είναι βέβαιο ότι το υπουργείο θα είναι έως τότε έτοιμο να καταθέσει την τελική του εισήγηση.

Πολιτική απόφαση
Εκτιμάται ότι το υπουργείο προτιμά να ολοκληρωθεί αρχικά η συζήτηση επί όλων των ζητημάτων που έχουν εγείρει οι δήμοι, μέσα από την τελευταία γενική τους συνέλευση, σε σχέση με το προσχέδιο του νομοσχεδίου που ετοίμασε το υπουργείο και αφού ολοκληρωθεί επιτυχώς η προεργασία και προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο να ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα υπάρχοντα σενάρια και να ληφθεί η πολιτική απόφαση για την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των συνενώσεων. Όπως προαναφέραμε υπάρχουν αρκετά σενάρια ενώπιον του υπουργείου (το… δραστικότερο όλων προβλέπει μείωση των δήμων από 30 σε 8, ενώ υπάρχουν επιλογές και για περισσότερους δήμους, όχι όμως πέραν των 15). Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προταθούν και συνενώσεις κάποιων δήμων με γειτονικές κοινότητες. Εφόσον ληφθεί η πολιτική απόφαση για τον τελικό αριθμό των νέων δήμων που θα προτείνει η κυβέρνηση, το νομοσχέδιο και η συζήτηση θα μεταφερθούν πλέον στη Βουλή.

Μετά τις διακοπές
Έτσι είναι πλέον δεδομένο ότι το νομοσχέδιο δεν θα κατατεθεί στη Βουλή πριν τη διακοπή των εργασιών της για τις θερινές διακοπές. Θα γίνει προσπάθεια ώστε όλα να είναι έτοιμα με την επανέναρξη των εργασιών του Σώματος, τον Σεπτέμβριο, αλλά και αυτός ο στόχος είναι απομακρυσμένος, καθώς θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την τελική επεξεργασία του νομοσχεδίου (στο οποίο θα ενσωματωθούν και οι τελικές συμφωνίες υπουργού – Ένωσης Δήμων) αρχικά από το Υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια από τη Νομική Υπηρεσία. Αυτό που πληροφορούμαστε είναι ότι ο υπουργός Εσωτερικών και η εκτελεστική επιτροπή της Ένωσης Δήμων θεωρούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα, καθώς έγινε πάρα πολλή δουλειά σε διάφορα επίπεδα και η μεταρρύθμιση, όπως καθορίζεται από το νομοσχέδιο και τις εισηγήσεις που έγιναν ή θα γίνουν στη συνέχεια δεκτές από το υπουργείο, θεωρείται επιβεβλημένη και από τις δύο πλευρές.

Οι αρμοδιότητες
Στη συνάντηση της Παρασκευής ο Κωνσταντίνος Πετρίδης και η Ένωση Δήμων συμφώνησαν στα πλείστα ζητήματα που έθεταν οι δήμοι ως προς τις νέες αρμοδιότητές τους. Δεν ξεκαθάρισε το θέμα της μεταφοράς στους δήμους της αρμοδιότητας των σχολικών εφορειών, ωστόσο έγινε γνωστό ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για μετατροπή των εφορειών σε ημικρατικούς οργανισμούς ανά επαρχία θα παγώσει μέχρι τη λήψη πολιτικής απόφασης. Κάποιες εκκρεμότητες υπάρχουν και ως προς τη μεταφορά αρμοδιοτήτων για το οδικό δίκτυο από το Υπουργείο Μεταφορών στους δήμους και ως προς την άσκηση κοινωνικής πολιτικής από τις δημοτικές αρχές. Κάποια άλλα επί μέρους αιτήματα των δήμων ως προς τις αρμοδιότητές τους κρίθηκε ότι δεν εμπίπτουν στην περί δήμων νομοθεσία και θα πρέπει να γίνουν άλλες διευθετήσεις.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ/Famagusta.news