Καρπασία: Τουρκικά σκάφη παρενόχλησαν κυπριακό αλιευτικό

F150F6B1 2DD9 42D9 B7D1 FEC9A1D091CE

Σοβαρό περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή της Καρπασίας, όταν δύο τουρκικά σκάφη εκδίωξαν κυπριακό αλιευτικό το οποίο ψάρευε σε διεθνή ύδατα σε απόσταση 16 μιλίων από την ακτή.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του αλιευτικού σκάφους Άριστο Αριστείδου, το σκάφος με την ονομασία «Μαρία-Μπουμπουλίνα», ψάρευε στην περιοχή ανάμεσα στις τουρκικές ακτές και τον Απόστολο Ανδρέα, όταν δέχθηκε παρενόχληση από τα τουρκικά σκάφη, τα οποία το καλούσαν να εγκαταλείψει την περιοχή.

Τότε, ο καπετάνιος του πλοίου απάντησε ότι το σκάφος βρισκόταν σε διεθνή ύδατα (ήτοι σε απόσταση πέραν των 12 μιλίων από την ακτή) και ότι στο συγκεκριμένο σημείο ψαρεύει εδώ και χρόνια.

Σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του αλιευτικού, ο καπετάνιος οδήγησε το πλοίο σε απόσταση 24 ναυτικών μιλίων από την ακτή, ωστόσο η παρενόχληση συνεχίστηκε.

Όπως ανέφερε ο κος Αριστείδου, το πλήρωμα δέχτηκε προειδοποίηση ότι αν το αλιευτικό δεν αποχωρήσει, θα κατασχεθεί και το πλήρωμα θα συλληφθεί.

Ως εκ τούτου, τα τουρκικά σκάφη συνόδευσαν το αλιευτικό στον Απόστολο Ανδρέα, ενώ εν συνεχεία κατέπλευσε στο λιμάνι Λεμεσού.

Σημειώνεται ότι από πλευράς ιδιοκτήτριας εταιρίας, έγιναν οι σχετικές παραστάσεις στο Τμήμα Αλιείας του Υπουργείου Γεωργίας.

Σε δηλώσεις του στο SigmaLive o Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής επιβεβαίωσε το περιστατικό και ανέφερε ότι η συγκεκριμένη περιοχή εμπίπτει στην θαλάσσια έκταση την οποία παρατύπως έχει δεσμεύσει η Τουρκία για έρευνες του Βarbaros.

Πάντως, σύμφωνα με τον κο Αριστείδου, η τελευταία φορά που τουρκικά σκάφη παρενόχλησαν κυπριακά αλιευτικά ήταν πριν από 7 χρόνια, όταν οι υποδείξεις για απομάκρυνση από την περιοχή είχαν συνοδευτεί από πυροβολισμούς.

Όπως τονίζει ο ίδιος, πρόκειται για τον μοναδικό χώρο όπου κυπριακά πλοία μπορούν να επιδοθούν σε αλιευτική δραστηριότητα.

Πηγή: SigmaLive